O-STA

Agencijska novica o novem mestno-turističnem avtobusu in 42. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine

NA POTEP? NIČ LAŽJEGA! PRIHAJA KAMNIK BUS.
PRVA POSTAJA - 42. DNEVI NARODNIH NOŠ IN OBLAČILNE DEDIŠČINE

Kamnik, 23. avgust 2012 - Danes je v prostorih TIC Kamnik potekala novinarska konferenca, kjer so župan Marjan Šarec, v.d. direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urška Kolar in predstavnik podjetja Kam-Bus, d. d. Boštjan Jordan predstavili novo pridobitev občine - mestno-turistični avtobus Kamnik bus, ki se bo nič lažjega prvič na potep odpravil v ponedeljek, 27. avgusta 2012. Beseda pa je tekla tudi o programu 42. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, ki bodo potekali od četrtka, 6. septembra do nedelje, 9. septembra 2012 in veljajo za največji etnološki festival v Sloveniji.

NA POTEP? NIČ LAŽJEGA! PRIHAJA KAMNIK BUS

Občina Kamnik in Zavod za turizem in šport v občini Kamnik skupaj s podjetjem Kam-Bus, d.d. v ponedeljek, 27. avgusta 2012, uvajata nov mestno - turistični avtobus Kamnik bus s 25 sedeži in 7 stojišči. Za ceno 1 evra se lahko s Kamnik busom odpravite po nakupih, na potep, v naravo, planine. Trasa Kamnik busa bo potekala od Qlandie, preko Zdravilnega gaja Tunjice, Kamniške Bistrice in Term Snovik. Vse dni v tednu, tudi ob praznikih.

Ideja o novem mestno - turističnem avtobusu v občini Kamnik se je porajala dolgo. In v letošnjem letu dobila epilog. Na pobudo svetnika Občinskega sveta Občine Kamnik Janeza Balantiča je projekt dobil mesto v občinskem proračunu. "Vedno sem bil mnenja, da se s trdim delom in voljo lahko vsaka, še tako nemogoča zamisel uresniči! Moja ideja o mestnem prometu, katero smo s podporo koalicijskih svetnikov, posluhom občinske uprave in predvsem župana Marjana Šarca uspeli uvrstiti v letošnji proračun, je zato postala realnost!"

Ker smo želeli k sodelovanju povabiti mlade nadobudne glave in njihove sveže ideje, smo projekt predstavili vsem kamniškim osnovnošolcem in jih prosili, da na čim bolj izviren način poiščejo slogan in zunanjo podobo avtobusa. A tudi domišljija in izvirnost ne najdeta vedno proste poti, tako smo bili slogan primorani poiskati sami, pri slikovni podobi novega mestno - turističnega avtobusa pa so nam pomagale ideje učencev 4. a in b razreda Osnovane šole Toma Brejca pod mentorstvom učiteljice Vesne Kropivšek.

In nato smo se odpravili ... Na potep? Nič lažjega! Kamnik bus.

"Že dolgo časa so občanke in občani izražali željo po neke vrste mestnem avtobusu. Glede na dejstvo, da se vse bolj usmerjamo v turizem, pa smo na zadevo pogledali tudi s te plati. Zavod za turizem in šport v občini Kamnik pod vodstvom Urške Kolar in Občina Kamnik sta skupaj s Kam-bus, d.d, pristopila k projektu, katerega cilj je omogočiti občankam in občanom poceni prevoz na ključne destinacije, šolarjem v šolo, starejšim po nakupih, na pošto, banko in druge ustanove, turistom pa obisk turističnih biserov občine Kamnik. Projekt, za katerega je Občina namenila 40.000 evrov proračunskih sredstev, je v začetni fazi in ga bomo spreminjali glede na pripombe občank in občanov" je o novi pridobitvi občine povedal župan Marjan Šarec.

Kamnik bus je mestni avtobus s kapaciteto 25 sedišč in 7 stojišč, ki ima vgrajeno ploščad za lažji dostop invalidov in otroških vozičkov. O trasi Kamnik busa in ceni prevoza je namesto direktorice Kam-bus, d.d. Sonje Zore spregovoril predstavnik Kam-bus, d.d. Boštjan Jordan: "Cena vozovnice za eno vožnjo, ki jo bo potnik plačal na avtobusu bo 0,80 evra, kar pomeni, da bo občutno cenejša od sedanje cene za relacijo do 5 km na primestnih linijah, ki je danes 1,30 evra. Posebno dobrodošla pa bo novost uvedbe dnevne vozovnice, s katero se bo potnik v enem dnevu lahko neomejeno vozil za samo 1 evro. Na čip vozovnico bo naložil poljubno število voženj, računalniški sistem na avtobusu pa mu bo v enem dnevu odštel samo eno vožnjo, ne glede na to, da se bo lahko peljal večkrat. Prav tako pa bo cena mesečne vozovnice 25 evrov ugodna in konkurenčna glede na sedanje cene. Mesečna vozovnica bo veljala vse dni v mesecu, veljala pa bo tudi na ostalih primestnih avtobusih, seveda za relacijo kjer bo vozil mestni avtobus. Kamnik bus bo zelo frekventno povezoval nakupovalni center Qlandia z mestom, hkrati pa bo povezal še mesto s Termami Snovik, Zdravilnim gajem Tunjice in Kamniško Bistrico."

Mestno - turistični avtobus Kamnik bus je prava rešitev, ki bo turistične bisere občine Kamnik naredila dostopnejše za obiskovalce, občanom pa omogočila lažji odstop do centra mesta ali nakupovalnega središča. Navdušenja nad tovrstnim povezovanjem ni skrivala v.d. direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urška Kolar in dodala: "Obiskovalci Kamnika pri nas praktično vsak dan povprašujejo po izletih na Veliko planino ali želijo zaplavati v Termah Snovik, pa do tja nimajo ustreznega prevoza. To je pravi korak k povezovanju turistične ponudbe, ki lahko različnim ponudnikom prinese tudi boljši obisk."

Zloženko z voznim redom Kamnik busa bodo občanke in občani Občine Kamnik v petek, 24. avgusta 2012, našli v časopisu Kamniški občan, na voljo pa bo tudi v Turistično informacijskem centru na Glavnem trgu 2 v Kamniku. Vozni red bo dostopen na spletnih straneh Občine Kamnik www.kamnik.si, Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik www.kamnik-tourism.si ter na spletni strani Kam-bus, d.d. www.kam-bus.si. Na Avtobusni postaji Kamnik pa bo vozni red vseh prog ter aktualni vozni red na ogled tudi preko informacijskega zaslona.

V ponedeljek, 27. avgusta 2012, se torej začne potep Kamnik busa, ki pomeni velik korak naprej in obvezo za prihodnost. Vsak začetek brez dvoma potrebuje še veliko dopolnitev in nadgrajevanja. Morda že kmalu z dodatnimi lokacijami in okolju prijaznimi vozili.

42. DNEVI NARODNIH NOŠ IN OBLAČILNE DEDIŠČINE V KAMNIKU

· Pester program letošnjih 42. tradicionalnih Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku, ki bodo potekali od četrtka, 6. septembra do nedelje, 9. septembra 2012.

· Prireditev velja za največji etnološki festival v Sloveniji, vrhunec festivala predstavlja nedeljska povorka, kjer bo letos nastopilo kar 2.200 narodnih noš iz Slovenije in tujine.

· Letos bo festival potekal v znamenju ene od prvin nekdanjega oblačenja, pokrivala peče. Peča, zavezana na petelinčka, je bila namreč od konca 19. stoletja dalje na slovenskem alpskem oblačilnem območju močno razširjeno pokrivalo, namenjeno posebnim priložnostim.

· Organizator prireditve, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik, pričakuje do 50.000 obiskovalcev, slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.

42. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine se bodo pričeli z odprtjem četrtkove razstave pod naslovom Oblačilna dediščina Kamnika in okolice avtorice Alenke Pakiž. Razstava nam bo preko slikovnih, predmetnih in ustnih pričevanj Kamničanov predstavila prvobitno svečano oblačilno podobo naših prednikov in to tako narodne noše kot tudi njihovo praznično obleko. Najstarejši oblačilni kosi segajo v sredino 19. stoletja.

Slavnostno odprtje prireditve, katere rdeča nit je tokrat eno od prvin nekdanjega oblačenja, pokrivalo peča, bo v petek, 7. septembra 2012, ob 19. uri, na Glavnem trgu v Kamniku, z nagovorom župana Občine Kamnik Marjana Šarca, ki je ob tej priložnosti povedal: "Na letošnjih Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine ne bo manjkalo prireditev, ne bo manjkala tradicija. Prireditev je povezana s kulturo nekega naroda, nekega kraja in občine. Naj letošnji Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine pustijo pečat v srcih vseh nas, ki nam je mar za kulturo naroda."

Slavnostni govornik tradicionalne povorke 42. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine v nedeljo, 9. septembra 2012, ob 15. uri, bo predsednik Republike Slovenije Dr. Danilo Türk.

Sobota bo, kot je že tradicija, posvečena predvsem folklori. Dopoldne bodo nastopile otroške folklorne skupine, ob 19. uri pa se začne večer plesnega izročila - nastopila bo Akademska folklorna skupina France Marolt Ljubljana. Popoldanski del bomo letos obogatili z Linhartovo predstavo Županova Micka, ki je postavljena v čas razsvetljenstva, ko se je v Sloveniji začela razvijati oblačilna dediščina. Uprizorili jo bodo člani KUD-a Ivan Cankar iz Šmartnega v Tuhinju, ki letos praznuje 60- letnico delovanja. Večerno dogajanje bomo zaključili z nastopom ansambla Zupan.

V nedeljo dopoldne bodo tako kot zadnja leta v sodelovanju s festivalom od Celja do Žalca nastopile tuje folklorne skupine, letos iz Črne Gore, Litve in Italije.

Vrhunec prireditve bo povorka narodnih noš, kjer bodo v prvem delu izpostavljene peča in njihove naslednice - rute. "Ob tradiciji, segajoči v kulturno-antropološko dediščino številnih rodov prednikov, se v nizu vsakoletnih dogodkov verodostojno izpričuje tudi naš sedanji, moderni odnos do tovrstnega izročila. Množičnost in izbornost udeležbe številnih protagonistov iz Slovenije in tujine, podprta z merili in kriteriji etnološke stroke, več kot štiridesetletno tradicijo kamniške prireditve naposled nadgrajujejo s uglednim statusom mednarodnega folklornega festivala v okviru medcelinskega strokovnega združenja folklornih festivalov CIOFF" je o samem dogodku povedal dolgoletni soustvarjelec omenjene prireditve Tone Ftičar iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Spremljevalni program bomo poleg sejma domače in umetnostne obrti dopolnili s Podeželjem v mestu, živilsko tržnico s predstavitvijo lokalnih kmetov na Trgu talcev.

Podroben program boste našli na www.narodnenoše.si.

V. d. direktorice Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urška Kolar je ob tej priložnosti povedala: "Dnevi narodnih noš imajo bogato tradicijo in ponosni smo, da ta največji slovenski dogodek na temo oblačilne dediščine prirejamo v Kamniku in to že 42. leto zapored. Že vse od leta 1966 s tem dogodkom ohranjamo bogato etnološko izročilo naših krajev in naših prednikov in tako ohranjamo dragoceno dediščino, iz katere črpamo znanje za prihodnost."

Dogodek v organizaciji Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik med drugimi podpirajo Občina Kamnik, Pivovarna Laško d.d., Pekarna Blatnik in mnogi drugi, katerim se za sodelovanje zahvaljujemo.

Vabljeni na potep s Kamnik busom in na 42. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamnik!

Besedilo: Urška Kolar in Janja Zorman Macura
Fotografije: Janja Zorman Macura