O-STA

Glas o Evropski prestolnici kulture Maribor 2012 v 36 državah sveta

Sklenil se je projekt MIO2012 - štiriindvajset dni intenzivne promocije EPK Maribor 2012

4. 8. 2012 se je z vrnitvijo Mednarodnega orkestra Maribor 2012 iz mednarodne turneje sklenil projekt "Povezovanje z glasbo in Mednarodnim orkestrom Maribor 2012 (MIO2012). Projekt je potekal v Ljubljani in Mariboru, nato pa še na turneji v Italiji, Veliki Britaniji in Španiji.

Projekta se je udeležilo 350 glasbenikov iz 36 držav sveta. Po napornih a navdušujočih dnevih izpopolnevanja v klasični glasbi z mentorji in profesorji, ki sodijo v sam vrh svetovne glasbene poustvarjalnosti, so se na odlično obiskanih štirinajstih zaključnih koncertih mojstrskih tečajev v sklopu Festivala Ljubljana predstavili slovenskim poslušalcem. Predstavljeni program koncertov je zajel najzahtevnejša dela za solistične instrumente in manjše komorne skupine, tudi ob mojstrski spremljavi gostujočih pianistov. Od tega je 75 mladih članov "premičnega ansambla" oziroma orkestra MIO2012 navdušilo poslušalce v Unionski dvorani v Mariboru - Evropski prestolnici kulture 2012, v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji v Ljubljani, poleg tega pa so glas o Evropski prestolnici kulture Maribor 2012 ponesli v italijanski Čedad, na zaključek festivala Mittelfest, v olimpijski London, kjer so doživeli odličen sprejem pri izjemno zahtevni londoski publiki v dvorani St. John Smith Square in so nato več kot upravičili ugled izvrstnega orkestra pred nabitim avditorijem v španskem mestu Salceda de Caselas.

Predstavljeni program orkestra je zajel dela Johannesa Brahmsa, Josepha Haydna, Petra Iljiča Čajovskega, Igorja Stravinskega, pa tudi deli slovenskih skladateljev Lojzeta Lebiča (Za godala/Per Archi) in Uroša Kreka (Rapsodični ples). S Koncertom za pozavno in orkester je z izjemnim muziciranjem navdušil pozavnist Branimir Slokar.

Slovenija z obema mestoma Mariborom ter Ljubljano postaja središče glasbenega izobraževanja. Mladim udeležencem nudi odlične pogoje za napredovanje v odličnosti v glasbi in širjenje obzorij skozi medkulturni dialog. Izobraževalno glasbeni projekt združuje dve področji: Orkestrsko akademijo z Mednarodnim orkestrom Maribor 2012 in Akademijo Branimir Slokar - mojstrskimi tečaji za orkestrske instrumente, za usposabljanje koncertnega mojstra in orkestrsko dirigiranje.

MIO2012 je evropski projekt. Sofinancira in podpira ga EACEA - agencija za izobraževanje, avdio-vizualno področje in kulturo (Program Kultura 2007/2013). Organizator projekta je Glasbena matica Ljubljana s partnerji: Zavod Maribor 2012, Kulturno umetniški zavod Delavnica Maribor, Društvo BUM (Srbija), Organizacija za kulturno sodelovanje Interkultura (Makedonija), Klub slovenskih študentk in študentov Gradec in Festival Ljubljana.

Projekt finančno podpirajo Veleposlaništvo Zvezne republike Nemčije, Veleposlaništvo Republike Avstrije, Veleposlaništvo Kraljevine Španije, Veleposlaništvo Republike Azerbajdžan, Veleposlaništvo Zvezne republike Brazilije in Ministrstvo za kulturo Srbije.

Po koncertu v Londonu:

"As the program notes stated, MIO is indeed an orchestra of youthful energy and sincere enthousiasm. I felt their performance of Dvořák's 8th was especially brilliant, it was truly filled with 'reckless courage', and was carried off with genuine bravado to a well-deserved standing ovation. They really are a bunch of fantastic cultural ambassadors for Slovenia."

Serge Moes

Director

Luxembourg Tourist Office - London

"My second effusion is to congratulate you on achieving a miracle in setting up MIO inside four years and producing the quality of music we heard last evening. Sensational."

Lord Roger Bramble

Chairman of YMSO

"I enjoyed the concert immensely last night. It was a triumph for young

musicians and a young conductor to perform the Dvorak with such

enthusiasm and sincerity."

Deniz Gelenbe

Head of Piano Department at Trinity Laban Conservatory of Music

Zavod Delavnica Maribor

Ljubljana, 6. 8. 2012