O-STA

25 000 litrov Alpskega mleka za pomoč žrtvam nasilja

Ljubljana, 11. januar 2013 - Na današnjem srečanju Ljubljanskih mlekarn s predstavniki in predstavnicami varnih hiš, materinskih domov in drugih sorodnih organizacij iz vse Slovenije so se Ljubljanske mlekarne ponovno zavezale, da bodo kljub zaostrenim pogojem poslovanja namenile 25 000 litrov Alpskega mleka za ženske in otroke, žrtve različnih oblik nasilja, da se s pomočjo teh ustanov odmaknejo iz trpečega vsakdana.

Ljubljanske mlekarne z mlekom že več let oskrbujejo varne hiše, materinske domove, krizne centre in druge sorodne organizacije iz vse Slovenije. Gre za bolečo in tragično temo, ki so ji posebno pozornost namenile v okviru svojega delovanja na humanitarnem področju. Danes so v ta namen organizirale srečanje s predstavniki in predstavnicami naštetih organizacij ter predsednico sekcije teh ustanov pri Socialni zbornici Slovenije, z namenom, da bi skupaj opozorili na ta resen družbeni problem globalnih razsežnosti.

"Naše podjetje v okviru svojih družbeno odgovornih aktivnosti z mlekom že več let oskrbuje 30 varnih hiš, materinskih domov in druge ustanove, ki pomagajo žrtvam nasilja. Letos smo donatorski pogodbi podpisali še z dvema ustanovama, vsem skupaj pa bomo namenili 25 000 litrov Alpskega mleka. To je majhen korak v primerjavi s tistim, ki ga morajo storiti žrtve, da bi se umaknile iz nasilnega okolja, a verjamemo, da jim z donacijami mleka vsaj delno pomagamo in hkrati prispevamo k ozaveščanju javnosti o tej pereči problematiki. Samo v Sloveniji namreč nasilje vsako leto prizadene okoli 200 000 žensk in otrok ter je prisotno v vsaki peti družini. Težki trenutki, ki jih preživljajo zlorabljene ženske in otroci so tako stvarnost, ki obstaja tukaj in sedaj. Tega se zavedamo in želimo pomagati," je na srečanju povedala predsednica uprave Ljubljanskih mlekarn Cvetana Rijavec.

Predsednica Sekcije za varne hiše, materinske domove in druge sorodne organizacije pri Socialni zbornici Slovenije, Suzi Kvas, se je ob tej priložnosti, v imenu vseh članic sekcije, Ljubljanskih mlekarnam iskreno zahvalila za izkazano pomoč: "Zadovoljni smo, da se podjetja spomnijo na nas in predvsem na mamice in otroke, ki pri nas poiščejo zavetje. Podjetja v Sloveniji so vedno bolj družbeno odgovorna in tistim, ki so v stiski, pomagajo na različne načine. Ljubljanskim mlekarnam se zahvaljujemo, da našim uporabnicam in otrokom pomagajo živeti zdravo. To je še posebno pomembno sedaj, v času krize, ko čutimo pomanjkanje zaradi zmanjševanja sredstev občin in tudi ostalih sofinancerjev, število naši storitev pa se povečuje saj je vedno več ljudi v stiski."


Nekaj dejstev o nasilju

Življenje brez nasilja je temeljna človekova pravica, ki jo je potrebno zagotavljati tako v zasebnem kot v javnem življenju, a je pogosto kršena:

· nasilje se dogaja predvsem v zaprtih, zasebnih prostorih, ki bi morali biti varni,

· povzročitelji nasilja nad ženskami v družini so predvsem moški,

· v povprečju doživljajo ženske nasilje 5 let, preden poiščejo pomoč,

· v polovici gospodinjstev, v katerih prihaja do nasilja v družini, živijo otroci, stari manj kot 16 let,

· ženske imajo zaradi nasilja, ki ga doživljajo, pogoste težave s psihosocialnim stanjem ali psihičnim zdravjem.


Sara Wagner
Korporativno komuniciranje
T: 01 5881 559
E: sara.wagner@l-m.si