O-STA

Zimske šolske počitnice z Mladimi zmaji - z mladostniki na smučanju, v kinu, na kopanju, izletu, plezanju, skejtanju, plesanju

Mladi Zmaji smo, tudi v času zimskih počitnic, poskrbeli za zanimivo preganjanja dolgčasa mladostnikov, ki obiskujejo naše četrtne mladinske centre. V zadnjem tednu februarja in na začetku marca smo, ob finančni podpori Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za izobraževanje, kulturo in šport - Urada RS za mladino, v naših centrih pripravili kopico raznolikih aktivnosti za mladostnike, ki so, med drugim, potekale tudi zunaj centrov. Tako smo bili na smučanju na Cerknem, ogledu filmov v Koloseju, kopanju v Vodnem mestu Atlantis, na izletu v Prekmurju in v Centru urbanih športov Urban Roof. O naših izletih izven centra, po posameznih dnevih, pišemo v nadaljevanju.

Na smučanje v Smučarski center Cerkno smo se odpravili s Športnim društvom Šmartno Tacen. Po dnevih močnega sneženja, nas je na zasneženih pobočjih Cerkljanskega hribovja pričakala debela snežna odeja in topli sončni žarki, ki so nam, skupaj ponujali enkratno kuliso za nepozabne smučarske užitke. Takšnih dni je na smučiščih malo in tokratnega smo s 25 mladostniki ujeli tudi mi.

V torek smo se s 30 mladostniki in otroki v Koloseju nasmejali ob ogledu družinske komedije Brez nadzora staršev in animirane pustolovščine Pet legend. Izbor filma smo opravili v pogovoru s prijavljenimi udeleženci kinopredstave, tako je bilo zagotovljeno zadovoljstvo vseh udeležencev.

Sreda je bila dan za namakanje in miganje v bazenih Vodnega mesta Atlantis. 30 mladostnikov je v zgodnjem popoldnevu z nami kurilo energijo na valovih, poligonu, ob plesu in animacijah, ki jih v vodnem mestu pripravljajo za mlade obiskovalce. Kljub počitniški gneči, smo center zapuščali zadovoljni in prijetno utrujeni odšli domov ali nazaj v centre.

V četrtek nas je ekipa 20 mahnila na celodnevni izlet v Prekmurje, kjer smo se srečali s skupnostjo Romov v naselju Kamenci. Pod vodstvom vaškega poglavarja Ludvika Levačiča in predstavnice Romskega akademskega društva, Tine Friedreich, smo si ogledali zaselek Kamenci: pet umetniških skulptur na temo sožitja med romskim in neromskim prebivalstvom, ob cesti v vas, kulturno-informacijski center Rokic: Drom Kamenci, Romski muzej in "romski ranč". Deležni smo bili prijaznega sprejema, vodstva, pogostitve in ob koncu tudi povabila, da smo v romski skupnosti Kamenci vedno zelo dobrodošli.

Zadnji dan počitnic, je bil rezerviran za športne podvige" v Centru urbanih športov Urban Roof. Četica 30 junakov se je pod budnim očesom izurjenih športnih kreativcev preizkusila v rolanju, skejtanju, plezanju, vožnji z bmx-i in hip hopu. Morda pa prav iz naših vrst izide eden bodočih mojstrov urbanih športov.

Poleg izvencentrskih aktivnosti so se, v četrtnih mladinskih centrih, vsakodnevno odvijale različne delavnice za mladostnike in otroke, ki so potekale v sodelovanju z nevladnimi organizacijami in drugimi izvajalci. V Šiški so se lahko mladi udeležili ustvarjalno-reciklažne, grafitarske in plesne delavnice. V Bežigradu delavnice izdelave knjig, zvezkov, dnevnikov, snemanja video nadaljevanke in iger. V Črnučah reciklažnih delavnic in kviza o človekovih pravicah. V Zalogu pa ustvarjalno-reciklažne in umetniške delavnice in delavnice človekovih pravic, varne rabe interneta, ter pogovorne delavnice za ženske, Womenspace.

Kakor koli, mladi, ki so nas obiskali v centrih ali jo z nami mahnili iz njih, se z nami zagotovo niso dolgočasili. O tem pričajo široko nasmejani obrazi, glasna razigranost in nenazadnje odlična obiskanost vseh naših počitniških aktivnosti. S tem je dosežen naš osrednji cilj: zadovoljstvo naših obiskovalcev ob varnem in aktivnem "kurjenju" prostega časa.

Marko Taljan, koordinator ČMC Zalog