O-STA

Izjemna bera mednarodnih objav znanstvenikov Univerze v Novi Gorici v v letu 2012

Nova Gorica, 3. januar 2013

Vrhunske temeljne in aplikativne raziskave so poleg pedagoškega dela temeljna dejavnost Univerze v Novi Gorici, saj prihodki iz tega dela predstavljajo več kot polovico proračuna univerze. To je mogoče le ob neprestanem prizadevanju k vrhunski, mednarodno priznani znanstveni odličnosti. Osnovna značilnost vseh univerzitetnih raziskovalnih enot, teh je ob letošnji ustanovitvi Laboratorija za kvantno optiko in Centra za biomedicinske znanosti in inženiring že enajst, je močna povezanost z najprestižnejšimi svetovnimi raziskovalnimi centri. Na univerzi smo namreč prepričani, da se znanstveno tehnološka odličnost lahko ocenjuje le ob primerjavi z najboljšimi v svetu. Te povezave nam omogočajo poleg izvajanja vrhunskih raziskav tudi relativno uspešno nastopanje na mednarodnih razpisih, s katerimi lahko deloma dopolnjujemo razmeroma skromna sredstva, ki jih znanosti namenja Republika Slovenija.

Najprimernejši dokaz, da je načrtno povezovanje s tujimi partnerji in sistematično vlaganje v vrhunske raziskave prava usmeritev, ki lajša načrtovanje dolgoročnega razvoja Univerze v Novi Gorici v teh, za znanost neprijaznih časih, je pričujoč pregled desetih najodmevnejših objav, ki so jih naši znanstveniki objavili v najprestižnejših mednarodnih revijah. Ob upoštevanju relativne majhnosti, ki jo merimo tako v višini sredstev kakor tudi v kadrovski zasedbi, in mladosti Univerze v Novi Gorici, so ti rezultati naravnost neverjetni in težko primerljivi z večino univerz v naši okolici.

Št.RevijaAvtorji, sodelavci Univerze v Novi GoriciFaktor vpliva
1.Nature PhotonicsProf. dr. Giovanni De Ninno29.278
2.Nature ChemistryProf. dr. Gvido Bratina Dr. Egon Pavlica20.524
3.Prog. Mater. Sci.Prof. dr. Matjaž Valant18.216
4.Nature Struc. Mol. Biol.Prof. dr. Ario de Marco12.712
5.Nature GeoscienceDr. Nina Bednaršek11.754
6.Adv Funct MaterProf. dr. Matjaž Valant Prof. dr. Iztok Arčon10.179
7.LeukemiaProf. dr. Ario de Marco9.561
8.Phys. Rev. Lett.Prof. dr. Samo Stanič Prof. dr. Danilo Zavrtanik Doc. dr. Darko Veberič Prof. dr. Andrej Filipčič7.370
9.Phys. Rev. Lett.Prof. dr. Samo Stanič7.370
10.Phys. Rev. Lett.Prof. dr. Samo Stanič7.370

Dodatne informacije: Andreja Leban, T: 05 3315 397, E: andreja.leban@ung.si

Andreja Leban