O-STA

Poročilo o dnevu odprtih vrat v Zavodu sv. Stanislava

Zavod sv. Stanislava, osrednja vzgojno izobraževalna ustanova ljubljanske nadškofije, je 26. 1. 2013 odprl vrata vsem obiskovalcem, ki so želeli doživeti utrip dela in ustvarjanja na Škofijski klasični gimnaziji, v Jegličevem dijaškem domu in Glasbeni šoli v Zavodu sv. Stanislava.

Od 450 obiskovalcev, ki so prišli na dan odprtih vrat, jih je tri četrtine izkoristilo možnost obiska pouka na gimnaziji. Najbolj obiskani pouk je bil pri slovenščini, matematiki in angleškem jeziku, torej pri obveznih maturitetnih predmetih. Nekateri obiskovalci so si ogledali tudi pouk na glasbeni šoli, obiskali dijaški dom, prisostvovali predstavitvi Zavoda in si ogledali film, ki je bil posnet za to priložnost. Veliko zanimanje je pritegnila odprta vaja Dekliškega zbora sv. Stanislava pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič in Godalnega orkestra glasbene šole pod mentorstvom Draga Arka.

Velika večina vseh obiskovalcev se je pridružila vodenim ogledom knjižnice, cerkve sv. Stanislava, kapele, športne dvorane, upravnih prostorov ter predstavitvi delovanja Sklada za pomoč družinam. Vodenje skupin so tudi tokrat prevzeli letošnji maturanti. Iz lastnih izkušenj so lahko predstavili vsebinske poudarke gimnazijskega programa, ki vključujejo poleg duhovnega življenja, klasične usmeritve in ustvarjanja vseh vrst tudi dejavnosti, ki razvijajo solidarnost ter prostovoljstvo, opisane so bile tudi mednarodne izmenjave, ter športni in naravoslovni projekti. Tudi življenje Jegličevega dijaškega doma je bilo predstavljeno iz prve roke, torej od dijakov, ki tam bivajo.

Največ obiskovalcev je prišlo na dan odprtih vrat na priporočilo sorodnikov in prijateljev, ostali pa so pridobili informacije na spletnih straneh zavoda, preko župnij, predstavitvah gimnazije na osnovnih šolah ter javnih medijev.

Dijaki, profesorji in vzgojitelji so želeli navdušiti osnovnošolce za vpis, ostalim obiskovalcem pa predstaviti ustanovo, katere poslanstvo je, da mlade vzgaja in izobražuje ter si prizadeva ustvarjati pogoje za celostno rast vsakega posameznika. Obiskovalci so bili zadovoljni z organizacijo dneva odprtih vrat in z nazorno predstavitvijo enot in dejavnosti.

Za organizacijo dneva odprtih vrat sta bila letos odgovorna Ana Bavec, profesorica biologije, in Gregor Bregar, profesor fizike na Škofijski klasični gimnaziji.

Vsem obiskovalcem se zahvaljujemo za izkazano zanimanje in zaupanje. Veselimo se ponovnih srečanj in upamo, da smo jim vsaj malo olajšali odločitev o nadaljnjem šolanju.

Lily Schweiger Kotar,
pomočnica direktorja