O-STA

"Kozmični ples" japonskih butoh plesalcev v Evropski prestolnici kulture

Svetovno znana japonska plesna skupina Sankai Juku, ki jo vodi veliki maestro Ushio Amagatsu, bo s predstavo Tobari nastopila 22. in 23. septembra 2012, ob 19.30, v Veliki dvorani SNG Maribor

Tobari lahko v japonščini pomeni zaveso ali pa tisti trenutek dneva, ko se mrak prevesi v temo. Gre za predstavo s t. i. plesom butoh, ki je nastal na Japonskem po 2. svetovni vojni. V tradicionalni obliki se izvaja v belem ličilu in s počasnimi, popolnoma nadzorovanimi gibi. Sankai Juku, legendarno japonsko skupino plesa butoh, je v sedemdesetih letih ustanovil velik estet in maestro Ushio Amagatsu. Njegov butoh je mehak in izjemno globok, skoraj svečeniško filozofski. Skupini so njene predstave sublimne lepote prinesle svetovno slavo in jo postavile v sam vrh izjemnih gledaliških fenomenov.

Predstava Tobari je bila premierno uprizorjena maja 2008 v pariškem gledališču Theatre de la Ville. Vse dosedanje ponovitve so bile razprodane, navdušeno občinstvo pa je vsako predstavo pospremilo z neprekinjenimi ovacijami. Časnik Le Monde je v članku 'The Cosmic Dance' (Kozmični ples) predstavi namenil izvrstne kritike z besedami: ,,Občinstvo je z občudovanjem strmelo v ta pomirjujoči, skorajda filozofski plesni čudež.''

Pred horizontom, prekriva ga 6600 svetlečih zvezd, ki ponazarjajo poletno nočno nebo nad Japonsko, se v počasnih, skoraj sanjskih gibih v popolni koncentraciji premikajo plesalci, resnični bojevniki lepote. Njihov ples odzvanja kot nemi krik v temo; ko gledalec zapusti dvorano, ostane še dolgo ujet v njihov čar. Na odru se zvrsti zgolj nekaj elementov, precej manj kot smo jih bili vajeni v prejšnjih predstavah Ushia Amagatsuja, vendar se ti zlijejo v poprej neznan svet, ki ga obliva gosta tema, v kateri pobliskavajo drobne luči. Uro in pol trajajočo predstavo sestavljajo rojstvo, smrt in ponovno rojstvo, ki občinstvo popeljejo v 'kozmos življenja'.

Predstava Tobari, ki govori o sreči in žalosti, luči in temi ter življenju in smrti, bo v okviru cikla Oder med nebom in zemljo, 22. in 23. septembra 2012, ob 19.30, v Veliki dvorani SNG Maribor.

Režija, koreografija in oblikovanje: Ushio Amagatsu

Glasba: Takashi Kako, YAS-KAZ, Yoichiro Yoshikawa

Koprodukcija: Théâtre de la Ville (Pariz, Francija), Kitakyushu Performing Arts Center (Fukuoka, Japonska) in Sanaki Juki (Tokio, Japonska)

Fotografije lahko snamete s te povezave: https://dl.dropbox.com/u/29292944/_Photos_TOBARI.zip

AKREDITACIJE:

Prosim, da prijave za novinarske in foto/TV akreditacije za predstavo, ki bo 22. septembra 2012, ob 19.30 (ime in priimek, medij, elektronski naslov in telefonska številka), pošljete na naslov saso.dordev@maribor2012.eu ali jagoda.dordevic@maribor2012.eu, najkasneje do četrtka 20. septembra 2012.

Vabljeni!