O-STA

VESNA ostro obsoja sovražni incident skrajne desnice

Ljubljana 7. junij 2024 - VESNA - zelena stranka ostro obsoja današnji incident v Ljubljani, kjer so posamezniki, v spremstvu policije, vzklikali nacionalistična gesla proti migrantom. Takšna dejanja sovraštva in nestrpnosti ne smejo imeti prostora v naši družbi, ki naj temelji na vrednotah spoštovanja, solidarnosti in človekovih pravic.

Ne pozabimo, da je Evropska unija zgrajena na temeljih antifašizma!

VESNA verjame v vključujočo in strpno družbo, kjer ima vsak posameznik pravico do varnosti in spoštovanja, ne glede na njegovo poreklo. Migracije so del sodobnega sveta in naš odziv nanje mora temeljiti na človečnosti, razumevanju in mednarodni solidarnosti.

VESNA izraža zaskrbljenost nad dejstvom, da se takšni incidenti dogajajo v naši državi in poudarja, da moramo vsi skupaj delovati proti širjenju sovraštva in ksenofobije.

Policija in pristojne institucije morajo zagotoviti, da se takšna dejanja ne bodo ponavljala. Shod je bil neprijavljen in vendar so imeli zamaskirani skrajni desničarji priložnost in prostor, da so v Ljubljani ustrahovali mimoidoče.

VESNA se zavezuje k podpori politik, ki spodbujajo integracijo, zaščito človekovih pravic in zagotavljanje varnosti za vse prebivalce naše države. Zaveda se, da je ključ do mirnega sobivanja razumevanje in spoštovanje raznolikosti, zato pozivamo vse državljane k strpnosti.