O-STA

MARIBOR 2012: Tuji mediji poročajo o uspešnem projektu MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture

Tuji mediji poročajo o uspešnem projektu MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture

(9. 8. 2012) V tujih medijih odmeva uspešnost projekta Evropske prestolnice kulture MARIBOR 2012 in laskavega naziva, ki ga letošnje leto nosi Maribor skupaj s partnerskimi mesti. Zanimanje za program EPK je veliko, tako pri naših sosedih kot v drugih državah - Italiji, Avstriji, Hrvaški, Nemčiji, Španiji, Angliji, Srbiji, Franciji, Japonski itd. V nadaljevanju navajamo nekaj krajših izsekov iz objav in člankov tujih novinarjev; torej, kaj so v zadnjem času o Mariboru in vsedržavnem projektu EPK iz medijev izvedeli Evropejci.

Hrvaški tiskani list Večernji list je nedavno izdal članek, ki opisuje Maribor kot zanimivo turistično destinacijo zaradi bogatega kulturnega dogajanja, dolge vinske tradicije, kulturnih znamenitosti in športa.

"Maribor ni eno od mest, ki vas prepriča že ob prvem stiku, je mesto, ki vas osvoji počasi. Nekaj ur preživetih, v prestolnici slovenske štajerske, vas bo prepričalo, da je Maribor mesto po meri človeka" je zapisala novinarka Večernjega lista Mirela Drkulec Miletić.

Na spletni strani Worldtravelguide je 16. julija izšel članek o Mariboru, ki ga je napisal Jonny Payne po tem ko je obiskal Evropsko prestolnico kulture. Payne z navdušenjem opisuje doživljanje mesta in dogodke, ki si jih je ogledal.

"Odstrimo zavese na mesto Maribor - Evropsko prestolnico kulture, slednje ponuja obilico umetniških dogodkov, ki poživijo mesto in mimoidoče. Del napora je bilo vloženega v renoviranje starih zgradb v nova prizorišča in razstavne prostore. Mesto ima impresivno paleto kulturne podobe". Med večernim sprehodom po Poštni ulici, Židovskem trgu itd. novinar pove, "da je več kot evidentno da mesto izkorišča letošnje leto in da ne bo pustilo, da gre mimo kar tako. Sicer pa je mesto obkroženo ne samo z dogajanjem temveč z različnimi intervencijami, ki mestu dajejo še dodatni čar in skrbijo za dobro razpoloženje v mestu. Mesto ni sramežljivo pred soji žarometov, in še k sreči, saj bo naslednje leto postalo Evropska prestolnica mladih" še zaključi v svojem članku Payne.

19. junija je izšel članek na nemški spletni strani Süddeutsche.de z naslovom "Dobre ideje kljub plitkim žepom", novinarke in pisateljice Cathrin Kahlweit. Avtorica je v obširnem članku pisala o mariborskem iskanju svoje nove identitete. Ugotavlja, da se meščani provincialnega mesta, ki je bilo nekoč v svojem prostoru zelo pomembno, s pomočjo EPK učijo biti ponovno ponosni na svoje mesto. Kljub začetnim težavam in omejenim finančnim sredstvom, se ustvarjalci trudijo po najboljših močeh in uspevajo. Vse več ljudi prepoznava v EPK dobro priložnost, projekt Epk so vzeli za svojega. Tudi kulturni ustvarjalci so zadovoljni s kakovostjo programa, število turistov v Mariboru in partnerskih mestih pa je naglo naraslo, saj jim je, kot ugotavlja Kahlweitova, ponujeno všeč.

Nemška radijska postaja WDR5 je 7. Junija 2012 v oddaji "Scala - Aktualno v kulturi" predvajala oddajo, trajajočo skoraj polno uro, o Mariboru kot Evropski prestolnici kulture. V njej avtor Terry Albercht na svojstven način predstavi lego, zgodovino in arhitekturo mesta, ob tem pa se osredotoča na projekte in dogodke v okviru EPK. Poslušalec spozna programski sklop Urbanih brazd (med drugim intervju na temo romske problematike), projekt Severni sij, Šum reke, razstavo Nemci in Maribor, kulturno sceno za mlade ter partnerski mesti Maribora - Ptuj in Velenje.

17. junija je v avstrijskem časopisu Kleine Zeitung izšel članek z naslovom "Poljub kulture", novinarke Julie Schafferhofer. Avtorica je v članku zapisala, da je Mariborska EPK ladja, ki pluje s polnimi jadri. Izpostavlja

projekt Poljubi in objemi, katerega bi znal "kakšen graški politik v domačem kraju takoj prepovedati", kot pravi. Nadaljuje, da se vsi grešniki lahko takoj po "grešenju" spovedo v mestni spovednici. Opisuje tudi preobrazbo Koroške ulice, projekt Šum reke in Severni sij Draga Jančarja. Kot novinarka zaključi, da Maribor "zmaguje z drobnimi, a vrhunskimi intervencijami". Teden dni kasneje so v istem časniku objavili vabilo svojim bralcem na ogled Maribora, pa tudi članek o tem, kako mladinska iniciativa Štajerske ponuja finančno in organizacijsko pomoč mladim Avstrijcem, da se navdušijo in odločijo za obisk Maribora v 2012.

Italjanski častnik Viaggi je 9. 7. 2012 objavil dve strani dolg članek o Evropski prestolnici kulture v Mariboru, v katerem so opisani dogodki in projekti, kot so Svetlobno mestno obzidje in Ulični stripi (Violent). V članku so prav tako izpostavljena partnerska mesta.

Več objav v tujih medijih lahko spremljate na naši spletni strani:

http://www.maribor2012.eu/novinarsko-sredisce/v-tujih-medijih/