O-STA

4.329 osnovnošolcev je tekmovalo v ekoznanju

Ljubljana, 13. marec 2013 - Slovenski osnovnošolci tudi letos nabirajo ekoznanje in tekmujejo za naziv največjih ekofac. Na šolskih tekmovanjih v Ekokvizu, ki so bila izvedena v petek, 8. marca preko spletne strani eko.telekom.si, so tekmovali na 170 osnovnih šolah po vsej Sloveniji. Teme, letošnjega Ekokviza so zelo aktualne: zdravje in dobro počutje, energija ter trajnostna mobilnost. Tričlanske tekmovalne ekipe, ki so se v posameznih regijah najbolje odrezale, se bodo uvrstile na državno tekmovanje, ki bo aprila 2013 v Ljubljani.

Slovenija sodi med najbolj dejavne države v okviru vseevropskega programa Ekošola, saj je vanj vključenih 717 šol, vrtcev in drugih vzgojno-izobraževalnih ustanov. "Ustanove, ki so vključene v program Ekošola, vsako leto izvedejo vrsto dejavnosti, namenjenih okoljski vzgoji in izobraževanju, med katerimi je tudi Ekokviz. Na njem sodelujejo učenci 6., 7. in 8. razredov, ki s tem pridobijo poglobljeno poznavanje posameznih tem s področja varstva okolja. To znanje se prepleta z njihovimi ostalimi okoljskimi dejavnostmi in tako jih celovito izobražujemo za okolju prijazen način življenja. Še posebej pomembno je, da tako pridobljeno znanje in navade prinašajo tudi domov in jih širijo na svoje starše in druge družinske člane, ki v svoji mladosti niso bili deležni okoljskega izobraževanja," je dejal Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola.

Ekošole, ki sodelujejo na Ekokvizu, so razdeljene v osem regij. Največ ekip, kar 452 je bilo prijavljenih v osrednje slovenski regiji. Sledili sta ji mariborska regija s 381 sodelujočimi ekipami in novomeška s 198 ekipami. V pomurski regiji je tekmovalo 165 ekip, v celjski 205, v obalni 92, severnoprimorski 58 in v gorenjski regiji 25 ekip. Učno gradivo za Ekokviz je prilagojeno starostnim skupinam otrok, ki sodelujejo. Šestošolci so tokrat obravnavali zdravje in dobro počutje, sedmošolci energijo in osmošolci trajnostno mobilnost.

"V sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki vsako leto pripravimo učno gradivo posebej za Ekokviz. Pri tekmovanju, ki ima sicer že skoraj desetletno tradicijo, kot partner projekta sodelujemo peto leto. Prizadevamo si, da bi Ekokviz vsakokrat dokazoval svojo široko družbeno korist in našo angažiranost, hkrati pa ohranjal svojo vsebinsko privlačnost za sodelujoče osnovnošolce," je povedal Simon Furlan, direktor Sektorja za marketing v Telekomu Slovenije. Dodal je še, da zato tudi pri izbiri tem upoštevamo, kako aktualne so z vidika vsakdanjega življenja. Letos smo tako med drugim vključili učinkovito rabo energije, saj njena poraba po vsem svetu vztrajno narašča, k čemur največ prispevamo prav s svojimi navadami in sodobnim načinom življenja."

Ekokviz že vse od sklenitve partnerstva s Telekomom Slovenije v celoti poteka prek spleta - učno gradivo, vprašanja za vajo, vsa navodila in informacije, pa tudi tekmovalna vprašanja so tekmovalcem in mentorjem na voljo na http://eko.telekom.si. Predvsem zaradi privlačnega načina tekmovanja se število tekmovalcev v Ekokvizu nenehno povečuje. V ekoznanju se lahko za zabavo pomerijo tudi vsi ostali, preko spletne strani eko.telekom.si ali preko družabnega omrežja Facebook, ki lahko na vprašanja odgovarjajo prek Facebook aplikacije in se potegujejo za mesečne nagrade.