O-STA

Visoki Japonski gostje začeli obisk v Evropski prestolnici kulture

Japonska delegacija, na čelu katere je predsednik kulturne fundacije EU-Japan Fest Japan Committee in predsednik družbe Hitachi g. Takashi Kawamura, je danes začela večdnevni obisk v Evropski prestolnici kulture. Na sprejemu v SNG Maribor sta japonske goste sprejela mariborski podžupan mag. Tomaž Kancler in dr. Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012.

Na sprejemu se je japonska delegacija sestala tudi z direktorji kulturnih institucij in umetniki. Takashi Kawamura je v svojem nagovoru izpostavil dvajset let samostojnosti Slovenije in pomembnost naziva Evropske prestolnice kulture, ki jo nosi Maribor v tem letu. Ob tem je povedal, da EU-Japan Fest Committee praktično prav toliko let podpira japonske kulturne projekte v okviru Evropskih prestolnic kultur. "Udejstvovanje japonskih umetnikov v Evropskih prestolnicah kulture je razvilo dolgotrajne prijateljske vezi med umetniki in lokalnimi prebivalci evropskih držav in na Japonskem," je povedal Kawamura in izrazil globoko hvaležnost nad slovenskim sočutjem in izrečenimi spodbudami po potresu in cunamiju, ki sta lansko leto prizadela Japonsko. "Moja velika želja je, da se vezi prijateljstva in spoštovanja med Slovenijo in Japonsko, ki so se ustvarile med dejavnostmi v Mariboru, v prihodnosti še ojačajo," je še povedal in hkrati izrazil hvaležnost zavodu MARIBOR 2012 in Mariborčanom za podporo, ki jo dajejo programom v tem letu.

Dr. Suzana Žilič Fišer je dejala, da ima sodelovanje s fundacijo EU-Japan Fest za EPK izjemen pomen in se japonski delegaciji zahvalila za njihovo delo: "S podporo fundacije smo omogočili boljše razumevanje različnih področij japonske umetnosti, obenem pa poglobili odnose med umetniki, institucijami in obema državama. Še več, spletli smo nove vezi, celo prijateljstva, ki pripomorejo k rušenju stereotipov, umikanju nevidnih zidov med kulturami. Preko kreativnosti in sodelovanja, kot pomembni paradigmi našega projekta, želimo spodbujati razvoj in dajati nove priložnosti. Sodelovanje kulture in gospodarstva, kot ga izraža fundacija, kaže na razumevanje kulture in njenega velikega pomena v globalnem okolju." Ob tem je izpostavila, da sodelovanje mladih v zboru, ki gostuje v Evropski prestolnici kulture, v teh dneh prinaša sporočilo, da različne kulture, različni narodi gradijo skupen prostor, skupno prihodnost.

Ob tem je japonski veleposlanik v Sloveniji nj. eks. g. Toshimitsu izrazil zadovoljstvo nad obiskom in pohvalil MARIBOR 2012 - Evropsko prestolnico kulture, zlasti zaradi izjemnega števila raznovrstnih dogodkov, ter se ob koncu še zahvalil za plodno sodelovanje z EU-Japan Committee.

Japonska delegacija se bo med obiskom sicer srečala tudi z vodilnimi slovenskimi gospodarstveniki ter predstavniki državnih in lokalnih oblasti. Obisk japonskih gostov je tako namenjen kulturnemu in gospodarskemu povezovanju.

Jutri dopoldne si bo Kawamura v spremstvu podžupana Mestne občine Maribor mag. Tomaža Kanclerja ogledal Maribor, nato pa se na kosilu sestal s predstavniki Univerze v Mariboru. Popoldne je predviden obisk Tovarne podjemov, nato pa se bo Kawamura udeležil pogovora v Gledališki dvorani Vetrinjskega dvora na temo "Inovacije in bodoče generacije". V preddverju dvorane bo sledil sprejem japonske delegacije za predstavnike slovenskega gospodarstva. Ob 21. uri bo japonska delegacija prisostvovala otvoritvi MFRU z japonskimi umetniki Open Reel Ensemble Project.

Japonske zboristke bodo jutri nastopile v Domu starejših občanov, nato pa se bo zbor Miyagi Sanjo OG Choir v sklopu Arsane predstavil še v Viteški dvorani Ptujskega gradu ob 19.30.

Nevladna kulturna fundacija EU-Japan Fest Japan Committee s sedežem v Tokiu že dvajset let skrbi za promocijo japonske kulture v evropskih prestolnicah kulture. Tudi v Mariboru je fundacija, v sodelovanju s kulturnimi ambasadami, oblikovala bogat in raznolik kulturni program. Prav omenjena fundacija je najbolj zaslužna, da lahko letos v Mariboru in partnerskih mestih EPK spremljamo vrhunske japonske umetnike.