O-STA

MARIBOR 2012: Vabilo na predavanje Biti ali ne biti, Vabilo na novinarsko konferenco pred 2. Evropskim pesniškim turnirjem, Vabilo na novinarsko konferenco v okviru projekta in multimedijskega spektakla Per Aspera Ad Astra

Vabilo na predavanje Mladena Dolarja: Biti ali ne biti

V sredo, 14. 11. ob 17.00, v Gledališki dvorani, Vetrinjskega dvora, na predvečer svetovnega dneva filozofije, bo v Mariboru predaval mednarodno priznani filozof (in mariborčan) Mladen Dolar, in sicer o filmu Biti ali ne biti režiserja Ernsta Lubitscha. Predavanje organiziramo skupaj z Jesensko filmsko šolo Slovenske kinoteke, ki se je v začetku meseca odvila v Ljubljani. Biti ali ne biti je eden najboljših in najbolj nenavadnih filmov iz vse zgodovine filma. Ta trditev je videti pretirana in predavanje filozofa dr. Mladena Dolarja jo bo skušalo utemeljiti. Najprej bo podan kratek oris Lubitcheve kariere in okoliščine nastanka tega filma, zatem pa se bo predavanje osredotočilo na vprašanja: Kako je mogoče napraviti komedijo o fašizmu, in to sredi najhujšega vzpona fašizma? Zakaj je komedija najboljši način spoprijema s fašizmom? Kakšen je status naslovnega vprašanja 'biti ali ne biti', najslavnejšega iz vse zgodovine? Kako ga obravnava komedija in kaj se lahko iz tega naučimo? Kakšen je status ponavljanja? Ponavljanje je ključen mehanizem komičnega in Lubitschev film ga uporablja zelo virtuozno, pri čemer pa se postavljajo vprašanja, ki zadevajo samo bistvo teatra, filma in komedije. Več informacij: http://www.maribor2012.eu/nc/dogodek/prikaz/3589035/

VABILO NA NOVINARSKO KONFERENCO - EVROPSKI PESNIŠKI TURNIR

15. novembra 2012 ob 12. uri vas vabimo na novinarsko konferenco v Vetrinjski dvor, kjer bomo predstavili drugi Evropski pesniški turnir.

Na novinarski konferenci bodo prisotni: Nino Flisar, koordinator EPT, Zora A. Jurič, pobudnica projekta, Milena Pivec, direktorica organizatorja, nekateri pesniki in člani žirije. Spregovorili bodo o poteku letošnjega EPT, njegovi širitvi po številu držav in širitvi turnirjev na Madžarsko in Bosno in Hercegovino. Prav tako bodo predstavili izdajo večjezičnega zbornika izbrane poezije ter sofinanciranje s strani Evropske komisije na programu Kultura 2007-2013 ter podporo koproducenta Zavoda Maribor 2012 in SNG Maribor. Več informacij o samem projektu najdete v priponki.

Vabilo na novinarsko konferenco v okviru projekta in multimedijskega spektakla PER ASPERA AD ASTRA

Vabimo vas na novinarsko konferenco v okviru projekta in multimedijskega spektakla PER ASPERA AD ASTRA, ki bo v četrtek, 15. 11., ob 11. uri v Vetrinjskem dvoru. Govorniki bodo: Simon Šerbinek, avtor in režiser, Alfred Lasetzky, predsednik Društva paraplegikov severne Štajerske

Igralci: Milada Kalezić, Bojan Maroševič, Tatjana Majcen Ljubič in Boris Klep, Mojca Kasjak, koreografinja in plesalka.

Vabimo Vas, da prisluhnete predstavitvi projekta multimedijskega spektakla PER ASPERA AD ASTRA (Preko trnja do zvezd), ki ga pripravljata producent Društvo paraplegikov severne Štajerske in koproducent Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture. Predstava z naslovom PER ASPERA AD ASTRA se bo odvila v ponedeljek, 19. 11., ob 19.30 v Lutkovnem gledališču Maribor. Hkrati bo na ta dan potekala kolonija slikarjev invalidov, ki slikajo z usti in prsti na nogah. Razstavo si bo mogoče ogledati v Studiu Lutkovnega gledališča Maribor v prvem nadstropju.

SOFT CONTROL - možnost intervjujev z gostujočimi umetniki

Danes je v Portalu na Valvasorjevi ulici 40 v Mariboru potekala tiskovna konferenca, kjer so kurator Dmitry Bulatov, skupaj s Stelarcom, Guyem Benom-Aryem, Majo Smrekar in predstavniki KIBLE izčrpno predstavili program postavitev in predavanj ter ostale avtorje, ki sodijo v sam vrh svetovne umetnosti.

V Mariboru in Slovenj Gradcu bo razstavljalo 32 avtorjev z vseh celin, med katerimi so, poleg sodelujočih na tiskovni konferenci, še: Marina Abramović, Tuur Van Balen, David Bowen, Louis-Philippe Demers, Andrew Gracie/Floris Kaayk/Kuda begut sobaki/Seiko Mikami, Bill Vorn. Celoten nabor gostujočih umetnikov, njihovih del in kratke predstavitve projektov so objavljene na uradni spletni strani SOFT CONTROL-a (http://kiblix.org/kiblix2012/softcontrol/?lang=sl#).

Za posamezne individualne intervjuje in izjave, nam prosim napšite mail na pr@maribor2012.eu ali pokličite g. Dejana Pestotnika, podpredsednika KID Kibla, na telefonsko številko 040 895 194.