O-STA

MARIBOR 2012: Otvoritev razstave iz zakladnice UKM, Pričetek Performe, 18. seja sveta zavoda

Otvoritev razstave Iz zakladnice UKM

V Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) imajo tudi obsežno rokopisno zbirko. Del tega izredno pomembnega gradiva bo knjižnica v svojih razstavnih prostorih prvič predstavila javnosti, in sicer na razstavi, ki jo bodo odprli v torek, 27. novembra 2012, ob 19. uri. Gradivo iz rokopisne zbirke, ki bo tokrat prvič predstavljeno javnosti, je Univerzitetna knjižnica Maribor pridobila v prvi polovici prejšnjega stoletja. Gre za besedila regionalne provenience, ki vsebinsko opozarjajo na širšo kulturno komponento tega prostora. Knjižnica z razstavo opozarja kulturno javnost na bogastvo tukajšnjega kulturnega prostora z vsebinsko (jezikovna, literarno-kritična, zgodovinska obdelava) in vizualno (digitalizacija, razstava, izdaja publikacije) predstavitvijo teh dragocenosti, npr. Libri Sententiarum Petrusa Lombardusa, prepis Lombardovega izvirnika iz 12. stoletja, datiranega v 14. stoletje, ki simbolno pomeni prvi mariborski znanstveni učbenik. Priprava bo predstavljena tudi skozi posamezne faze, vrhunec pa bo seveda razstava dragocenosti iz zakladnice Univerzitetne knjižnice Maribor s projekcijo razstavljenih manuskriptov in raritet v digitalizirani obliki.


Pričetek Festivala Performa

Z veseljem vam predstavljamo program otvoritvenega dneva Performe, ki letos izjemoma poteka v večih sklopih. Aprila in maja so organizatorji programa v galeriji Media Nox gostili performativno razstavo umetnika Jožeta Šubica z naslovom Hiša vzhajajočega sonca, poletne večere pa ste si lahko krajšali z obiskom gondol na Poštni ulici, kjer so potekali pogovori z umetniki in intelektualci v sklopu performansa Intelektualne kurbe. Novembrski del Performe bo zastavljen veliko bolj obširno in multidisciplinarno, saj bodo gostili veliko zanimivih umetnikov, ki jim žanri literature, videa, gledališča in plesa ne predstavljajo tematske ovire, temveč izziv za preseganje zadanih okvirjev in vnašanje eksperimenta v vsakdanje življenje.

Otvoritev Performe bo potekala 28. 11. z večerom izbrane video produkcije, zato vas vabimo v sredo ob 18h v galerijo Media Nox na mini festival video : Performa. Selektor Marko Brumen bo predstavil posamezne performerje in vas vpeljal v njihove projekte, ob zaključku večera pa lahko pričakujete tudi pogovor na temo angažirane umetnosti, ki ga bo z britansko umetnico Tanio El Khoury vodil naš gledališki kritik in režiser Rok Vevar. Več informacij v pripetem programu celotnega dogajanja.


18. seja sveta zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture

V četrtek, 29. 11. 2012 se bo ob 10.00 uri v prostorih Vetrinjskega dvora (Vetrinjska ulica 30, 2000 Maribor), na sedežu javnega zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture, sestal svet zavoda.

Na 18. seji sveta zavoda MARIBOR 2012 bodo med drugim obravnavali točki Potrditev sprememb in dopolnitev Programa Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture in Potrditev sprememb in dopolnitev Finančnega načrta Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture. Po končani seji, bo predvidoma ob 13.30 uri, sledila novinarska konferenca.