O-STA

Razstava izvirnih glasbenih inštrumentov Zvočni vrt

V Lutkovnem gledališču Ljubljana bomo v petek, 18. januarja 2013, ob 17. uri, s Koncertom za stvari odprli interaktivno razstavo izvirnih glasbenih instrumentov Zvočni vrt.

Razstava je namenjena raziskovanju neštetih možnosti, ki jih omogoča proizvajanje zvokov z različnimi materiali. Zasnovana je interaktivno in želi obiskovalce spodbuditi, da se dotaknejo razstavljenih instrumentov in zvokov, ki jih ti proizvajajo. S tem jih nagovarja, da glasbo tudi sami raziskujejo in ustvarjajo, namesto da bi jo le pasivno poslušali.

Razstava bo v preddverju Odra pod zvezdami LGL odprta od 18. januarja do 2. februarja 2013, od 16. do 19. ure. Vodeni ogledi z avtorjem bodo 19., 20., 26. in 27. januarja, ob 16. uri. Razstava je namenjena otrokom starejšim od 5 let in odraslim. Cena vstopnice za koncert je 4,5 evra. Koncert za stvari Orkestra izvirnih inštrumentov si bo mogoče ogledati tudi v okviru festivala Bobri 28. januarja, ob 17. uri.

Idejna zasnova in izvirni instrumenti: Peter Kus

Oblikovanje instrumentov: NatanEsku

Grafično oblikovanje: Živa Moškrič

Oblikovanje razstave: Andrej Štular

Izdelava instrumentov: Peter Kus, Jaka Mihelič, Adolf Košmrl, Jurij Kus

Produkcija: Forum Ljubljana in Federacija Ljubljana

Peter Kus je skladatelj, lutkovni režiser in izdelovalec izvirnih inštrumentov. V zadnjem času ustvarja avtorske lutkovne predstave, v katerih raziskuje območje, kjer se križata področji glasbe in gledališča (mdr. Kralj prisluškuje, 2007, Izgubljeni ton, 2010, Pojoči grad, 2011 in Gozd raja!, 2012). Z njimi je gostoval na številnih mednarodnih festivalih in zanje prejel več nagrad za izvirnost in glasbo. Poleg razstav izvirnih glasbenih inštrumentov pripravlja tudi številne delavnice, seminarje za učitelje, s stripavtorico in ilustratorko Kajo Avberšek pa je leta 2012 izdal Pojoči grad - priročnik za izdelovanje izvirnih inštrumentov v stripu!.