O-STA

Izobraževanje Rails Girls Ljubljana navdušilo sodelujoče

Ljubljana, 17. decembra - Konec preteklega tedna je v prostorih Telekoma Slovenije prvič potekalo izobraževanje mednarodnega koncepta in skupnosti Rails Girls, namenjeno spodbujanju žensk k programiranju in soustvarjanju interneta. Več kot 70 udeleženk in 30 mentorjev je dokazalo, da lahko v sproščenem vzdušju tudi popolne začetnice ustvarijo svojo prvo spletno aplikacijo.

Dvodnevna delavnica izobraževalnega koncepta Rails Girls se je v Sloveniji prvič odvijala 14. in 15. decembra v prostorih družbe Telekoma Slovenije v Ljubljani. Udeleženke med osemnajstim in petinpetdesetim letom starosti so v okviru praktičnih delavnic spoznale osnovne izraze in delovanje spletnih aplikacij ter se s pomočjo mentorjev podale v izdelavo svoje prve aplikacije za zbiranje idej. Pri tem so bile izjemno uspešne, saj so vse aplikacijo dokončale, nekatere udeleženke pa so jo še nadgradile z dodatnimi funkcijami. Prvi uspehi so marsikatero udeleženko spodbudili, da že načrtuje postavitev lastne spletne strani. Tudi mentorji, vsi izkušeni spletni programerji, so bili z odzivom in delom udeleženk izjemno zadovoljni. Zato bodo organizatorji dogodka Rails Girls Ljubljana v primeru izkazanega interesa pripravili še nadaljnja redna neformalna srečanja udeleženk in mentorjev ter tako udeleženke še naprej spremljali na novi programerski, morda celo podjetniški poti. Vsekakor pa glede na uspešno izvedbo in neverjetno zanimanje za tovrstno izobraževanje (prijavljenih je bilo namreč skoraj 600 deklet vseh starosti in poklicev) organizatorji že iščejo možnosti za ponovitev izobraževanja, tako v Ljubljani kot drugod po Sloveniji.

Izobraževanje Rails Girls Ljubljana je potekalo v prostorih ključnega podpornika projekta Telekoma Slovenije na Vojkovi 78 v Ljubljani, druženje pa se je v sobotnih večernih urah zaključilo v podjetniškem pospeševalniku TSstartup. Ta je bil dobro zastopan tudi na samih delavnicah, saj so kot mentorji sodelovali člani treh ekip TSstartup. Svojo strokovno pomoč in podporo so izobraževanju Rails Girls Ljubljana ponudila tudi druga podjetja in združenja, med drugim Zemanta, Silicijevi Vrtički in Infinum, podjetje Žabec.net pa je udeleženkam delavnice ponudil ugodnejši nakup spletnih domen in gostovanja. Kot mentorji so na dogodku pomagali tudi gostje iz sosednje Hrvaške in daljne Finske, kjer se je pred dobrima dvema letoma porodila ideja o izobraževanju Rails Girls.

Samo Ošina, direktor marketinga v Telekomu Slovenije, je nad odzivom navdušen: "Seveda smo že od začetka verjeli v izobraževanje Rails Girls Ljubljana in ga podprli, vendar nas je odziv kljub vsemu presenetil. Veseli smo, da je zanj izkazalo zanimanje toliko prijavljenih, teh je bilo skoraj 600, nadvse spodbudni pa so tudi uspehi in zadovoljstvo sodelujočih. Verjamemo, da so pridobljene izkušnje in poznanstva marsikomu poleg prijetnega druženja prinesli tudi nova znanja in orodja za nadaljnje delovanje in raziskovanje možnosti, ki jih internet nudi tako posameznikom kot podjetnikom."

Alja Isaković, vodja organizacijske skupine Rails Girls Ljubljana in skrbnica skupnosti TSstartup, upa, da bodo udeleženke nadgrajevale pridobljeno znanje: "Tokratna delavnica iz udeleženk seveda ni naredila programerk, je pa lahko odlična odskočna deska za nadaljnje projekte. Nekatere so nam že zaupale, da bodo z gradnjo svojih spletnih strani še nadaljevale, za nekatere je bila delavnica spodbuda za nadaljnje učenje programiranja preko različnih spletnih vodičev, ki jih je vsak dan več. Veseli nas tudi, da skoraj vsi mentorji izrazili željo po ponovnem mentoriranju začetnikov, kar potrjuje, da je bila delavnica pozitivna izkušnja za vse vpletene in so bili naši cilji ne le izpolnjeni temveč večkratno preseženi."

Fotografije z dogodka si lahko ogledate na uradni Facebook strani Rails Girls Ljubljana https://www.facebook.com/RailsGirlsLjubljana, kjer bodo v prihodnjih dneh objavljeni tudi video posnetki pomembnejših predavanj za vse, ki se tokrat dogodka niso mogli udeležiti.

Več informacij o izobraževanju Rails Girls Ljubljana je objavljeno na spletnem mestu railsgirls.com/ljubljana, predstavitev Telekoma Slovenije in podjetniškega pospeševalnika TSstartup pa je na voljo na spletnem mestu www.telekom.si oz. www.tsstartup.si.