O-STA

Projekt EWAsTER: Z misijo spreminjanja e-odpadkov v vir in preprečevanja onesnaževanja vode z e-odpadki

EWAsTER združuje 11 partnerjev in 14 pridruženih v tandemih tehničnih in političnih organov, ki pokrivajo 6 držav članic EU in 1 državo IPA (Bosna in Hercegovina), ki bodo odobrili 10 novih načrtov za ravnanje z odpadki, ki zajemajo glavna priporočila "Krožne pobude za elektroniko" akcijskega načrta EU za krožno gospodarstvo.

Projektni konzorcij sestavljajo: Znanstveni in tehnološki park Alentejo, Portugalska (vodilni partner), Ministrstvo za trajnost, okolje in modro gospodarstvo, Španija, Občina Rethymno, Grčija, Regija Marche, Italija, Občina Neum, Bosna in Hercegovina, Zveza bolgarskih črnomorskih lokalnih oblasti, Bolgarija, Zveza občin Pian del Bruscolo, Italija, Provincial Waste Consortium Malaga, Španija, Podjetniško-poslovno združenje LiNK, Bosna in Hercegovina, Občina Aradippou, Ciper in Okoljsko raziskovalni zavod, Slovenija.

OSNOVNE INFORMACIJE

Naraščajoča poraba povzroča spremembe v sestavi odpadkov, vključno z 'novimi' tokovi odpadkov, kot je elektronika. E-odpadki izpostavljajo visoko okoljsko tveganje predvsem za območje Sredozemlja, saj neformalno recikliranje in e-odpadki, zapuščeni na odlagališčih, zagotavljajo seme nevarnih snovi v podtalnico, kar vpliva na vodne vire, vodonosnike in morsko vodo. Zaradi intenzivnih človekovih dejavnosti v regijah, ki mejijo na Sredozemsko morje, so odpadki velik pritisk na vodno in obalno okolje. Takšne grožnje so še posebej pomembne na območjih, kjer se odlagališča še uporabljajo.

Poenotenje kriterijev ravnanja z odpadki v transnacionalnem območju Sredozemlja je nujno, saj bi sicer lahko olajšalo dinamizacijo nezakonitega pretoka e-odpadkov iz območij s strožjo zakonodajo na območja z bolj permisivno ureditvijo. Za zaustavitev te grožnje je potrebno upoštevati skupno načrtovanje in usklajeno pospeševanje poslovanja.

Stopnja predelave e-odpadkov v EU je visoka, reciklira se 80 % zbranih e-odpadkov. Težava je, da je bilo zbiranje nizko, Evropa pa ima najvišjo stopnjo proizvodnje e-odpadkov na prebivalca (Global E-Waste Statistics). Tako je leta 2019 Sklep 2019/2193 določil minimalno stopnjo zbiranja 65 % vseh e-odpadkov, danih na trg v zadnjih 3 letih. Na žalost je vsaka država v EU oblikovala način implementacije direktive, kar pomeni 27 različnih rezultatov. V poročilu Eurostata iz leta 2019 so bile številne države Sredozemlja močno izpostavljene, le Bolgarija in Hrvaška sta dosegli cilj 65 %, Ciper, Malta, Portugalska, Italija, Grčija in Slovenija pa so bile prvih 6 na dnu EU, z 20 % do 30 %.

CILJI PROJEKTA

Projekt želi podbujati lokalne in regionalne politike za boljše ravnanje z e-odpadki, zmanjšati okoljsko škodo zaradi e-odpadkov na izbranih območjih, hkrati pa spodbujati nove inovativne modele krožnega ravnanja z e-odpadki, ki temeljijo na pretvorbi trenutno linearnega električnega in elektronskega (E&E) sektorja v trajnostni krožni model.

AKTIVNOSTI PROJEKTA

1. Priprava lokalnih akcijskih načrtov za preprečevanje in ravnanje z e-odpadki v Sredozemlju.
2. Skupno testiranje rešitev za preprečevanje in ravnanje z e-odpadki v območju Sredozemlja.
3. Uvedba rešitev za transnacionalno preprečevanje in upravljanje z e-odpadki.

Preizkušene bodo 3 vnaprej opredeljene inovativne rešitve:
▪ OWEEE PROCURE: Ta rešitev spodbuja nove eko-inovativne poslovne modele, ki temeljijo na eko-najemu EEO, v sodelovanju med povpraševanjem in ponudbo, kar omogoča ustvarjanje novega krožnega ravnanja z e-odpadki.
▪ WEEE BEHAVE: Ta rešitev želi povečati količino e-odpadkov, zbranih in dostavljenih novim podjetjem, s čimer zagotavlja stalen vir materiala in dolgoročno trajnost.
▪ PONOVNA UPORABA WEEE: Ta rešitev spodbuja ustvarjanje novih poslovnih modelov za ponovno uporabo plastike in zagotavljanje druge življenjske dobe e-odpadkom, s poudarkom na ustvarjanju delovnih mest za ranljive posameznike.

CILJNE SKUPINE

Ciljne skupine v projektu so oblikovalci politik in javni odločevalci, nevladne organizacije, mala in srednja podjetja,državljani in splošna javnost, učenci v šolah.

Projekt financira: INTERREG Euro-MED
Vrednost projekta: 2.046.650,00 EUR
Izvajanje projekta: 1. Januar 2024 - 30. September 2026

V priponki pošiljamo tudi 3 audio izjave (govornica je dr. Marinka Vovk, direktorica Okoljsko raziskovalnega zavoda) in medijski material projekta.

Več informacij o projektu EWAsTER: OKOLJSKO RAZISKOVALNI ZAVOD, dr. Marinka Vovk, direktorica Okoljsko
raziskovalnega zavoda, 041 634 594, orz@siol.com

Več informacij o projektu si lahko preberete tudi na drugih spletnih mestih:
Spletno stran: https://ewaster.interreg-euro-med.eu
Facebook: Facebook stran eWAsTER
Instagram: stran eWAsTER na Instagramu
LinkedIn: eWASTER LinkedIn