O-STA

Na Božič v Celju romantični pohod z baklami na Stari grad Celje

Do konca meseca živahno v Pravljični deželi na Glavnem trgu in v Pravljični vasici Zelen'dol ob Šmartinskem jezeru

Celje, 20. december 2012, Pravljično Celje 2012 proti koncu meseca decembra stopnjuje dinamiko prireditvenih nagovorov namenjenih različnim ciljnim javnostim. Jutri, v petek, 21. decembra 2012 ob 17.00 bo tako v Pravljični deželi na Glavnem trgu brezplačno koncertiral Mali pihalni orkester Glasbene šole Celje, ki ga vodi Martina Anderlič. V torek, 25. decembra 2012 ob 18.00, na sam Božič, se bo na križišču Popovičeve in Ceste na grad začel že tradicionalen brezplačen Pohod z baklami na Stari grad Celje. Bakle bodo udeleženci pohoda, ki bodo na cilju deležni koncerta božičnih pesmi v izvedbi Društva upokojencev Celje, dobili na štartu. Konec tedna, v petek, 28. decembra 2012 ob 20.00 pa bo na Glavnem trgu nastopila Nuša Derenda s skupino. Koncert glasbenice bo tudi zadnji v nizu brezplačnih koncertov, ki so se v letošnjem letu v Celju pričeli že 7.12., ko so se občinstvu predstavili člani zasedbe Muff. Vse tja do 31. 12. 2012 bodo lahko obiskovalci brezplačno vstopali v Pravljično deželo na Glavnem trgu, medtem ko bo Pravljična vasica Zelen'dol ob obali Šmartinskega jezera svoja vrata, ki jih odpira danes, 20. 12. 2012, zaprla 26. 12. 2012. Do konca meseca bo odprt tudi Božično-novoletni sejem v središču mesta, ki ponuja raznolike, večinoma unikatne izdelke slovenskega porekla in ga je v času koncertov možno obiskati tudi po 19.00. Pravljično Celje 2012 je omogočila Mestna občina Celje. Organizator Osrednjega programa ter Božično-novoletnega sejma: Zavod Celeia Celje. Ekskluzivni radijski pokrovitelj Pravljičnega Celja, Pravljične dežele in Miklavževega obdarovanja: Radio Antena Štajerska. Ekskluzivni pokrovitelj Pravljičnega Celja v tiskanem mediju: Novi Tednik. Organizator Pravljične dežele: Vladimira Skale, V. S. Styling. V Pravljično deželo vozijo vlaki Slovenskih železnic. Pravljičnega Celja 2o12: Elektro Celje / Energija prihodnosti. Več o prireditvah Pravljičnega Celja 2012 na www.celeia.info.

Tudi v letošnjem letu si je Zavod Celeia Celje prizadeval ustvariti programsko ponudbo dogodkov na prostem, ki bi nagovorili čim večje število zainteresirane javnosti. S tem namenom je, letos prvič, zasnoval brezplačno ponudbo ustvarjalnih delavnic in gledaliških predstav za otroke, ki so se odvijali na Glavnem trgu v tednu pred slovesno otvoritvijo Pravljične dežele. Prav tako so lahko Celjani v času od 3. do 5. 12. 2012 obiskovali projekt PARTea v Likovnem salonu Celje. Prostor Likovnega salona je bil v času projekta umetniško in družabno obarvan. Obiskovalci so lahko spoznali zanimive lokalne ustvarjalce, pogledali v njihove ateljeje, z njimi spili čaj in spregovorili nekaj besed. V Likovnem salonu so namreč umetniki iz Celja in okolice predstavili svoje delo, prodajali svoje umetnine, med katerimi so bila najrazličnejša dela. Poleg tega so umetniki z glasbo in drugimi priboljški poskrbeli za dobro vzdušje. Prav tako smo v Celju zelo veseli, ker so se ponovno odprla vrata Pravljične vasice Zelen'dol ob Šmartinskem jezeru, ki je v lanskem letu, ko se je pravljično decembrsko dogajanje prvič predstavilo slovenski javnosti, požela veliko odobravanje in navdušenje obiskovalcev, ki so prišli na ogled vasice iz različnih koncev Slovenije.

Kot veleva tradicija, se bomo v Celju tudi letos kar dvakrat poslovili od starega leta. Prvič se bo silvestrovanje na prostem zgodilo v ponedeljek, 31. decembra 2012 točno opoldne v Pravljični deželi na Glavnem trgu, s pravljičnim odštevanjem najmlajših. Proti večeru, 31. decembra 2012 ob 22.00 pa se bo začelo prav tako tradicionalno Silvestrovanje na prostem na Trgu celjskih knezov, kjer bodo zbrane zabavali člani skupine Mambo kings.

V priponki prilagamo fotografijo Nuše Derenda (iz fotoarhiva glasbenice)

Več informacij o prireditvah: Snežana Gabrovec, Referntka za prireditve, tel.: 03 42 87 932, e-pošta:snezana.gabrovec@celje.si