O-STA

Predstavitev Urbanih brazd v Ljubljani

V ponedeljek, 8. oktobra ob 17:00 v atriju ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Urbane brazde so eden od štirih programskih sklopov Evropske prestolnice kulture - Maribor 2012. V Podravje in širšo regijo so postavile sedem celostnih razvojnih projektov, ki bodo v Ljubljani prvič predstavljeni v ponedeljek,

8. oktobra ob 17:00 v atriju ZRC.

Interdisciplinarna skupina sociologov, filozofov, antropologov, ekologov, agronomov, socialnih in kulturnih delavcev, pravnikov in prometnih inženirjev je v sodelovanju z lokalnimi in četrtnimi skupnostmi, izobraževalnimi in socialnimi ustanovami, predvsem pa z angažiranimi posameznicami in posamezniki v Mariboru razvila inovativne razvojne projekte za mesto in širšo regijo. Januarja 2011, ko se je o EPK v Mariboru še ugibalo, je sestavila raziskovalne skupine, razvijala medregijske, medgeneracijske in socialno podjetniške projekte ter iskala mednarodne partnerje. V enem letu in osmih mesecih je postavila primere polnomočenja skupnosti, ki so jih številne tuje organizacije že prepoznale za inovativne primere razvojnih trendov mest, nekatere organizacije iz Slovenije pa jih želijo preslikati tudi v svoja okolja.

Z intenzivnim delom se je doslej v Urbane brazde aktivno vključilo prek dva tisoč ustvarjalcev in udeležencev, brez katerih program ne bi mogel zaživeti. Od varuhov semen, ekoloških vrtičkarjev, pridelovalcev in predelovalcev lokalnih produktov, do Romov, kolesarjev, otrok iz vrtcev, staršev, osnovnošolcev, dijakov, študentov, učiteljev, upokojencev, beguncev, migrantov, brezposelnih, delavcev, strokovnjakov, umetnikov idr. Vzajemno delo mnogih in raznolikih je danes vidno v različnih delih mesta in podeželja - na Teznem, v Borovi vasi, na Taboru, v Magdaleni, na Studencih, v centru in drugih delih mesta kot tudi v Slovenskih goricah.

Afirmacija tistih, ki so zatirani ali razčlovečeni ali pa od svojega dela kljub sposobnostim enostavno ne morejo preživeti, je potekala prek poskusov gradnje novih subjektivitet, združenih v Center alternativne in avtonomne produkcije, v katerem se danes spletajo skupnosti, sodelovanja, vzajemnosti, solidarnosti in dostojanstva. Poleg osveščanja javnosti so Urbane brazde razvile zelo konkretne, otipljive in merljive primere dobrih praks alternativne in avtonomne produkcije, in sicer v tistih vidikih življenja, ki so predpogoj za strpno, vzajemno in ustvarjalno družbo.

V Ljubljani se bo predstavilo osem ustvarjalcev, ki so v zadnjih dveh letih nase prevzeli breme zagona novih alternativnih programov, ustanovili nove organizacije in lastnoročno postavili za to potrebno infrastrukturo. Vse to se bo, kljub negotovim in mestoma nemogočim pogojem ustvarjanja v Mariboru, domači in tuji javnosti razgrnilo 16. novembra 2012 z otvoritvijo Centra alternativne in avtonomne produkcije na Valvasorjevi 42 v Mariboru, inkubatorja novih ekonomij, razvoja skupnosti in solidarnosti. Spremljanju zadnjih priprav CAAP lahko sledite tudi na www.brazde.org


Na predstavitvi v Ljubljani bodo spregovorili: vodja programa Urbane brazde dr. Marta Gregorčič, predsednica Združenja CAAP in koordinatorka projekta Center alternativne in avtonomne produkcije dr. Karolina Babič, koordinator projekta Digitalno nomadstvo Tomaž Gregorc, predsednica društva Frekvenca in koordinatorica projekta Etnomobil Minka Đonlić, predsednik Mariborske kolesarske mreže in koordinator projekta Teleport Josip Rotar, predsednica Društva Varuhi semen in koordinatorica Semenske knjižnice Mateja Koler, strokovna svetovalka v Zadrugi Dobrina in sodelavka projekta Trajnostna lokalna preskrba dr. Milojka Fekonja, koordinator projekta Urbano vrtnarstvo Matej Zonta.

Prisrčno vabljeni na predstavitev!

Ustvarjalci Urbanih brazd

Za vse dodatne informacije vam je na voljo Polonca Podgoršek, programska sodelavka CAAP, info@caap.si, 031 213 402