O-STA

Vabilo na spletno razpravo ob Dnevu Zemlje z naslovom "ZNANOST IN LITERATURA"

Spoštovani,

vljudno vas vabimo na spletno razpravo z naslovom

ZNANOST IN LITERATURA,

ki jo na Nacionalnem inštitutu za biologijo pripravljamo ob Dnevu Zemlje 22. 4. 2021 ob 11. uri.

Na omizju, ki ga boste lahko spremljali na NIBovi spletni strani (https://www.nib.si/), se bosta na Dan Zemlje srečali znanost in literatura.

Na Dan Zemlje, 22. aprila bomo v več kot 190 državah sveta že enainpetdesetič javnost osveščali o pomenu varovanja okolja. Nacionalni inštitut za biologijo bo to naredil na prav poseben način. Predstavil bo znanstveno in poljudno znanstveno literaturo ter leposlovje, povezano z znanostjo. Predstavil bo pisce te literature in ne bo pozabil niti na njene bralce. Ker pa so vsi letošnji dogodki NIBa povezani z vodo kot splošno dobrino, bo voda zaznamovala tudi Dan Zemlje.

MIKROBNA BIOGEOKEMIJA VOD

O vodi bo v kratkem pogovoru s Carmen L. Oven spregovoril dr. Jadran Faganeli s predstavitvijo knjige Mikrobna biogeokemija vod, ki je v soavtorstvu dr. Faganelija, dr. Ingrid Falnoga in dr. Nives Kovač izšla v zbirki Nacionalnega inštituta za biologijo Vse živo.

OKROGLA MIZA: ZNANOST IN LITERATURA

Voditeljici Carmen L. Oven se bodo za okroglo mizo pridružili gosti, ki iz različnih smeri promovirajo, udejanjajo in pretresajo srečevanje znanosti in literature, pa naj gre za strokovno in poučno literaturo ali leposlovje:

· dr. Marina Dermastia, raziskovalka in komunikatorka znanosti

· dr. Tina Bilban, avtorica, literarna kritičarka in raziskovalka

· Tadej Golob, pisatelj

· mag. Darja Lavrenčič Vrabec, Mestna knjižnica Ljubljana, vodja Pionirske - Centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo

V pogovoru bodo iskali odgovore na vprašanja, zakaj je pomembno, da se znanost in literatura srečujeta ter kako ustvariti ali prepoznati uspešno sožitje znanosti in literature. Pogovor bo zagotovo prinesel tudi nekaj predlogov za kakovostno branje bralcem vseh starosti.

Vljudno vabljeni k ogledu!