O-STA

Telekom Slovenije je kot prvi v Sloveniji uvedel mobilno gostovanje VoLTE, to je opravljanje klicev prek omrežja LTE/4G

Ljubljana, 15. maj - Telekom Slovenije, vodilni ponudnik telekomunikacijskih storitev v Sloveniji, je naredil naslednji razvojni korak in z veseljem naznanja, da je vzpostavil prvo mobilno gostovanje, v katerem govorni promet zagotavlja prek omrežja LTE/4G oz. storitve VoLTE (Voice over LTE). Prvo VoLTE mobilno gostovanje je Telekom Slovenije omogočil v ZDA, in sicer v sodelovanju z enim največjih ameriških mobilnih operaterjev, T-Mobile. Tako lahko slovenski uporabniki med mobilnim gostovanjem v ZDA uživajo v najvišji kakovosti klicev.

Prednost opravljanja klicev prek omrežja LTE/4G je v tem, da je kakovost zvoka bistveno boljša v primerjavi s klici, ki sicer potekajo prek omrežij 2G ali 3G, saj je privzeta uporaba HD-govora. Poleg tega VoLTE omogoča hitrejše vzpostavljanje klicev, manjšo porabo baterije mobitela ter hkratno opravljanje klica in prenosa podatkov v omrežjih 5G in LTE/4G. Ob trendu postopnega prenehanja uporabe omrežij 2G in 3G po svetu bo mobilno gostovanje VoLTE vse bolj pomembno.

Mobilno gostovanje VoLTE je na voljo vsem mobilnim naročnikom Telekoma Slovenije; storitev VoLTE podpira velika večina mobitelov na trgu. Ob tem se Telekom Slovenije pripravlja ali pa že opravlja testiranja z več mednarodnimi operaterji, tako da lahko pričakujemo, da bo mobilno gostovanje VoLTE kmalu običajna storitev pri mobilnem gostovanju njegovih uporabnikov v večini držav. S tem bo uporabniška izkušnja med gostovanjem še izboljšana.

Telekom Slovenije sicer mobilno gostovanje v omrežju LTE/4G zagotavlja pri več kot 200 operaterjih v 99 državah, mobilno gostovanje 5G pa pri okoli 110 operaterjih v 54 državah.

Storitvi opravljanja klicev prek omrežja LTE/4G (VoLTE) in brezžičnega omrežja WiFi (VoWiFi) pomembno izboljšujeta uporabniško izkušnjo

Telekom Slovenije je kot prvi v Sloveniji uporabo storitve VoLTE omogočil spomladi leta 2017, leta 2018 pa še storitev VoWiFi (Voice over WiFi). S storitvijo VoWiFi lahko uporabniki govorne storitve v tujini opravljajo prek brezžičnega omrežja WiFi, izjemno pomembna prednost pa je v tem, da se klicanje in pošiljanje SMS-sporočil prek storitve VoWiFi¸, ne glede na to, v kateri državi uporabnik storitev, obračuna po enaki ceni kot klasični klic ali SMS v Sloveniji oz. se porablja iz vključenih količin naročniškega paketa.