O-STA

MARIBOR 2012: Vabili na novinarski konferenci ob otvoritvi razstave SOFT CONTROL: UMETNOST, ZNANOST IN TEHNOLOŠKO NEZAVEDNO in uradnem odprtju Centra Alternativne in avtonomne produkcije ter Popotnica Slovenskemu-Romskemu slovarju

Vabilo na novinarsko konferenco in otvoritev razstave SOFT CONTROL: UMETNOST, ZNANOST IN TEHNOLOŠKO NEZAVEDNO

"Mednarodna razstava SOFT CONTROL: UMETNOST, ZNANOST IN TEHNOLOŠKO NEZAVEDNO nam razkriva "tehnološko nezavedno" in zajema mitološko domišljijo, apokaliptične vizije in utopične sanje. 26 umetniških del svetovno prepoznanih umetnikov, nastalih s pomočjo medijev 21. stoletja, robotike, informacijske tehnologije, biomedicine in nanotehnologije poskuša razkriti izvor sodobnega tehnološkega mita, ki temelji na trajni vrednosti učinkovitosti, nadzora, neomejenega tehnološkega razvoja in ekonomske širitve." Vljudno vabljeni na novinarsko konferenco, ki bo v ponedeljek, 12. 11. 2012 ob 13. uri v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu.

Na tiskovni konferenci bodo prisotni: Dmitry Bulatov, Bill Vorn, Oron Catts, Zurr, Ursula Damm, Andrew Gracie, Kuda begut sobaki.

Otvoritvi razstav sledita 14. in 15. novembra 2012 v Slovenj Gradcu in v Mariboru ter Mednarodna interdisciplinarna konferenca ki bo potekala 16. in 17. novembra 2012 med 14. in 20. uro v Portalu na Valvasorjevi ulici 40 v Mariboru. Več informacij in program projekta najdete v priponki.

Vabilo na novinarsko konferenco ob uradnem odprtju CENTRA ALTERNATIVNE IN AVTONOMNE PRODUKCIJE

Vljudno vabljeni na novinarsko konferenco, ki bo 13. novembra ob 10.00 uri v Centru alternativne in avtonomne produkcije na Valvasorjevi 42 v Mariboru. Sogovornice na novinarski konferenci bodo: dr. Suzana Žilič Fišer (generalna direktorica MARIBOR 2012), dr. Marta Gregorčič (vodja programskega sklopa Urbane brazde); dr. Karolina Babič (predsednica združenja CAAP) ter Hana Kovač (režiserka in scenaristka otvoritvenega performansa).

Predstavile bodo dosežke Urbanih brazd, pomen Centra alternativne in avtonomne produkcije za razvojne projekte v regiji in širše ter voden ogled po novi infrastrukturi, programih in projektih, ki vzpostavljajo CAAP. Na novinarski konferenci bo predstavljen tudi potek otvoritvene slovesnosti ter raznovrstne aktivnosti dnevov odprtih vrat, s čimer bo CAAP v novembru ponudil prek 20 večjih in odmevnejših izobraževalnih in drugih dogodkov. Otvoritvena slovesnost 16. novembra pa se bo prek performansa poigrala z vsebinami, ki jih razvija CAAP, kot tudi z njenimi ustvarjalci, ki tokrat ne bodo več le raziskovalci na programih, pač pa tudi igralci, performerji Urbanih brazd. Več informacij v pripetem vabilu.

Popotnica Slovensko-romskemu slovarju

V ponedeljek, 5. 11. ob 17:00 uri je v prostorih Centra alternativne in avtonomne produkcije (CAAP) potekala predstavitev Slovensko-romskega slovarja. Slovar je nastal v okviru projekta Etnomobil, ki ga izvaja Frekvenca - združenje nemirnih in aktivnih, v programskem sklopu Urbane brazde, pod okriljem Evropske prestolnice kulture - Maribor 2012.

Slovensko-romski slovar je eden izmed najpomembnejših rezultatov dvoletnega dela v projektu Etnomobil in je nastajal v sodelovanju mariborske romske skupnosti, laikov in domačih ter tujih strokovnjakov s področja jezikoslovja. Goste je pozdravila dr. Zdenka Čebašek-Travnik, varuhinja človekovih pravic, ki je izpostavila, da so snovalci projekta naredili pomemben korak naprej in so v sodelovanju z romsko skupnostjo "izhajajoč iz pogovorov z ljudmi [...] prisluhnili njihovim, poudarjam njihovim željam in potrebam". Več informacij v pripetem sporočilu za medije.