O-STA

Prvi Dnevi dizajna v Celju

V Zavodu Celeia Celje so s partnerji zasnovali prve Dneve dizajna v Celju (DDC), ki bodo v prostoru začasne rabe Glavni trg 8 in na trgu pred njim potekali od 11. do 14. junija 2024. V štirih dneh se bodo zvrstile okrogle mize, showroomi oblikovalcev, delavnice in modna revija Čarobnost mestnih trgov.

"Prvi Dnevi dizajna Celje (DDC) predstavljajo skupnostno in vključujoče naravnan odziv na dosedanje posamezne prakse z motivacijo in ambicijo preko okroglih miz, ustvarjalnih delavnic, modne revije, showroomov povezati kreativni in gospodarski sektor ter izkoristiti estetsko, povezovalno, trajnostno in regenerativno moč dizajna," je o novi programski vsebini mestnega marketinga, ki deluje v okviru Zavoda Celeia Celje, povedala direktorica mag. Maja Voglar. K sodelovanju so privabili tako celjske kot nekatere slovenske ustvarjalce. Z njihovo pomočjo se bo v štirih dneh v prostoru začasne rabe Glavni trg 8 in na trgu pred njim zvrstilo dvanajst vsebinsko različnih dogodkov. Izvedbo teh bo koordinirala ustvarjalka Špela Strašek, ki je pripravila tudi celostno grafično podobo Dnevov dizajna Celje.

Ti se bodo začeli z okroglo mizo Dizajn v Celju in za Celje, na kateri se bo iskalo odgovore na vprašanja: kako in kje se v Celju manifestira dizajn, kakšno mesto imajo oblikovalski dosežki v lokalnem, nacionalnem in mednarodnem prostoru, kako in zakaj dizajnerji zasledujejo trajnostne prakse ter norme krožnega gospodarstva, ali in kako se identiteta kulturne dediščine zrcali v oblikovalskih dosežkih, kakšen je doprinos dizajna in oblikovalcev pri reševanju družbenih izzivov.

V prostoru začasne rabe Glavni trg 8 bo vsak dan showroom različnih oblikovalcev in ustvarjalcev. Predstavili se bodo: Boho headwear, Patricia Pie, Tomaž Milač, Butik slovenskih oblikovalcev Perfect dresscode s Katjo, Urša Drofenik, Lučka Kolar, Maja Štamol, Žani Luisa Štamol, Šolski center Celje s programom ustvarjalec modnih oblačil in Jolanda Thaler. Ob showroomih bodo potekale tudi kreativne delavnice, in sicer delavnica izdelovanja keramične vaze, vaze kot uporabne umetnosti v prostoru, delavnica sitotiska, trajnostnih pristopov v modi, predstavitev poklica modni oblikovalec, trendi in izbor blaga. Na sredini okrogli mizi Prihodnost mode, oblikovanja in rokodelstva bodo sodelovali modna oblikovalka Urša Drofenik, Barbara Kotnik in časopisa Delo, priloga Ona, Nataša Berginc, lastnica blagovne znamke And by Andraž, Hajdi Korošec, vplivnica in lastnica trgovine Hajdi.si ter Katja Toplak iz Butika slovenskih oblikovalcev.

V objemu Glavnega trga bodo že deseto leto zapored na piedestalu izjemni celjski ustvarjalci in mnogi mestni ponudniki. Ti s svojimi blagovnimi znamkami, storitvami in ustvarjalnostjo dajejo pečat staremu mestnemu jedru in ponudbi v njem. "Na modni reviji Čarobnost mestnih trgov bo letos sodelovalo 20 mestnih ponudnikov. Nekateri se bodo s posebnimi popusti in stilskimi svetovalnimi uricami vključili v program Dnevov dizajna Celje, novost bo tudi poseben "look-book" vseh sodelujočih modnih znamk v elektronski obliki," je pojasnila Tadeja Falnoga, ki v Zavodu Celeia Celje skrbi za mestni marketing. Prvi Dnevi dizajna Celje se bodo zaključili z razstavo in druženjem vseh oblikovalcev.

Prostor začasne rabe Glavni trg 8 bo vsak dan odprt od 10.00 do 19.30. Vsi dogodki, razen delavnici keramike in sitotiska, bodo brezplačni.

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje ■ Krekov trg 3 ■ SI-3000 Celje

t +386 (0)3 42 87 930 ■ e zavod.celeia@celje.si