O-STA

Uspehi skladatelja Damijana Močnika na mednarodni glasbeni sceni

Skladatelj Damijan Močnik se s svojimi kompozicijskimi uspehi vse pogosteje pojavlja v mednarodni glasbeni javnosti. Dejaven in izjemno uspešen je tudi na glasbeno pedagoškem področju. V Zavodu sv. Stanislava, kjer je od ponovnega delovanja Škofijske klasične gimnazije leta 1993 zaposlen kot umetniški vodja glasbenih dejavnosti, je zasnoval t. i. zborovsko piramido, ki jo tvori kar pet gimnazijskih zborov in dva zbora alumnov. Tudi v Osnovni šoli Alojzija Šuštarja, ki deluje v Zavodu sv. Stanislava, je grajena piramida po gimnazijskem vzoru. Sistematična vzgoja zborovskih pevcev je prispevek šole na področju glasbe in glasbenega poustvarjanja, ki imata posebno mesto v vzgojno izobraževalnem procesu mladih. Skladatelj Močnik za dvajsetletnico Škofijske klasične gimnazije komponira novo kantato Hvalnica stvarstva za soliste, dva zbora, orgle in orkester, ki bo prvič izvedena na 20. letnem koncertu zborov in orkestra Zavoda sv. Stanislava v Cankarjevem domu maja 2013. Zbori, ki delujejo na Škofijski klasični gimnaziji, zasedajo najboljša mesta in so dobitniki posebnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, številnih zlatih priznanj ter so pogosto gostje na uglednih pevskih festivalih doma in v tujini.

Oktobra 2012 je na kompozicijskem tekmovanju, ki ga je razpisal eden izmed najboljših moških zborov Svanholm Singers iz Lunda na Švedskem, dosegel izvrsten uspeh, saj je za svojo skladbo v sedmih jezikih za tri štiri-glasne moške zbore Cette immense nuit - oh, where is the light?/Neskončna noč - o, kje je luč? prejel tretjo nagrado. Žirija, ki so jo sestavljali dirigenti Sofia Söderberg Eberhard, Robert Sund (Švedska) in Matti Hyökki (Finska), je izmed 46 sodelujočih skladateljev prvo nagrado prisodila Christianu Engquistu (Švedska) za skladbo It is so Peaceful Here Now, drugo nagrado pa Danielu Hjortu (Švedska) za skladbo Official Assurances. Več o tekmovanju lahko preberete na: http://svanholmsingers.se/composition-award/results/

Močnik je sodeloval tudi pri pomembnem glasbenem projektu v Nemčiji. Spomladi 2012 je po naročilu za jubilejni koncert ob 60-letnici nemške dežele Baden-Württemberg napisal skladbo Sanctus - Benedictus za mešani zbor trobila, tolkala in orgle. Prvič sta jo izvedla 12. avgusta 2012 v Bräuhaussaal Ochenhausen na slavnostnem koncertu zbor C.H.O.I.R. 2012, v katerem je prepevalo 150 izbranih pevcev iz 10 držav in trobilni Festivalensembel pod vodstvom maestra Michaela Alberja. Ob tej priložnosti je nastala tudi enourna kantata European Jubilee Mass sedmih izbranih uveljavljenih evropskih skladateljev. Poleg Damijana Močnika so sodelovali: Lev Nakaryakov (Rusija), Jeroen D'hoe (Belgija), Krzysztof Grzeszczak (Poljska), Fredo Jung (Nemčija), Pietro Ferrario (Italija) in Bernat Vivancos (Španija).

V začetku decembra 2012 odhaja na Tajvan na povabilo Moškega zbora Taipei/Taipei Male Choir, da na zaključnem koncertu projekta Skladbe o morju/Sea songs, v katerem sodeluje 10 uveljavljenih skladateljev iz vsega sveta, dirigira prvo izvedbo svoje skladbe Morje, ki jo je napisal na besedilo Lojzeta Krakarja in jo bodo tajvanski pevci izvedli v slovenščini. 11. decembra 2012 bo imel po enotedenskih intenzivnih vajah še koncert svojih skladb za mešani zbor z Mladinskim zborom Taipei/Taipei Youth Choir. Koncert bo zaokrožil z izvedbo kantate Venit lumen, ki jo je Močnik napisal po naročilu Univerzitetne knjižnice Golda Meir Univerze Wisconsin v Milwaukeeju v ZDA in so jo decembra lansko leto v prisotnosti skladatelja v Helene Bader Concert Hall v Milwaukeeju prvič izvedli UWM Concert Chorale in UWM String Orchestra pod dirigentskim vodstvom Sharon A. Hansen.

Lily Schweiger Kotar,

pomočnica direktorja

Zavod sv. Stanislava