O-STA

Pionir raziskovalec Aaron Marcus prejme nagrado za življenjsko delo - njegovi podvigi pomagali milijonom ljudi

Madrid �- Več milijonom ljudem po vsem svetu vsak dan koristijo rezultati njegovih intenzivnih medicinskih raziskav, ki jih izvaja že več kot štirideset let: Aaron Marcus je eden izmed očetov tako imenovane kardiozaščitne profilakse z aktivno sestavino acetilsalicilno kislino (Aspirin). Profesor Marcus, hematolog in onkolog na inštitutu za primere vojnih veteranov, ki deluje v okviru New York Harbor Health Care System, je v številnih raziskavah dokazal, da ima ASA protistrjevalni učinek. Milijonom bolnikom po svetu, ki so doživeli srčni infarkt, vsak dan predpišejo Aspirin. To zdravilo se uporablja tudi kot preventiva pred infarktom ali kapjo. Dokazano je, da zdravilo preprečuje strjevanje krvnih telesc in s tem trombozo.

Za svoje življenjsko delo je Aaron Marcus prejel Mednarodno Aspirinovo nagrado seniorjev v vrednosti 25.000 evrov. Neodvisna mednarodna žirija enajstih znastvenikov je tako izkazala priznanje raziskovalcu, ki je odločno pripomogel k boju proti boleznim srca in ožilja, ki so najpogostejši vzrok smrti na svetu. Poleg tega je Marcus v svojih intenzivnih raziskavah o učinkih aktivne sestavine ASA na krvne celice in encimsko ravnotežje odkril nove možnosti za uporabo ASA.

Več informacij in video posnetki Aarona Marcusa ob podelitvi Mednarodne Aspirinove O nagrade so na voljo na: www.aspirin.com ali pri: