O-STA

Vabilo na predavanje: "Detekcija in genotipizacija s PCR v realnem času na primerih Synchytrium endobioticum, Phytophthora infestans in Fusarium"

Nacionalni inštitut za biologijo in BioSistemika d.o.o vas vabita, da se udeležite treh predavanj organiziranih v okviru mednarodne delavnice qPCR Experience: PCR v realnem času v rastlinski patologiji: diagnostika in raziskave.

Predavanja bodo potekala v petek, 7. decembra 2012, v M hotelu, Derčeva 4, Ljubljana.

Predavanja bodo v angleškem jeziku, udeležba je prosta.

ob 10:30

"Detekcija in genotipizacija s PCR v realnem času na primerih Synchytrium endobioticum, Phytophthora infestans in Fusarium"

Marga van Gent-Pelzer, raziskovalna sodelavka na Plant Research International (PRI), ki je del univerze in raziskovalnega centra v Wageningnu (Wageningen UR).

Beseda predavateljice:

V našem laboratoriju smo razvili veliko različnih TaqMan PCR testov. Uporabljajo se tako za zaščito pridelka kot tudi v raziskavah za proučevanje interakcij rastlina-patogeni organizem. Na primerih Synchytrium endobioticum, Phytophthora infestans in Fusarium bom predstavila razvoj in uvedbo TaqMan metode za določanje patogenih organizmov. Pogledali bomo razloge za različno učinkovitost TaqMan metode, načine za optimizacijo metode, prednosti in slabosti kot tudi primerne aplikacije v praksi.

O predavateljici:

Gospodična van Gent je študirala na univerzi aplikativne znanosti na oddelku za biotehnologijo na Nizozemskem. Kariero je začela kot raziskovalna sodelavka v laboratoriju za monoklonska protitelesa v Wageningnu, kjer se je ukvarjala s serološko detekcijo rastlinskih parazitskih ogorčic. Leta 1995 se je zaposlila na raziskovalnem inštitutu za varstvo rastlin (Research Institute for Plant protection, IPO-DLO) kjer je delala na detekciji gliv v zemlji, vodi in rastlinskem materialu. Njene aktivnosti vključujejo DNA izolacijo, vgnezdeno PCR, PCR, ELISA test ter PCR v realnem času z uporabo kemij TaqMan in Molecular Beacons. Od leta 2001 dela v skupini za molekularno fitopatologijo na Business Unit Bio-interactions ter Plant Health, ki je del Plant Research International (PRI). Ukvarja se predvsem z detekcijo patogenih organizmov v rastlinskem materialu, zemlji, vodi in zraku z uporabo PCR v realnem času (multiplex) kot tudi DGGE in SSR metodo. Odgovorna je za vodenje molekularnih laboratorijev v Business Unit.

Vljudno vabljeni!