O-STA

VABILO NA PREDAVANJE - prof. dr. Brigita Lenarčič: "Tiroglobulinske domene tipa 1: več kot le inhibitorji",v torek, 8.1.2013 ob 15. uri, pred.B3


Nacionalni inštitut za biologijo
Vas vabi, da se udeležite predavanja:


"Tiroglobulinske domene tipa 1: več kot le inhibitorji",

ki ga bo predstavila prof. dr. Brigita Lenarčič,

iz Univerze v Ljubljani, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo.

Predavanje bo potekalo v torek, 8.1.2013 ob 15. uri,

v Biološkem središču, Večna pot 111, v Ljubljani, v predavalnici B3.

Povzetek predavanja:

Veliko proteinov je zgrajenih iz več funkcijskih enot s samostojnim zvitjem, imenovanih domene. Lahko se pojavljajo kot neodvisne evolucijske enote v več sicer strukturno in funkcijsko nesorodnih proteinih. Take strukturne enote imenujemo moduli in so bile ena glavnih gonilnih sil evolucije.

Tiroglobulinske domene tipa-1 so klasificirane kot naddružina majhnih, s cisteini bogatih proteinov. Zanje je značilno, da so se pojavile zelo zgodaj v razvoju živali, verjetno kot inhibitorji peptidaz, tekom evolucije pa so se umeščale v že obstoječe proteinske strukture in tako omogočile nastanek novih proteinskih arhitektur z novimi biološkimi vlogami. Pri tem pa se je spreminjala tudi njihova funkcija. Testikan, nidogen in p41 bodo predstavljeni kot inhibitorji cisteinskih peptidaz (tiropini), SMOC kot vezavni protein heparina in EpCAM kot celična adhezijska molekula.

Predavanje bo potekalo v slovenskem jeziku.

Vljudno vabljeni!