O-STA

MARIBOR 2012: Včeraj dan odprtih vrat Trajnostne lokalne preskrbe, danes dan za Teleport!

Včeraj dan odprtih vrat Trajnostne lokalne preskrbe, danes dan za Teleport!

Včerajšnje dogajanje je v Centru alternativne in avtonomne produkcije (CAAP) minilo v znamenju projekta Trajnostna lokalna preskrba. Dopoldan so CAAP, kjer sicer domuje tudi Zadruga Dobrina, obiskali učenci osnovne šole Slave Klavore in na delavnicah "Otročarije na vasi" spoznali delček podeželja ter okusili dobrote iz Slovenskih goric in zaledja Maribora.

Ponedeljek je zaznamovala še okrogla miza "Pomen trajnostne lokalne preskrbe in dostopa malih pridelovalcev do prehranskega trga" s strokovnjaki s področja razvoja trajnostnega kmetovanja. Izpostavljene so bile sistemske ovire za razvoj trajnostne lokalne preskrbe in pomen prehranske suverenosti regije prek primera vzpostavitve Zadruge Dobrina, socialnega podjetja, ki oskrbuje obrate javne prehrane v Mariboru, meščanom pa nudi tudi zabojčke s sezonskimi pridelki z manjših kmetij osrednjih Slovenskih goric. Zadruga Jarina iz Litije je predstavila primer dobrega nastopa na trgu z lokalnimi pridelki v sodelovanju z javnimi zavodi v osrčju Slovenije. V razpravi so sodelovali tudi prestaviniki javnih in zasebnih instituciji, lokalnih akcijskih skupin Ovtar iz Slovenskih goric in TOTI LAS.

Direktorica direktorata za kmetijstvo, dr. Martina Bavec, je predstavila izredne razvojne možnosti za povezovanje pridelovalcev in razvoj predvsem ekološke pridelave in izrekla podporo Ministrstva za kmetijstvo in okolje pri razvoju projektov kot je Trajnostna lokalna preskrba z Zadrugo Dobrina. "Piko na I" je postavil prim. doc. dr. Marjan Skalicky (UKC Maribor), ki je opozoril na nujnost ohranjanja obdelanih slovenskih polj in sadovnjakov ter prehranjevanja s hrano iz neposrednega lokalnega okolja, predvsem z ekološkimi pridelki in izdelki, kot nujnost v kontekstu izbljšanja sicer slabe zdravstvene slike prebivalstva.

Po zaključku okrogle mize so direktorica Direktorata za kmetijstvo, dr. Martina Bavec, predsednica Zadruge Dobrina, Suzana Črnčec, in župan občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah, Peter Škrlec, otvorili trgovino Zadruge Dobrina.

Danes bo na Valvasorjevi 42 dan za Teleport, prestavitev projektov, ki jih je znotraj programa Urbanih brazd izvedla Mariborska kolesarska mreža, ob čemer želijo organizatorji posebej izpostaviti tiskovno konferenco ob 11.30, kjer bodo v skrčeni obliki postregli z uspehi projketa, ki so in bodo dvignili kulturo bivanja v mestu.

Celoten program otvoritvenega tedna je objavljen na tej povezavi:

http://brazde.org/wp-content/themes/Urbane%20Brazde/dokumenti/CAAP.pdf

Zavrtimo skupaj!