O-STA

Kmečki praznik Medvode 2002

Tiskovna konferenca o dogajanju v okviru Kmečkega praznika Medvode 2002 bo v sredo 19.06.2002 v sejni dvorani občine Medvode.

23 junij 2002 (rezervni termin v primeru slabega vremena 30. junij 2002)

Spoštovani!

Tako kot lansko leto, tudi letos pripravljamo veliko prireditev "Kmečki praznik" v Medvodah. Lansko leto so nas obiskovalci močno, pa kljub temu prijetno presenetili s svojim obiskom. Preko celotnega dneva smo zabeležili skoraj 10.000 obiskovalcev, kar je dobro izhodišče za pričakovanje še večje udeležbe na letošnjem prazniku. Glede na pestrost dogodkov boste v naši družbi lahko preživeli prekrasen dan. V celotno dogajanje bomo vključevali tudi Društva podeželske mladine, domača kmečka gospodinjstva oziroma gospodinje ki znajo pripraviti dobro domačo pojedino , prikazana bodo opravila , ki so bila včasih na kmetih nujna ( kovaštvo , sodarstvo , pasarstvo�....) , obiskovalcem bo na voljo domača tržnica , na kateri pa ne bo manjkalo čebelarskih , sirarskih in drugih izdelkov.

Kmečke igre:

- 10.30 1. igra: tek s samokolnico, v kateri sedi tekmovalka (v času ko tekmovalec s samokolnico tekmuje, harmonikar (ali pevci�...) igra ljudsko melodijo. Rezultat tvori hitrost tekmovalca in izvirnost harmonikarja.)

- 11.30 2. igra: žaganje hloda (žaganje se opravlja z "cug žago", torej v igri sodelujeta dva tekmovalca. Pomembna je hitrost in pravi kot.)

- 12.30 3. igra: sestavljanje kmečkega voza (sodelujejo štirje člani ekipe, vodja ekipe pa skrbi za kontrolo pri delu. Pomembna je hitrost in pravilna sestavitev vozu.)

- 13.30 4. igra: malica za kosce (kmečke žene iz Medvod bodo pripravile malico, ki jo bo potrebno pravilno zložiti in zaviti v prt, položiti v pehar ali jerbas in na glavi odnesti preko ovir do koscev. Igra je zaključena ko kosci pojedo in popijejo malico. Ocenjuje se hitrost.)

Za zaključno veselje bodo poskrbeli župani, poslanci, ministri in drugi pomembni gostje, v igri, kjer društva ne bodo sodelovala, bodo pa komisija. Pomembnežem bomo ob 14.30 naložili igro "robkanje koruze" (krušenje).

Po končanih igrah bo ob 15.30 pričetek kmečke povorke (opis je v prilogi), po končani povorki pa vesela zabava s sextetom Sredenšek