O-STA

Opomnik ob izidu prvega obsežnejšega slovensko-romskega slovarja

Vabimo vas na promocijski dogodek ob izidu prvega obsežnejšega slovensko-romskega slovarja, ki bo potekal v ponedeljek, 5. novembra 2012 ob 17.00 v Centru alternativne in avtonomne produkcije (CAAP) na Valvasorjevi ulici 42 v Mariboru.

Udeležence bo pozdravila varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek Travnik. Celoten proces priprave in izdaje slovarja bo predstavila predsednica združenja Frekvenca Hazemina Đonlić, o slovnici in jeziku pa bo spregovoril tudi soavtor slovarja Gjoko Nikolovski. Na predstavitvi bo sodeloval tudi avtor srbsko-romskega slovarja Bajram Haliti, katerega delo je bila osnova za izdelavo slovensko-romskega slovarja, ki ga je do izdaje poleg številnih strokovnjakov pripeljala tudi slavistka Petra Jurič.

Združenje Frekvenca je nastalo v okviru programskega sklopa Urbane brazde sredi leta 2011. Temeljni namen Frekvence je bil, da analizira potrebe in težave romske skupnosti v Mariboru, kakor tudi potrebe in težave drugih etničnih manjšin. Prisluhnili smo željam in potrebam mariborske romske skupnosti po jezikovnem izobraževanju in prvem obsežnejšem slovarju. V skoraj dvoletnem procesu smo raziskovali romski jezik prek vseh do zdaj izdanih gradiv v Evropi, se srečevali z različnimi jezikoslovci, zbirali podatke in kot rezultat vseh aktivnost je nastal prvi obsežnejši slovensko-romski slovar. (Več o izdelavi slovarja lahko preberete v Predgovoru k slovarju v priponki).

V preteklem letu smo s polnomočenjem romske skupnosti, predvsem na področju kulture in jezika, želeli poudariti pomembnost ohranjanja romskega jezika ter izboljševanje pogojev komunikacije med Romi in neromi. Želja po izdaji slovarja se je uresničila in slovensko-romski slovar bo dragocen pripomoček Romom in neromom pri delu (v romski skupnosti), saj odpira nova obzorja na področju romskega jezika in kulture.

Promocijo dogodka organizira Frekvenca, socialno-kulturno združenje nemirnih in aktivnih, v okviru programskega sklopa Urbane brazde, Evropska prestolnica kulture - Maribor 2012.

Vljudno vabljeni!

Boštjan Klun
--------------------------

MARIBOR 2012

Vetrinjska ulica 30

2000 Maribor

Slovenija

mob: +386 40 296 000

tel: +386 2 228 1250

fax: +386 2 228 1240

www.maribor2012.eu