O-STA

Ob obletnici Kosovelovega rojstva premiera predstave Močeradek gre čez cesto

v ponedeljek, 18. marca - na rojstni dan Srečka Kosovela (18.3.1904 - 27.5.1926) - bomo v Lutkovnem gledališču Ljubljana premierno uprizorili predstavo za otroke Močeradek gre čez cesto z otroško poezijo Srečka Kosovela. Pred premiero vas vljudno vabimo na novinarsko konferenco, ki bo v četrtek, 14. marca 2013, ob 10.30 uri, na Šentjakobskem odru v Lutkovnem gledališču Ljubljana.


Matija Solce
MOČERADEK GRE ČEZ CESTO
Ugledališčena poezija Srečka Kosovela
Za otroke od 3. leta dalje

Režija in glasba: Matija Solce
Dramaturgija: Jelena Sitar Cvetko
Likovna podoba: Veronika Svobodová
Scenografija: Primož Mihevc

Nastopajo:
Polonca Kores
Miha Arh
Tjaša Koprivec k. g.
Nika

Premiera, 18. marec 2013, ob 18.00 in 20.00 uri
Oder pod zvezdami LGL

Močeradek gre čez cesto je predstava o tem, kako je. Ugledališčena poezija Srečka Kosovela skuša gledalce povabiti k čudenju, jih raznežiti in razigrati ter zazibati s preprostimi ritmi, ki jih ponujajo verzi. Pesniški lutkovni kolaž vodi v svet senzoričnega, glasbenega in imaginativnega gledališča. Uporabite vse svoje čute in vstopite v gledališče, ki pomeni svet - in se mu čudite! Kajti toliko zanimivega je v njem ... V naši predstavi ni lutk. Je pa animacija! Animacija vsega: prostora, materiala, predmetov, svetlobe, zvokov, besed, ljudi. Animiramo pesnika samega, Srečka Kosovela, animiramo predstavo, animiramo gledalce. Zakaj? Ker želimo ne le uživati v podobah in dogodkih, ki jih posredujejo pesmi, ampak zajeti njihov duh. One so stikljivke, opazovalke, občudovalke, spraševalke, one so zajemalke življenja.

Matija Solce (1981) je potujoči lutkar, igralec, glasbenik in režiser, ki pravkar končuje doktorski študij na praški gledališki akademiji DAMU. S svojimi predstavami iz kovčka ter harmoniko je že nekajkrat obšel svet ter igral za najrazličnejše občestvo. V svojih delih pojem "lutkovno gledališče" širi na "gledališče subjekta". Lutka je v tem primeru lahko objekt, lahko je zvok, igralec, lahko je gledalec, gib ali v končni fazi - lutka sama.

Veronika Svobodova (1986) je študentka magistrskega lutkovnega študija na praški gledališki akademiji DAMU. Doma na Moravskem (Češka) ima klet, v kateri že tretje leto prebiva močerad. Zanima se (Veronika - ne močerad) za eksperimente na meji med gledališčem in vizualno umetnostjo ter vse, kar nam prinaša sanjarjenje in igro. Je strastna zbirateljica čudnih predmetov.



Petra Škofic

Lutkovno gledališče Ljubljana
Odnosi z javnostmi

Tel. 01 548 4543, 041 691 102, faks 01 3000980
Spletna prodaja vstopnic
Twitter
Facebook

Blagajna je odprta od ponedeljka do petka med 9. in 19. uro,
ob sobotah med 9. in 13. uro ter uro pred predstavo.