O-STA

Revija slovenskega dokumentarnega filma, Vabilo na novinarski zajtrk v okviru "Dediščina socializma", Slovenska premiera filma Šanghaj, Zaključni dogodek v okviru programa Natura ni ovira

DREVI ODPRTJE PRVE REVIJE SLOVENSKEGA DOKUMENTARNEGA FILMA 2012


Jesen je odločno filmska: za začetek izjemnega niza filmskih dogodkov vas vabimo na odprtje prve Revije slovenskega dokumentarnega filma, čisto pravega, osvežujoče svežega praznika slovenske dokumentaristične ustvarjalnosti. Revijo otvarjamo v četrtek, 20. septembra ob 20h, na (našem) dvorišču Vetrinjskega dvora v Mariboru, s premiero filma Vzpon mesta. Film, ki ga podpisuje režiser Marko Radmilovič, predstavlja svojevrstni poklon mestu Mariboru obenem pa mariborski amaterski filmski ustvarjalnosti. Premiera otvarja bogato filmsko dogajanje, ki se bo zaključilo v nedeljo, 23. septembra z DOKU druženjem na Lentu. Vsi dogodki so brezplačni. Informacije o filmih in spremljevalnih dogodkih (tudi DOKU after-zabavah!) so na voljo na spletni strani: www.dokumentarci.si.

OPOMNIK: VABILO NA ZAJTRK Z NOVINARJI PRED JUTRIŠNJIM DRUGIM DNEM KONFERENCE "DEDIŠČINA SOCIALIZMA - FILM/INDUSTRIJSKA DEDIŠČINA

Vabimo Vas, da jutrišnji drugi dan 1. mednarodne konference "Dediščina socializma - film / industrijska dediščina" začnete v družbi filmskih ustvarjalcev in organizatorjev srečanja ter se nam pridružite na: novinarskem zajtrku,ki bo ob 8.30, na sedežu zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture, v Vetrinjskem dvoru, v Mariboru. Konferenco prireja Mednarodna ustanova FORUM SLOVANSKIH KULTUR v sodelovanju z zavodom MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture. Udeleženci konference so znana imena evropskega filma ter predavatelji uglednih evropskih univerz. Ti bodo o svojih pogledih na dediščino socializma s poudarkom na filmu in industrijski dediščini spregovorili tudi na jutrišnjem ZAJTRKU Z NOVINARJI. Vaši sogovorniki bodo: Polonca Komar, poslanka v Državnem zboru Republike Slovenije, Andreja Rihter, predsednica uprave Foruma slovanskih kultur, dr. Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije in Slobodan Šijan, filmski režiser.

SLOVENSKA PREMIERA CELOVEČERNEGA FILMA ŠANGHAJ

Težko pričakovani Šanghaj bo po svetovni premieri na World Film Festival v Montrealu, kjer je Marko Naberšnik prejel nagrado za najboljši scenarij, 25. septembra, ob 19.00 uri v Koloseju Maribor, sredi filmsko bogate jeseni v Evropski prestolnicki kulture, doživel slovensko premiero za javnost. Na premieri se bodo predstavili ustvarjalci filma, projekciji bo sledila zakuska in zdravljica, med drugim tudi, prvi mednarodni nagradi. Več informacij v pripetem sporočilu za medije.

SONČNA GARAŽNA RAZPRODAJA IN DELAVNICA ŠARENA KRAMA


Vabimo vas na zaključni dogodek programa Natura ni ovira (v okviru celoletnega projekta Kultura ni ovira, EPK Maribor 2012), ki bo v soboto, 22. sep. (v primeru dežja 29. sep.), med 10. in 16. uro v Mariborskem mestnem parku. Skupaj z VDC Sonček pripravljamo garažno razprodajo, saj oni ponujajo vse sorte čudovitih starih in predelanih predmetov, ki jih skrbno zbirajo že dlje časa.
Na delavnici 'Šarena krama' bomo izdelovali štampiljke in šablone in tiskali na novo staro kramo, kupljeno na garažni razprodaji. Kose boste našarili po svoji najboljši moči z unikatnimi vzorci, napisi, slogani ali znaki in jih ponosno odnesli domov.

OPOMNIK: VABILO NA CIRKUŠKO PREDSTAVO ADUELA IN PREDSTAVO POKRAJINA V IGRI

Ponovno vas vabimo na moderno cirkuško predstavo Aduela, v izvedbi Companhia Erva Daninha, ki z mešanjem različnih izraznih oblik ter disciplin odseva problematiko modernega diktatorstva. Predstava se z manipulacijo različnih cirkuških orodij (kitajski drog, trapez, itd.) in uporabo gibov kot izraznega sredstva osredotoča na vprašanje moči. Cirkuško predstavo Aduela bodo uprizorili v petek 21. in v soboto 22. septembra, ob 21.00, na Glavnem trgu.

Ob tem vas vabimo tudi na predstavo Pokrajina v igri, ki prinaša sporočilo orientalskega humanističnega duha, ki vselej obsega tudi moderno družbo ter razmerje med urbanim načinom življenja in naravo. Nastala je v Macau kot plod sodelovanja med umetniki iz Tajvana, Hong Konga, Peking in Seula, ki so skupaj odkrivali tradicionalne in moderne oblike umetnosti ter povezave med plesom, gledališčem in tiskano umetnostjo. Rezultat so podobe, ki v povezavi s prostorom ustvarjajo vrsto brezmejnih domišljijskih prizorov. Pokrajina v igri (Playing landscape), bo uprizorjena v paviljonu White noise v soboto 22. in nedeljo 23. septembra, ob 19.00.

Vsi ustvarjalci omenjenih uprizoritev so na voljo za izjave do nedelje 23. septembra. Več informacij: Boštjan Klun, bostjan.klun@maribor2012.eu, 040 296 000.

S prijaznimi pozdravi,

Jasmina Godec
Odnosi z javnostmi/Public Relations
--------------------------
MARIBOR 2012

Vetrinjska ulica 30
2000 Maribor
Slovenija
tel: 02 228 1256
mob: +386 41 231 343
www.maribor2012.eu


image001.jpg

image009.jpg

image012.jpg