O-STA

Energetski sistemi še zdaleč niso vzdržni, opozarja poročilo Svetovnega energetskega sveta (World Energy Council)

DOHA, Katar --(BUSINESS WIRE)-- Indeks energetske vzdržnosti, ki ga vsako leto izračunava Svetovnega energetskega sveta, kaže, da je večina od 90 držav, ki se jih ocenjuje, še vedno daleč od doseganja popolnoma vzdržnih energetskih sistemov.

Indeks, ki je bil predstavljen na konferenci o podnebnih spremembah COP-18 v Dohi, je del poročila Svetovnega energetskega sveta iz leta 2012 o svetovni energetski trilemi (2012 World Energy Trilemma). Poročilo, naslovljeno "Čas je, da se zresnimo - argumenti v prid vzdržni energetski politiki", razvršča države glede na njihove podnebne in energetske rezultate in ugotavlja, da večina še vedno ni uspela uravnotežiti nasprotujočih se pritiskov tega, kar je Svetovni energetski svet poimenoval "energetska trilema".

Raziskava prav tako vključuje poizvedbe pri globalno vodilnih v energetski industriji glede tega, kaj pričakujejo od snovalcev politik, da bi lahko sedem milijardam ljudi na svetu zagotovili vzdržno energijo.

Joan MacNaughton, vodja raziskave:

"V končni fazi so podjetja tista, ki najbolje vedo, kaj deluje v praksi, in so tudi tista, ki bodo sprejemala ključne investicijske odločitve. Sedaj pozivamo vlade, naj preučijo to raziskavo in se povežejo s podjetji ter tako zasnujejo jasne, transparentne in koherentne politike, ki bodo zagotovile želene rezultate."

Priporočila vodilnih podjetji v energetski industriji bodo sedaj posredovana skupnosti ministrov in snovalcev politik, povezani s Svetovnim energetskim svetom, in skupna priporočila za bolj vzdržen energetski sistem bodo predstavljena na Svetovnem energetskem kongresu leta 2013 v Južni Koreji.

Mark Robson, sodelavec pri Oliver Wyman in projektni partner pri raziskavi:

"Obstaja močno pomanjkanje zasebnih investicij v nizkoogljične in energetsko infrastrukturne projekte. To pomanjkanje je moč zapolniti, a trenutno je to izpuščena priložnost. Naše poročilo jasno pokaže, da industrija išče zagotovila snovalcev politik, da njene investicije vsled sprememb v politiki ne bodo postale nedonosne. Zato morajo snovalci politik oblikovati politike, ki so stabilne preko daljših obdobij in se jim pridružujejo druge politike."

Indeks energetske stabilnosti preko analize 22 različnih indikatorjev ugotavlja, da Švedska, Švica, Kanada, Norveška, Finska, Nova Zelandija, Danska, Japonska, Francija in Avstrija predstavljajo deseterico najuspešnejših držav v letu 2012. Ampak tudi najuspešnejši se soočajo z izzivi in države se, ko se premikajo skozi različne faze razvoja, spopadajo s težavami na različnih področjih.

Pierre Gadonneix, predsednik Svetovnega energetskega sveta:

"Vse države se soočajo z izzivi v svojem prehodu k bolj varnim, okolju prijaznim in pravičnim energetskim sistemom. Da bi sploh zagotovili možnost dobave vzdržne energije za vse, se moramo zresniti."

Poročilo in video je moč naložiti s spletne strani www.worldenergy.org

Veljavna verzija sporocila je izvirno besedilo, ki je napisano v izvirnem jeziku. Prevodi so na voljo le v pomoc in jih je potrebno primerjati z izvirnikom, ki je edina verzija besedila, ki ima lahko pravne posledice.


Kontakti:
Stuart Neil
Director of Communications
neil@worldenergy.org
(+44)7879998261
Vir: Svetovni energetski svet