O-STA

Ognjemet ob kitajskem novem letu bo razsvetlil pristanišče Victoria v Hongkongu - leto kače napoveduje spokojnost, upanje in vitalnost

Hongkonški ekonomski in trgovinski urad v Berlinu (HKETO Berlin) bo kmalu praznoval prihod leta kače - leta spokojnosti, upanja in vitalnosti.

V letu 2013 se kitajski lunin koledar začne 10. februarja. Za razliko od zahodnega kitajski koledar temelji na luninih in ne sončevih ciklih. V zahodnem koledarju je čas linearen, v kitajskem pa cikličen. Dvanajstletni ponavljajoči se cikel kitajskega luninega koledarja tvori 12 živalskih znamenj, leto kače pa je v ciklu šesto in sledi letu zmaja. Hongkong, ki ima globoke korenine v kitajski tradiciji, a je prepleten s sodobnim pridihom, je edinstveno in očarljivo utelešenje Vzhoda in Zahoda, v katerem linearni in ciklični čas soobstajata.

Kitajsko novo leto se imenuje tudi festival pomladi in označuje začetek novega letnega časa, podobno kot pustni karnevali v zahodnih državah. V Hongkongu to priložnost zaznamuje tridnevni državni praznik, ob katerem so zaprti vsi uradi in banke - kar je dokaj neobičajno za to vedno živahno kitajsko globalno finančno središče. Vzdušje bo dopolnil veličasten ognjemet, ki bo na drugi dan novega leta razsvetlil nebo nad hongkonškim pristaniščem Victoria in ki ga bodo spremljale molitve za blagoslov v templjih, polnih dišav, vedre družinske večerje in srečanja, barvite cvetlične tržnice in slavnostne parade. Kitajske skupnosti po celem svetu bodo praznovale in se srečevale z družinami in prijatelji.

G. Ivan K. B. Lee, direktor HKETO Berlin, se je ozrl naprej na leto kače in izrazil upanje, da se bodo odnosi med Hongkongom in Evropo po praznikih še poglobili: "Kače so simbol inteligence in elegance. Napovedi kažejo tudi, da bo to leto, v katerem bi vsi lahko doživeli trend izboljšanja in ki kaže, da so na voljo zadostna sredstva, da prevlada novo blagostanje. Upajmo, da se napovedi izkažejo kot pravilne. Moj urad namerava v letu kače iskati nove načine sodelovanja in tako še okrepiti gospodarske in trgovinske povezave med Hongkongom in državami, ki jih pokrivamo.

V februarju in marcu bo HKETO Berlin gostil enajst sprejemov ob kitajskem novem letu v srednji in vzhodni Evropi, in sicer v Bratislavi (7. februar), Varšavi (11. februar), Berlinu (13. februar), Frankfurtu (14. februar), Hamburgu (18. februar), na Dunaju (19. februar), v Budimpešti (21. februar), Pragi (22. februar), Zürichu (26. februar), Ljubljani (12. marec) in Münchnu (14. marec).

O Hongkonškem ekonomskem in trgovinskem uradu v Berlinu

HKETO Berlin je prvi predstavniški urad vlade Posebne administrativne regije Hongkong v tujini, ustanovljen po vrnitvi Hongkonga Kitajski leta 1997. Služi kot uradni predstavnik vlade Posebne administrativne regije Hongkong pri komercialnih odnosih in drugih gospodarskih in trgovinskih zadevah v Avstriji, na Češkem, na Madžarskem, v Nemčiji, na Poljskem, Slovaškem, v Sloveniji in Švici.

Sliko lahko brezplačno prenesete z naslednje povezave: http://photos.prnewswire.com/prnh/20130204/594063

Kontakt

Kilian Becker

Vodja službe za odnose z javnostmi

Hong Kong Economic and Trade Office, Berlin

Tel: +49 (0)30-226677242

E-mail: kilian_becker@hketoberlin.gov.hk