O-STA

MARIBOR 2012: Antologija portugalskih in slovenskih pesnikov 20. stoletja, Vabilo na predstavitev romana in monologa Húmus, Koncert mladega kosovskega virtuoza Mennana Bërvenikuja

Antologija portugalskih in slovenskih pesnikov 20. stoletja

V okviru Kulturne ambasade Guimarães 2012-Portugalska vas 27. 11. 2012, ob 18.00 uri vabimo v Vetrinjski dvor na predstavitev knjige Antologija portugalskih in slovenskih pesnikov 20. Stoletja. Antologiji, ki vključujeta priznane slovenske in portugalske pesnike 20. stoletja, predstavljata nadaljevanje nedokončanih antologij z naslovom Trinajst slovenskih pesnikov in Trinajst portugalskih glasov, ki sta leta 2008 in 2009 izšli v Sloveniji in na Portugalskem. Pobuda za omenjeni projekt je nastala v portugalskem Guimarãesu, koordinacijo pa je prevzela Mateja Rozman, slovenska lektorica v Lizboni, v sodelovanju s portugalskim pesnikom in pisateljem Casimirjem de Britom. Rezultat njenega dela je komparativna literarna zbirka pesmi in kritičnih analiz, ki je bila izdana v dveh državah. Zraven intelektualne vrednosti, ki bo bralcem omogočala uvid v slovensko in portugalsko literaturo in njuno predpostavljeno povezanostjo, bo to tudi prva izdana študija za profesorje, študente in raziskovalce iz obeh držav. Antologiji slovenskih in portugalskih pesnikov bosta dvojezični. V vsaki antologiji bo predstavljenih petindvajset priznanih pesnikov 20. stoletja. Vsak pesnik bo predstavljen na desetih straneh. V Sloveniji bo izšla antologija portugalskih pesnikov, tako bomo lahko v našem jeziku brali naslednje avtorje: Fernando Pessoa, Sophia de Mello Breyner Andersen, Camilo Pessanha, Mário Sá-Carneiro, José Régio, José Gomes Ferreira, Jorge de Sena, Carlos de Oliveira, Miguel Torga, Eugénio de Andrade, Mário Cesariny, Vitorino Nemésio, Alexandre O'Neill, David Mourão-Ferreira, Al Berto, Luísa Neto Jorge. Knjigo bodo predstavili Mateja Rozman (koordinatorka), Casimiro Brito (pesnik), Américo Meira (jezikoslovec), Teresa Horta (pesnica) in Maria João Reynauld (profesorica portugalske književnosti na Univerzi v Portu), ki bodo s predstavitvijo in razpravo razkrili bogato pesniško dediščino. Vstopnine ni.

Vabilo na predstavitev romana in monologa Húmus

Delo Húmus Raula Brandãa je prvič izšlo leta 1917 in velja za najbolj značilnega predstavnika portugalskega modernizma. Zmes romana in monologa je sestavljena iz številnih odlomkov in refleksij med protagonistom in prvoosebnim pripovedovalcem romana ter njegovim filozofsko navdahnjenim alter-egom. Liričnost in poetična proza dela, ki se večinoma osredotoča na osebne izkušnje in dojemanje sveta, sta prevajalcem povzročali številne preglavice, saj so morali upoštevati brezmejno širino prevodnih ustreznic, kar zgovorno priča o pomembnosti dela z vidika jezika, književnosti in primerjalnih študij. Prevoda v slovenščino in katalonščino tako prispevata in spodbujata nadaljnje raziskave ter izpostavljata nujnost medkulturnega pristopa. Za prevod tega nedvomno vodilnega primerka modernizma v katalonščino in slovenščino so poskrbeli prof. Maria João Reynaud (Univerza v Portu) s svojo ekipo specialistov, Anna Cortils (Univerza v Lizboni) ter Mateja Rozman (Univerza v Lizboni/Univerza v Ljubljani). Húmus bo v okviru Kulturnih ambasad predstavila koordinatorka projekta Maria João Reynaud, 27. 11. 2012 ob 20.00 v Vetrinjskem dvoru. Vstopnine ni. Vljudno vabljeni.

Koncert mladega kosovskega virtuoza Mennana Bërvenikuja

Mlad kosovski glasbenik Mennan Bërveniku med mladimi kosovskimi glasbenimi upi izstopa ne le z mladostno energijo, temveč tudi s povezanostjo s Slovenijo in slovenskimi glasbeniki, ki imajo na njegovii glasbeni poti posebno mesto.

Mennan Bërveniku, rojen leta 1992 v Prištini, je svojo glasbeno pot začel v Prištini, kjer je končal tudi srednjo glasbeno šolo. Leta 2008 je nastopil na mednarodnem klavirskem tekmovanju v Istanbulu, kjer je dobil posebno nagrado slovenske pianistke Marine Horak. Temu uspehu se je leta 2012 pridružila tudi prva nagrada na tekmovanju mladih pianistov v Zagrebu. Mennan trenutno nadaljuje študij klavirja na dunajski Akademiji za glasbo pod mentorstvom profesorja Stefana Vladarja, redno pa koncertira tudi v Sloveniji. V okviru Kulturnih ambasad, vas vabimo na brezplačen koncert, ki bo 28. 11. 2012 ob 19. uri v Kazinski dvorani SNG Maribor.