O-STA

Multimedijski performans "Teater", Otvoritev Kulturne ambasade Guimaraes 2012 -Portugalska, Otvoritev razstave - Jasmina Cibic Situacija Anophthalmus Hitleri

MULTIMEDIJSKI PERFORMANS "TEATER"

Vljudno vabljeni na multimedijski performans "TEATER", ki bo premierno uprizorjen 8. novembra ob 20.00 v Veliki dvorani Centra kulture Španski borci (Zaloška 61, 1110 Ljubljana). Gre za tehnološko avantgardno produkcija dveh vodilnih evropskih skupin sodobnih uprizoritvenih praks, slovenskega EN-KNAP in mednarodnega umetniškega kolektiva SUPERAMAS, govori o svetu, ki ga oblikuje politika iluzije. Oder bo postal prizorišče neverjetnih srečevanj resničnih oseb, izmišljenih likov in avatarjev, ki bodo sprejemali skrajno pomembne odločitve o usodi sveta. Več informacij preberite v pripetem sporočilu za medije.

Otvoritev Kulturne ambasade Guimaraes 2012 -Portugalska

Evropski prestolnici kulture Maribor 2012 in Guimarães 2012 Vas vljudno vabita na otvoritev Kulturne ambasade Guimarães 2012-Portugalska, z razstavama "Vrnitev v mesto" in "European Eyes on Japan". Otvoritev bo popestril portugalski DJ - KungFuTrunx iz Guimarãesa. Slavnostni dogodek bo v četrtek, 8. 11. 2012, ob 19:00, v Vetrinjskem dvoru, Vetrinjska 30, Maribor. Razstava Vrnitev v mesto obsega del zbirke fotografij Muralha, ki prikazujejo portugalski Guimaraes od konca 19. stoletja do 60. let 20. stoletja. Plošče in negativi so plod dela dveh generacij lokalnih fotografskih studiev, Foto Eléctrica Moderna in Foto Moderna (1910−1987). Slovenski fotograf Bojan Radovič, doma iz Novega mesta, in portugalski fotograf José Pedro Cortes sta marca 2012 obiskala Japonsko. Na razstavi fotografij European Eyes on Japan v Vetrinjskem dvoru v Mariboru bosta predstavila Japonsko, kot sta jo doživela sama.

Otvoritev razstave - Jasmina Cibic SITUACIJA ANOPHTHALMUS HITLERI

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave umetnice Jasmine Cibic, ki bo v petek 9. novembra ob 18.00 uri v Salonu 2012 (Trg Leona Štuklja 2, Maribor). Situacija Anophthalmus hitleri se začne z zgodbo o odkritju slovenskega endemita, jamskega hrošča, ki je samo zaradi imena v zadnjih letih postal ogrožena vrsta. Slepi hrošč je bil odkrit leta 1933, nato pa ga je amaterski entomolog Scheibel, sicer velik Hitlerjev občudovalec, leta 1937 poimenoval Anophthalmus hitleri. To poimenovanje predstavlja neizbrisljiv ideološki moment, saj po pravilih Linnejeve taksonomije imen živali in rastlin ni mogoče spremeniti. Leta 2006 je revija National Geographic objavila članek o hitleriju, kar je še pospešilo povečevanje zanimanja zanj in njegove vrednosti ter ga pripeljalo še bliže izumrtju.

Jasmina Cibic je v sodelovanju z več kot štiridesetimi mednarodnimi entomologi in znanstvenimi ilustratorji, ki vključujejo sodelavce prirodoslovnega muzeja v Londonu, ameriškega ministrstva za kmetijstvo, muzeja živali univerze v Tel Avivu ter drugih institucij, izdelala serijo ilustracij hrošča hitleri. V skladu z navodili umetnice je morala predstavitev znanstvenikov temeljiti zgolj na njihovih izkušnjah na področju entomologije ter njihovi interpretaciji latinskega imena živali, saj niso smeli poiskati obstoječih vizualnih ali opisnih referenc. Serija risb in slik bo predstavljena kot osrednji del instalacije pod zemljo kot nekakšen enciklopedični primerek.

SPOROČILO ZA MEDIJE PO NOVINARSKI KONFERENCI - JALOVA

Danes je v prostorih Zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture potekala novinarska konferenca, na kateri je bil predstavljen projekt JALOVA- gledališki triptih hrvaških gledaliških ustvarjalcev z Reke, Pule in Zagreba, ki bo krstno uprizorjen 9. novembra v amfiteatru II. gimnazije. Triptih, ki se giblje na meji med gledališkim, performativnim, dokumentarnim in pravljičnim problematizira jalovost. Jalovost skozi koncept ženskosti, materinstva, rojstva in nezmožnosti spočetja v luči širšega družbeno-političnega konteksta. Več informacij v pripetem sporočilu za medije. Več informacij preberite v pripetem sporočilu za medije.

OPOMNIK ZA NOVINARKSO KONFERENCO PRED 1. MEDNARODNIM FESTIVALOM PLESA GLUHIH

vljudno vabljeni na novinarsko konferenco pred 1. mednarodnim festivalom plesa gluhih, ki bo v jutri, 7. novembra 2012, ob 11.00 v prostorih Vetrinjskega dvora, Vetrinjska 30, Maribor. Na tiskovni konferenci bodo sodelovali: vodja festivala Ajda Pfifer, glavni producent festivala Rene Puhar, glavna producentka Evropske prestolnice kulture Alma Čauševič in gluha plesalka Maja Kuzma.
Kulturno društvo Center plesa Maribor namreč ob podpori zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture in Evropske kulturne fundacije (European Cultural Foundation) 11. in 12. novembra 2012 prireja 1. mednarodni festival plesa gluhih Heartbeat Hears The Beat, ki velja tudi za prvi tovrsten festival na svetu! Več informacij v pripetem vabilu.

Z lepimi pozdravi,

Jasmina Godec
Odnosi z javnostmi/Public Relations
--------------------------
MARIBOR 2012

Vetrinjska ulica 30
2000 Maribor
Slovenija
tel: 02 228 1256
mob: +386 41 231 343
www.maribor2012.eu