O-STA

HR - STAMENOV: Water, Suppositions and Urbanism

Vljudno vas vabimo na otvoritev razstave v četrtek, 13. septembra ob 20. uri v Likovni salon Celje.

Bolgarski umetnik HR-Stamenov (1981, Plovdiv) se predstavlja s projektom Water, Suppositions and Urbanism, zasnovanim posebej za Likovni salon. Projekt je nastal v času njegovega dvomesečnega rezidenčnega bivanja v Celju v okviru programa Umetnik na delovnem obisku, ki ga vodi Center sodobnih umetnosti.
Umetniško prakso HR-Stamenova opredeljuje raziskovanje javnega prostora, kvantno-mehanskih in svetlobnih pojavov. Dela realizira v obliki svetlobnih in zvočnih instalacij, video projekcij, "in-situ" del in eksperimentov, pri čemer se nanaša na zgodovinske dogodke, znanstvene raziskave in paranormalne pojave.
Ustvarja tudi knjižne projekte, kot je brezplačna publikacija Practices in Public Environment, ki funkcionira kot izobraževalno orodje za mapiranje in kontekstualiziranje sodobnih umetniških praks, delujočih v javnem prostoru. Publikacijo je zasnoval skupaj z umetnico Boro Petkovo. Sodeloval je na številnih skupinskih razstavah, med drugim na Die Kunst der Intervention, Galerie im Ratskeller, Berlin (2012), Why Duchamp?, Sofia Arsenal - Museum for Contemporary Arts Sofia (2012) in se predstavil s samostojnimi razstavami, kot je Presence, Studio Tommaseo, Trst (2011). Mnogo projektov je realiziral v javnem prostoru, občasno sodeluje z drugimi umetniki, eden izmed njegovih zadnjih projektov sodelovanja je The Nightmare of Prometheus, Pallazo Thea, Acqui Terme (2011), kjer je sodeloval z umetnikom Alzekom Misheffom. Je dobitnik nagrade The Young European Artist Trieste Contemporanea Award za leto 2011.

V okviru rezidenčnega bivanja v Celju je sodeloval na letošnjem trinajstem festivalu VSTOP PROST in sicer s projekcijo The Phenomenon of W24°58'59,43" N42°07'55,29". Delo, ki obravnava možnost teleportacije ob primeru izginulega vlaka, se ne navezuje samo na znanstvene raziskave in paranormalne pojave. Spominja tudi na obdobje začetkov razvoja filmske umetnosti, za katero je značilna prav fascinacija z motivom vlaka ( brata Lumière L'Arrivée d'un Train, 1986, Phantom Ride: Menai Straits, 1904, Walter Ford: The Ghost Train, 1941, itd.). Na razstavi Podobe resničnosti: Med zgodbo in dejstvom. Iz stalne zbirke Centra sodobnih umetnosti Celje je realiziral projekt Space 0 Space. Ob otvoritvi je v notranjosti Likovnega salona ustvaril simulacijo nevihte. Avtor projekt kontinuirano predstavlja v različnih prostorih kot intervencijo znotraj vsebinsko različnih si arhitekturnih objektov.

Pri snovanju projekta Water, Suppositions and Urbanism se je umetnik osredotočil na urbanistično zasnovo mesta Celje. Svojo raziskavo je usmeril v analizo tistih problematičnih urbanističnih rešitev, ki razkrivajo neodgovorno ravnanje z naravnim okoljem, izčrpavanje naravnih virov in gradnjo objektov, ki niso v ravnovesju z naravo. Projekt, ki sicer izhaja iz lokalnega konteksta, problematizira globalne trende, ki snovanje in oblikovanje javnega prostora prepogosto podvržejo profitnemu razmišljanju. Zniževanje stroškov in ustvarjanje finančnega dobička se pri snovanju ali prenovi urbanih prostorov kaže v obliki hitrih gradenj in trenutnih izboljšav, izpeljanih z ignorantskim pristopom do vprašanj varstva okolja, varnosti ljudi, funkcionalnosti rešitev in njihovih estetskih umestitev v javni prostor. Neodgovorne urbanistične rešitve umetnik označuje kot neodvisne spomenike, ki odsevajo politično, ekonomsko in socialno podobo prostora, kjer se nahajajo.

Kam vodi trenutno stanje sistema, naravnanega k brezpogojnemu doseganju napredka in akumulaciji kapitala tudi pri odločitvah, ki bistveno vplivajo na naše okolje in kakovost bivanja? Eno izmed možnih poti do odgovora na zastavljeno vprašanje nam z večkanalno projekcijo Water, Suppositions and Urbanism, postavljeno v Likovnem salonu, ponuja HR-Stamenov.

SRČNO VABLJENI!

.............................

CELEIA - CENTER SODOBNIH UMETNOSTI

Likovni salon, Trg celjskih knezov 8, 3000 CELJE

Tel.: 03 / 42 65 162

Odprto: tor - pet 11.00 - 18.00, sob 10.00 - 12.00, ned 14.00 - 18.00, ponedeljek zaprto

http://www.celeia.info/likovni-salon-celje