O-STA

Novinarska konferenca 13. Festivala letni oder Ruše 2012

Skupni napori mnogih Rušank in Rušanov ter zagnano delo mlade ekipe pod vodstvom Vesne Glavendekić, v. d. direktorja CEZAM-a je v dveh mesecih obrodilo dobre sadove. 13. Festival Letni oder Ruše 2012 nam bo tako v 11 dneh postregel z več kot 60 dogodki, predstavami, razstavami, koncerti in novimi prizorišči. Številni kakovostni dogodki bodo na festivalska prizorišča privabili obiskovalce od blizu in daleč, še zlasti, ker je večina prireditev brezplačnih. Ocenjujemo, da bomo dosegli in celo presegli število 15.000 obiskovalcev.

Vabilo za sodelovanje so z veseljem sprejeli tako mladi v okviru KURS-a kot različna društva, ki ustvarjajo kulturno in družabno življenje v Rušah. Ob pomoči župana Uroša Štanca, podžupanov Aleksandra Brunčka in Uroša Razpeta ter nekaterih drugih angažiranih posameznikov nam je v izjemno kratkem času uspelo znova pridobiti sredstva od festivalu zvestih sponzorjev, kot tudi prepričati nove sponzorje za njihovo podporo.

Letošnji festival je drugačen. S širšo ekipo in širšim programom, mlajši in odprtih glav. Čeprav je letno gledališče Pod goroj staro že 81 let in prav letos, 24. avgusta praznujemo dostojno 80. obletnico izvedbe prve predstave na tem edinstvenem letnem odru, smo letos mlajši. Mlajša je ekipa, mlajši program, mlajši je duh odprtih glav. Na ramena spoštljive tradicije postavljamo torej mladostni zagon in kreativni duh.

Zagnano delo vseh pri sooblikovanje programa je odkrilo že pozabljene skrite kotičke in ustvarjalno energijo Ruš. Da odkrivamo skrite zaklade, dokazujemo tudi z oživitvijo samevajočega parka v centru Ruš, kjer boste lahko ob večerih ob kozarčku rujnega poklepetali s prijateljico ali prisluhnili izbranim glasbenikom ali pa sami stopili na odprti oder - na novem prizorišču v Paviljonu v Parku.

Oba sobotna zgodnja večera glavnega odra sta na tako rezervirana za Ruške potenciale, ki neumorno ustvarjajo: predstavile se bodo tako glasbene skupine kot so Lauženki, Okttober, Freeline, Rockodelci ter ljubiteljska ustvarjalnost KUD Svoboda, Društvo Upokojencev Ruše, KUD Bezena in ostali. Letno gledališče bodo med drugim polnili koncerti Dan D, projekt Feel the Phil Collins tribute show, predstave kot so Mopedshow in Kurba z Violeto Tomič.Odprte bodo razstave v RULIKu in Galeriji Muzej Ruše, za mlade pa bo seveda zanimiv Alter Camp in After Oder v prostorih Društva Alternativa Ruše v Tovarni Dušika Ruše. V sodelovanju z Društvom TIC smo letos prvič pripravili stojnice domačih obrti in izdelkov, ki bodo obiskovalcem nudile izbor lokalnih izdelkov, od medu, zelišč, lončarskih izdelkov in ostalega. Obiskovalcem bomo ponujali tudi oglede po našem kraju, ki jih vodi lokalna vodička Olga Malec. Letos bodo v sklopu festivala zaživele tudi ulice - s pomočjo Gledališča Ane Monro smo v času festivala pripravili program uličnega gledališča.

KURS oder, ki se letos predstavlja kot oder za mlade v okviru Festivala letni oder Ruše, je največji projekt Kluba študentov Ruš, Selnice in Lovrenca do sedaj. Odvilo se bo kar 11 dogodkov, ki se bodo zvrstili na treh lokacijah v 7 dneh.

Program se prične v petek, 24. 8. ob 9:00, s picikl turo iz Selnice ob Dravi v Lovrenc na Pohorju, kjer bo odvil še en projek, turnir na milnici. V popoldanskih urah se udeleženci vračajo v Ruše pred CEZAM, kjer bodo lahko opazovali delu Tea Ivančiča, ki bo pografitiral zunanje stene CEZAMa. Zvečer čaka udeležence "after party" celotnega dne z portugalsko skupino Stolen.Vrhunec program se bo zgodil v soboto, različne športne igre na športnem dnevu KURSa v Športnem parku Ruše. Udeleženci se bodo lahko pomerili v nogometu, odbojki na mivki, košarki in tenisu. Istočasno bodo potekale predstavitve slacklina, frizbija, bagjumpa, potapljanja in golf simulatorja. V naslednjih dneh bo potekala delavnica v analogni fotografiji, koncert TrashCandyev, "Kurs new look" modna revija, poker turnir in gledališka predstava mladinske dramske sekcije KD Pavza pod naslovom Šola, ljubezen in Rocknroll. Našteti dogodki se bodo odvili v veliki dvorani CEZAMa v večernih urah.

Tudi letos se bodo zgodile Pohorske Pravljice, tiste za otroke in tiste za odrasle, na dveh različnih prizoriščih, pred vrtcem Ruše in v sproščenem vzdušju Glazerjeve domačije. Tokrat nas bodo še posebej zanimale Zvezde, tiste nad nami in Zvezde v nas. Pogledovali bomo v nočno nebo s pomočjo dr.Igorja Žiberne in njegovih teleskopov, s Pesnico in Pesnikom prisluškovali prasketanju v nas, premislili kaj je z Zvezdami med Besedami in analizirali od kod ta želja, da bi segli po zvezdah. Je res treba znati leteti, če hočemo do Zvezd? O tem in drugih rečeh boste več izvedeli na 5.Pohorski pravljici med 29. in 31. 8. 2012.

Še eno obletnico praznujemo letos - 10 obletnico Kantfesta. V tem času je iz po estradi razdrobljenih koncertov kantavtorjev nastal festival. Na kant ali v Kanto? Iz rodnega ruškega je postal mariborski, ljubljanski, mednaroden. Še več: v letošnjem juniju so Ruše bile Evropska prestolnica kantavtorstva. In sedaj smo pred vrati 10. KANTFEST, ki gosti še finalni izbor slovenskih kantavtorjev, ki bodo poskušali osvojiti bronasto, srebrno in zlato KANTO, nagrado, ki je simbol festivala. Kantfest bo otvorila razstava zasnov celostne grafične podobe, ki so jo pripravili študentje Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani pod mentorstvom doc. Kende in asist. Frankna. In povabili vas bomo, da postanete za en dan državljani Združene države poezije v okviru projekta Mladi ambasadorji medkulturnega dialoga, ki so financirani iz sredstev Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za šolstvo in šport. Tudi tukaj ne bodo manjkale zvezde: Xenia Jus, Jani Kovačič, Adi Smolar.

Program otroškega odra je letos živahno obarvan, saj je poleg lutkovnih in igranih predstav sestavljen in kombiniran še z drugačnimi animacijami (glasbeno rajanje, šola pantomime, plesne animacije).Letošnja novost je CEZAM-ova zabava za otroke - Iskanje gusarjevega zaklada, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Anko Poglajen, in se nam obeta prava pustolovščina. Tokrat bo v sklopu programa na otroškem odru nastopilo kar nekaj izvajalcev predstav in dogodkov za otroke, ki prihajajo iz lokalnega in bližnjega okolja.Vse predstave so brezplačne in v zadnjih dneh počitnic priložnost za starše, da s svojimi najmlajšimi preživijo in doživijo nekaj zabavnih in nepozabnih trenutkov v zaključku letošnjega poletja.

Festival se bo razlil preko roba letnega gledališča, prepredel celotno Ruše in upamo, da bomo dosegli tisto brneče festivalsko atmosfero, ki bo ponesla svež mladosten in predvsem povezujoč veter v zadnjo hišo v včasih največji vasi. Vabljeni torej v vedno mlajše Ruše, v poznopoletni objem Pohorja in Drave. Festival Letni oder Ruše - VEDNO MLAJŠI.