O-STA

VESNA za Evropski stanovanjski sklad za mlade

Ljubljana, 29. maj 2024 - VESNA - zelena stranka kot eno šestih ključnih točk programa za nastop na letošnjih evropskih volitvah izpostavlja stanovanjsko problematiko, ki pesti vse evropske države, še posebej izrazito pa se kaže v prestolnicah. Pri reševanju stanovanjskega vprašanja so še posebej izpostavljeni mladi, ki so pred izzivom reševanja prvega stanovanjskega vprašanja. VESNA vidi rešitev v oblikovanju skupne Evropske stanovanjske politike ter ustanovitevi Evropskega stanovanjskega sklada za mlade.

Marike Grubar, najmlajša kandidatka VESNE je poudarila, da si mladi želijo večje avtonomije; ena ključnih točk na tej poti pa je samostojno bivanje. Položaj mladih na stanovanjskem trgu je drastično odvisen od materialnih razmer njihovih staršev oz. sorodnikov, kar socialno neenakost zgolj širi iz generacije v generacijo. "Mladi, ki se sami preživljamo z delom, si v večini primerov ne moremo kupiti stanovanja, v Sloveniji tudi bančne garancije za najem kredita ne dobimo."

Dr. Klemen Belhar je predstavil trenutno stanje na nepremičninskem trgu. Okvirna ocena potreb po neprofitnih stanovanjih v Sloveniji je - glede na število prosilcev - okoli 10.000 stanovanj. Situacija je absurdna v luči dejstva, da imamo v Sloveniji, po podatkih SURS, več kot 150.000 praznih nepremičnin.

Po hitrem pregledu cen nepremičnin vidimo, da za 2-sobono, okoli 55m2 veliko stanovanje v Ljubljani odštejemo več kot 200.000 EUR, Celju 150.000 EUR, v Mariboru 110.000 EUR in Kočevju 100.000 EUR. Stanovanjski problem tudi ni več samo problem Ljubljane, ampak vse Slovenije, saj država na periferiji še manj vlaga v izgradnjo neprofitnih stanovanj.

Dr. Vladimir Prebilič je zavzel stališče, da je treba stanovanjsko problematiko rešiti na ravni EU, saj države same tega očitno niso sposobne rešiti. Tako kot ima EU npr. skupno kmetijsko politiko, mora imeti tudi skupno Evropsko stanovanjsko politiko. Kot enega prvih ukrepov znotraj tega VESNA vidi ustanovitev Evropskega stanovanjskega sklada za mlade. Prebilič bo, če bo izvoljen za poslanca, iniciativo za ustanovitev takega sklada sprožil že to jesen, v okviru pogajanj o evropskem proračunu 2025 - na enak način, kot je bil ustanovljen danes uspešen program Erasmus +.

V Sloveniji bi tak sklad letno omogočil 1000 prijaviteljem_icam (upravičeni bi bili mladi med 20. in 30. letom), ki rešujejo prvi stanovanjski problem - nepovratno subvencijo v višini 20 % povprečne višine kupnine stanovanja. Če je ta ocenjena npr. na 150.000 EUR to pomeni 30.000 EUR nepovratnih sredstev posamezniku_ci oz. v državi letno 30 mio. EUR. Če upoštevamo isto razmerje še na ravni EU, to znese 6 mrd EUR letno iz proračuna EU. Znesek bo za posameznika fiksno določen in ne bo odvisen od dejanske vrednosti nepremičnine. Dodatno bi tak sklad za znesek v višini 60 % vrednosti nepremičnine izdal jamstvo na posojila s fiksno obrestno mero za obdobje 20 let.

Sredstva za financiranje ukrepa lahko zagotovimo z uvedbo davka na najbogatejše (posameznike in korporacije) - VESNA odločno podpira pobudo "Tax The Rich".

Ukrep bo imel naslednje multiplikativne učinke: neposredna pomoč mladim pri reševanju stanovanjskega problema; zmanjšan pritisk na urbana območja in bolj uravnotežen razvoj celotne države, saj bodo tudi gradbeni lobiji prisiljeni v iskanje možnosti zunaj prestolnic; manjše praznjenje podeželja, kot smo mu priča danes. Vzporedno s tem ukrepom bo država morala konkretno okrepiti javni potniški promet in povezave do večjih središč. Vlaganja v železniško infrastrukturo so nujna, saj bo boljša povezanost omogočila lažje dnevne migracije in izboljšala dostopnost delovnih mest.