O-STA

Gledališki spektakel FAUST - 7. in 8. septembra 2012 v Evropski prestolnici kulture

Terminal 12 "Oder med nebom in zemljo"

Silviu Purcărete

FAUST

Narodno gledališče Radu Stanca Sibiu, Romunija

7. in 8. september 2012, ob 20.00,

TVT Boris Kidrič

Foto: Mihaela Marin

Režija: Silviu Purcărete

Scenografija, luč: Helmut Stürmer

Kostumografija: Lia Mantoc

Izvirna glasba: Vasile Şirliu

Gledališki spektakel FAUST romunskega režiserja Silvia Purcăreteja v Evropski prestolnici kulture

Gledališki spektakel, inspiriran z Goethejevo zgodbo o srednjeveškem alkimistu Faustu, je žanrsko mešanica med dramo, opero, srednjeveškimi mirakli in pasijoni, t.i. freak showom in celo satanističnimi obredi.

Najbolj znani in večkrat nagrajeni romunski režiser Silviu Purcărete, ki že vrsto let deluje v različnih evropskih gledališčih, je za predstavo v domačem Sibiu, Evropski prestolnici kulture 2007, oder neznanskih razsežnosti po vzoru "a la grand opera" postavil v opuščenem tovarniškem kompleksu. V Mariboru bo predstava 7. in 8. septembra 2012, ob 20.00, v nekdanji hali tovarne TVT Boris Kidrič.

"Peklenska predstava, ki se elegantno stopnjuje s poezijo razkroja, grdote in trivialnosti", tako so ustvarjalci predstavo Faust opisali v predstavitvenem besedilu. Britanski The Guardian je zapisal, da je to predstava, v kateri "pekel postane bolj privlačen od nebes..."

Zgodba uprizoritve vsebuje ključne trenutke Goethejevega besedila: Faustovo kupčijo s hudičem, Faustovo bolestno obsedenost z Margareto, Valpurgino noč ter Faustovo pot v nebesa. Režiser Silviu Purcărete je s svojo tenkočutno in genialno režisersko vizijo ustvaril zapletene in podrobno oblikovane gledališke vloge. Predstavo odlikujejo izjemna odrska postavitev in osvetlitev, drzni kostumi, ki nihajo med eleganco in burlesko, navdušujoča in na trenutke osupljiva glasba ter zvočni učinki, ki se do popolnosti zlijejo s scenografijo. V predstavi nastopi rock skupina Elementa, ki v živo preigrava najtrše ritme, vizualno doživetje pa dopolnijo še svetlobni stolpci in ognjemet. Purcăretejev gledališki spektakel spremljajo izvirne in prepričljive video projekcije, ki na odru z več kot 100 nastopajočimi, postavljenem v odsluženi tovarni, ustvarjajo grandiozno podobo. Igra z našimi sanjami in nočnimi morami, multimedijski spektakel, z elementi, zaradi katerih v popolnosti občutimo neskončno moč gledališča.

Predstava, zaradi velikosti in tehnične zahtevnosti, izven Romunije ni velikokrat gostovala. Najti primerno lokacijo za predstavo tovrstnih razsežnosti je bil v Mariboru svojevrsten izziv, čeprav v mestu ni pomanjkanja zapuščene industrijske arhitekturne dediščine. MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture z umestitvijo predstave v nekdanjo Tovarno vozil in toplotne tehnike (TVT) Boris Kidrič sledi ideji revitalizacije zapuščenih, odmaknjenih in marginaliziranih okolij in mestnih prostorov, ki neizpodbitno nosijo ogromen potencial, hkrati pa bo predstavi zapuščena industrijska hala služila kot izvrstno dopolnjujoča scenska kulisa - zelo podobna tovarni Simerom, ki je gostila originalno izvedbo v Sibiu leta 2007, ko je mesto nosilo naslov Evropske prestolnice kulture.

Silviu Purcărete je režiral številne predstave in z njimi gostoval na največjih evropskih odrih, tudi v svetovno znanem britanskem gledališču Royal Shakespeare Company. V predstavi Faust je v naslovni vlogi igralec Ilie Gheorghe, v vlogi Mefista pa Ofelia Popii, ki je na mendarodnem festival v Edinbourghu leta 2009 za vlogo prejela nagrado Herald Angel Award.

Predstava ni primerna za mlajše od 16 let.

Več o predstavi in režiserju najdete v priponki, fotografije pa lahko snamete s te povezave https://dl.dropbox.com/u/29292944/FotografijeFaust.zip

Prosim, da prijave za novinarske in foto/TV akreditacije za predstavo, ki bo 7. septembra 2012, ob 20.00 (ime in priimek, medij, elektronski naslov in telefonska številka) pošljete na naslov ana.milovanovic@maribor2012.eu najkasneje do srede 5. septembra 2012. Akreditacije so možne samo za ogled predstave 7. septembra 2012.

Lep pozdrav,

Jagoda Đordevič
Odnosi z javnostmi - Terminal 12/
Public Relations - Terminal 12

MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture
Vetrinjska ulica 30
2000 Maribor

T: 00386 2 228 1247
F: 00386 2 228 1240
M: 00386 41 708 485
E: jagoda.dordevic@maribor2012.eu