O-STA

Visoki japonski gostje na obisku v Evropski prestolnici kulture

Od 1. do 4. oktobra bo na obisku v Evropski prestolnici kulture visoka japonska delegacija, na čelu katere bo predsednik kulturne fundacije EU - Japan Fest Japan Committee in predsednik družbe Hitachi g. Takaši Kavamura. Japonska delegacija se bo v času obiska srečala z vodilnimi slovenskimi gospodarstveniki in predstavniki državnih ter lokalnih oblasti. Obisk japonskih gostov je namenjen kulturnemu in gospodarskemu povezovanju.

Prvi dan obiska, v ponedeljek, 1. oktobra, se bo g. Kavamura z ostalimi člani japonske delegacije udeležil sprejema zavoda MARIBOR 2012 in MO Maribor v Kazinski dvorani SNG Maribor, kjer ga bosta pozdravila gostitelja mariborski župan Franc Kangler in dr. Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012. Na sprejemu se bo japonska delegacija sestala z direktorji kulturnih institucij in umetniki. V torek dopoldne si bo g. Kavamura v spremstvu podžupana MO Maribor Tomaža Kanclerja ogledal Maribor, nato pa se na kosilu sestal s predstavniki Univerze v Mariboru. Popoldne je predviden obisk Tovarne podjemov, nato pa se bo g. Kavamura udeležil pogovora v Gledališki dvorani Vetrinjskega dvora na temo "Inovacije in bodoče generacije". V preddverju dvorane bo sledil sprejem japonske delegacije za predstavnike slovenskega gospodarstva. Ob 21. uri bo japonska delegacija prisostvovala otvoritvi MFRU z japonskimi umetniki Open Reel Ensemble Project. Tretji dan obiska bo japonska delegacija obiskala Ptuj, partnersko mesto EPK. Sprejel jih bo ptujski župan dr. Štefan Čelan, nato pa si bodo japonski gostje ogledali mesto. Ob 19.30 se bo japonska delegacija udeležila Mednarodnega koncerta mladih v mariborski dvorani Union, kjer bo nastopil tudi japonski zbor Miyagi Sanjo OG Choir.

Japonske zboristke bodo že v ponedeljek ob 12.45 nastopile na koncertu v Škofijski gimnaziji Maribor, zvečer istega dne pa tudi v Domu Danice Vogrinec (ob 19.30). V torek bodo zboristke nastopile v Domu starejših občanov, nato pa v sklopu Arsane še v Viteški dvorani Ptujskega gradu ob 19.30. V sredo se bodo japonske zboristke ob 12. uri predstavile še na Drugi gimnaziji Maribor, zvečer pa bodo, kot že omenjeno, nastopile na Mednarodnem koncertu mladih, kjer se bodo pridružile Zboru Evropske prestolnice kulture s solistko Niko Gorič in kvartetu čelistov iz Turkuja, sicer lanske prestolnice kulture.

Nevladna kulturna fundacija EU - Japan Fest Japan Committee s sedežem v Tokiu že dvajset let skrbi za promocijo japonske kulture v evropskih prestolnicah kulture. Tudi v Mariboru je fundacija, v sodelovanju s kulturnimi ambasadami, oblikovala bogat in raznolik kulturni program. Prav omenjena fundacija je najbolj zaslužna, da lahko letos v Mariboru in partnerskih mestih EPK spremljamo vrhunske japonske umetnike.

Duška Žolger
Odnosi z javnostmi/Public Relations

--------------------------

MARIBOR 2012

Vetrinjska ulica 30

2000 Maribor

Slovenija

mob: +386 31 533 714

tel: +386 2 228 1250

fax: +386 2 228 1240

www.maribor2012.eu