O-STA

MARIBOR 2012: Vabilo na okroglo mizo o kulturni diplomacije in številne druge dogodke Kulturnih ambasad

POMEN KULTURNE DIPLOMACIJE - VABILO NA OKROGLO MIZO IN SPREJEM

Četrtek, 29. november 2012, ob 16.00, Maribor, Vetrinjski dvor

Zavod MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture je s programsko entiteto Kulturne ambasade postal gonilna sila prepletanja kulture in umetnosti z diplomacijo ter gospodarstvom. Naše kulturno leto se počasi izteka, zato vas vabimo na okroglo mizo o pomenu kulturne diplomacije, ki bo v četrtek, ob 16. uri v Vetrinjskem dvoru.

Na okrogli mizi se bomo spomnili primerov dobrih praks, držav, ki so kulturo in umetnost predstavile v Mariboru, ter skupaj ocenili dodano vrednost našega programa in nove možnosti sodelovanja. Želimo si, da bi okrogla miza služila kot spodbuda za krepitev kulturne diplomacije v Sloveniji, še posebej v času, ko moramo za dosego želenih ciljev seči do vseh nivojev družbene kreativnosti.

Stališča in izkušnje bodo predstavili:

  • James Hampson, direktor British Council Slovenija in predsednik skupine EUNIC v Sloveniji,
  • Njegova ekscelenca dr. István Szent-Iványi, veleposlanik Republike Madžarske v Sloveniji,
  • Njegova ekscelenca gospod Gilberto Fonseca Guimarães de Moura, veleposlanik Zvezne republike Brazilije v Sloveniji in
  • Barbara Koželj Podlogar, generalna direktorica Direktorata za umetnost na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Okrogli mizi bo sledila odprta razprava, ki jo bo vodila mag. Nataša Kos.

Po razpravi vas vabimo na sprejem, na katerem se vam bomo zahvalili za dosedanjo podporo, nazdravili bomo sodelovanju in snovali skupne cilje za prihodnost.

KASSABOYS: UMETNIŠKE UNIFORME (VABILO NA RAZSTAVO)

Petek, 30. novembra 2012 ob 16.00, Maribor, Vetrinjski dvor

Umetniško skupino Kassaboys sestavljajo umetniki iz Košic, mesta, ki bo nasledlila mariborsko prestolnico kulture. Od leta 2009 Radovan Čerevka, Tomáš Makara in Peter Vrábeľ pri delu uporabljajo "pojme, kot so lokalpatriotizem in centralizem, demokracija in nacionalizem ali vsem znano prapodobo umetnika, ki prihaja iz umetniškega obrobja."

Skupina je ustvarila vrsto uniform in vojaških činov, ki so namenjeni umetnikom ter prikazujejo njihov položaj v umetnosti. Čin, ki pripada umetniku, je odvisen od števila razstav pod katere se je podpisal umetnik ter od prestižnosti galerije, kjer je bila razstava na ogled; opazovalci pa lahko po številu činov, ki jih nosi umetnik, že na daleč razločijo, kako pomemben je umetnik. Uniforme so še zlasti primerne za otvoritvene dogodke, uporabne pa so tudi v vsakdanjem življenju, saj nepoučenim olajšajo orientacijo v nadvse zapleteni hierarhiji pripadnikov umetniške scene. Delitev umetnikov na enake in bolj enake pa ugodno vpliva tudi na celotno umetniško sfero. "Izogibali se bomo neskončnemu prerekanju o tem, kdo je kdaj in kje razstavljal s kom", pravijo Kassaboysi.

Umetniške uniforme parodirajo hierarhično razvrščanje umetnosti, hkrati pa namigujejo, da je umetnost prav tako pomembna kot vojska ali policija. Sodobna slovaška vizualna umetnost je v veliki meri prezrta, kar je razvidno iz odnosa državne politike ter popolne nezainteresiranosti širše javnosti. Star pregovor pravi, da obleka naredi človeka, toda, če odštejemo kreativnost, ali umetniki res potrebujejo uniforme, da bi jih opazili? Razstava Kunstuniformen na edinstven način poudarja pomembnost umetnosti za družbo.

OTVORITEV RAZSTAVE PLAKATOV GLOB-ALL MIX RIO + 20 IN BRAZILSKI VEČER V ROŽMARINU

Petek, 30. novembra 2012 ob 18.00, Maribor, Vetrinjski dvor

Vabljeni na otvoritev razstave Glob-All Mix, s sloganom ''za trajnostni svet'', ki je hkrati na ogled v 25 mestih sveta in prikazuje 30 plakatov velikega formata, ki so jih ustvarili vodilni svetovni vizualni umetniki. Idejni vodja in kustos razstave je Felipe Taborda.

Leta 1992 je v Rio de Janeiru potekal navdihujoč projekt, na katerem je skupina tridesetih gostujočih grafičnih oblikovalcev ustvarjala za skupno dobro in varnost človeštva ter s svojimi deli opozarjala na pereče svetovne težave. Projekt je potekal pod sloganom ''30 plakatov o okolju in razvoju'', ustvarjeni plakati pa so bili razstavljeni na številnih razstavah. Razstava v okviru projekta Rio-92 je potekala hkrati v Muzeju moderne umetnosti v Rio de Janeiru, vseh prestolnicah brazilskih zveznih držav, 25 mestih po svetu ter na sedežih OZN v New Yorku ter Ženevi. Razstavljeni plakati bodo na ogled do 13. 12. 2012.

Kustos, Felipe Taborda, je o tokratni potujoči zbirki povedal: "Ko sem izvedel, da bo Rio de Janeiro v letu 2012 gostil konferenco OZN o trajnostnem razvoju Rio+20, sem nemudoma pomislil, da bi bilo dobro ponoviti vzdušje, ki je vladalo ob projektu 30 plakatov o okolju in razvoju; projektu, ki sem ga pred dvajsetimi leti pripravil za konferenco OZN o okolju in razvoju, Rio-92. Povabil sem 30 največjih oblikovalcev našega časa, jim predstavil projekt Glob-All Mix - 30 plakatov za trajnostni svet, in prav vsi so z veseljem sprejeli izziv. Rezultati so ponovno spektakularni. Brazilska vlada namerava celotno zbirka 30 plakatov pokloniti kot protokolarno darilo vsem vodjem držav in delegacijam, ki bodo sodelovale na konferenci v Rio de Janeiru. S pomočjo Ministrstva za zunanje zadeve Republike Brazilije bodo plakati hkrati razstavljeni tudi v Rio de Janeiru in drugih mestih po svetu. Z razstavo želimo svet opomniti, da človeštvo zmore biti uspešno."

Brazilski večer se bo nadaljeval z večerjo v restavraciji Rožmarin in zabavo z moderno brazilsko glasbo

BRAZILSKI FILMSKI DNEVI V MARIBORU

Od 2. do 7. decembra 2012, Maribor, Kino Udarnik

Od 2. do 7. decembra se bodo v Mariboru predstavili štirje celovečerni brazilski filmi. Izbor filmov prikazuje raznolikost sodobne brazilske filmske produkcije. 2. decembra bo Dneve brazilskega filma odprl film Broken Abril, posnet po romanu albanskega pisatelja Ismaila Kadare. Gre za film Central do Brasil, režiserja Walterja Sallesa, ki je bil deležen največ pohval s strani kritikov. Še isti dan mu bo sledil 2 sons of Francisco, film Brena Silveira, ki je upodobil ganljivo zgodbo dveh bratov in požel enega največjih komercialnih uspehov 21. stoletja. Bossa Nova, režiserja Bruna Barreta, je lahka romantična komedija. Zgodba je umeščena v Rio de Janeiro ob glasbenih ritmih Bossa Nove. Predstavil se bo tudi film "Hungarian passport", režiserja Sandra Koguta, ki dokumentira pot glavnega junaka, Brazilca z madžarskimi koreninami, ki si želi pridobiti državljanstvo njegovih prednikov.

2.12.2012 ob 16:00:

"Abril Despedaçado" (Broken April), režiser: Walter Salles

2.12.2012 ob 18:00:

"Dois Filhos de Francisco" (Two sons of Francisco), režiser: Breno Silveira

5.12.2012 ob 20:00:

"Bossa Nova", režiser: Bruno Barreto

7.12.2012 ob 20:00:

"Passaporte Húngaro" (Hungarian Passport), režiser: Sandra Kogut

Zavrtimo skupaj!