O-STA

Nacionalni inštitut za biologijo ustanovil drugi "spin out"

NIB bo na mlado podjetje prenesel tehnologije za zdravljenje s terapevtskimi virusi

Ljubljana, 21. april 2021 - Niba Labs je drugo odcepljeno podjetje Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB). NIB in Niba Labs načrtujeta sodelovanje pri nadaljnjem razvoju in trženju tehnologij na področju karakterizacije in kvantifikacije terapevtskih virusov, ki se uporabljajo za gensko zdravljenje. Področju celičnih in genskih terapij napovedujejo 30 % rast v prihodnjem desetletju in velja za najbolj propulzivno v medicini in farmaciji.

NIB se zaveda, da je uporaba znanj pomembna za trajnostni razvoj in pomemben prispevek družbi, zato že vrsto let sodeluje s podjetji iz različnih naravoslovnih strok, kjer s svojo ekspertizo podpira njihov razvoj in išče rešitve za njihove izzive. Pri tem sodelovanju NIB prispeva k raziskovalno-razvojni dejavnosti različnih visokotehnoloških podjetij, izmenjuje kadre in izboljšuje postopke kontrole kvalitete produktov ter razvija nove postopke testiranja za specifične potrebe podjetij.

Prof. dr. Maja Ravnikar, direktorica NIB je na slavnostnem dogodku ob podpisu licenčne pogodbe povedala: "Danes je pomemben dan za NIB, saj smo v petih letih pripeljali metodologijo karakterizacije terapevtskih virusov, ki služi za razvoj postopkov proizvodnje, karakterizacijo in kvantifikacijo virusov kot genskih vektorjev ali vakcin in nečistoč do stopnje, ko jo lahko predamo na podjetniški nivo. Do podpisa te pogodbe je bila dolga pot, tlakovana z večletnimi osnovnimi raziskavami, ki so nam omogočile vrhunsko znanje o virusih in razvoj metod za njihovo preučevanje." Doc. dr. David Dobnik, ki bo v novem podjetju vodja razvoja je poudaril, da "sodobna zdravila za gensko terapijo omogočajo popravljanje napak v človekovih genih ter s tem zdravljenje genskih bolezni. Za razliko od klasičnih zdravil ne vsebujejo kemijskih spojin, ampak viruse, ki služijo kot dostavna vozila za nadomestne zdrave gene. Za lažjo predstavo, lahko spomnimo na odmeven primer dečka Krisa, ki ima prirojeno spinalno mišično atrofijo (SMA) in je bil zdravljen z genskim zdravilom Zolgensma, katerega razvoj so s svojo ekspertizo podprli tudi strokovnjaki iz NIB." Direktorica Niba Labs bo mag. Mateja Urlep, ki je povedala: "Z Nib Labs ekipo želimo postati prepoznavni v globalnem merilu kot nepogrešljiv del zgodb o uspehu na področju zdravljenja različnih vrst raka in velikega števila redkih bolezni".

NIB je že pred 11 leti podprl delovanje svojega prvega spin out podjetja BioSistemika, ki je eno od vodilnih visokotehnoloških podjetij na področju razvoja trajnostne programske opreme za laboratorije. BioSistemika je interdisciplinarno podjetje in večino prihodkov ustvari na tujih trgih ter redno vključuje NIB v izvajanje razvojnih projektov. V podjetju BioSistemika je trenutno zaposlenih 44 oseb, med njimi je 5 doktorjev znanosti, ki so opravili doktorat na NIB. NIB je z ustanovitvijo Niba Labs sledil svoji strategiji, da odproda znanje, ki izkazuje velik tržni potencial z namenom osredotočanja NIB na nadaljnji razvoj, raziskave ter doseganje znanstvene odličnosti.

Več informacij: Katja Sinur 040 320 516, katja.sinur@nib.si