O-STA

Znanost za boj proti raku - iz laboratorija do bolnikove postelje

Ljubljana, 15.04.2013

SPOROČILO ZA MEDIJE

Deset dni v znamenju boja proti raku

Portorož bo od 18. do 28. aprila gostil niz strokovnih dogodkov z vrhunskimi domačimi in mednarodnimi raziskovalci in strokovnjaki, ki bodo vsi posvečeni novim dognanjem o vzrokih, poteku in zdravljenju rakavih obolenj.

Kot uvod v strokovna srečanja bo od 18. do 19. aprila, v hotelu Bernardin potekalo ekskluzivno srečanje Evropskega združenja za raziskave in zdravljenje raka - EORTC. Srečanje poteka v okviru vsakoletnega srečanja Sekcije za pato-biologijo, tokratna gostitelja pa sta prof. dr. Janko Kos, (Fakulteta za farmacijo, Univerza v Ljubljani, Institut Jožef Stefan) in prof. dr. Tamara Lah Turnšek (Nacionalni inštitut za biologijo). Delovanje sekcije je posvečeno predvsem iskanju novih tumorskih označevalcev- markerjev in poročilom o njihovi učinkovitosti v diagnozi in zdravljenju raznih vrst raka.

Osrednji dogodek bo "7. Konferenca o eksperimentalni in translacijski onkologiji", ki jo organizira Društvo radiologije in onkologije, potekala pa bo od 20. do 24. aprila v so-organizaciji profesorjev Janka Kosa (Fakulteta za farmacijo, Univerza v Ljubljani, Institut Jožef Stefan), Gregorja Serše (Onkološki Inštitut Ljubljana), Maje Čemažar (Onkološki Inštitut Ljubljana, Univerza na Primorskem) ter Tamare Lah Turnšek in Metke Filipič (Nacionalni inštitut za biologijo). Konferenca je, poleg večine elitnih slovenskih raziskovalcev in njihovih evropskih kolegov tokrat k sodelovanju pritegnila tudi raziskovalce in klinične zdravnike iz Koreje in Tajvana, ZDA, Argentine in Brazilije. Strokovna predavanja bodo obravnavala nastanek in napredovanje rakavih bolezni, diagnosticiranje z novimi biomarkerji, obširni sklopi pa bodo posvečeni novim načinom vnosa zdravil do tumorjev, rakavim matičnim celicam in preventivi raka.

Konferenca bo potekala tudi v so-organizaciji COST ActionTD1104 (EP4Bio2Med), evropskega konzorcija raziskovalcev, ki delujejo na področju elektroporacije (uporabe električnega polja za vnašanje snovi v tkivo) - od biomedicinskih aplikacij do procesiranja živil. Predstavljene bodo novosti uspešnega zdravljenja določenih vrst tumorjev s pomočjo elektrokemoterapije razparava pa bo potekala tudi o omejitvah, prednostih in nadaljnjih smernicah uporabe te tehnologije pri zdravljenju raka.

Zaključek strokovnih dogodkov v Portorožu bo posvečen mladim. Prof. dr. Tamara Lah Turnšek bo z mlado raziskovalko Urško Tajnšek in sodelavkami v prostorih Nacionalnega inštituta za biologijo na Morski biološki postaji v Piranu od 24. do 28. aprila vodila mednarodno podiplomsko šolo ISS 2013 o "Naprednih metodah v raziskavah in zdravljenju raka". V nekaj dneh bodo študentje na področjih od onkologije, biologije in biotehnologije pridobili znanja in praktične izkušnje v teh raziskavah, kar bodo zaključili z ovrednotenim izpitom po evropskih kreditnih točkah, priznanih na Univerzi v Ljubljani.

Rak je bolezen, ki ne potrka, ko vstopi! In rak je bolezen, ki bo kmalu prizadela skoraj vsakega drugega prebivalca našega planeta. Danes je jasno, da je ta tisočletja stara bolezen vseh živih organizmov sklop več bolezni, ki je ne more pozdraviti ena sama tabletka. Ob letošnjem svetovnem dnevu raka v mesecu marcu, je bilo poudarjeno, da so mnoge bitke v vojni s to boleznijo že dobljene, saj se, zahvaljujoč boljšemu poznavanju bolezni, preživetje in kakovost življenja bolnikov z nekaterimi vrstami rakavih obolenj izboljšuje. Naraščajočemu problemu raka se lahko zoperstavimo na več ravneh - od preprečevanja z načinom življenja, prek odkrivanja zgodnjega raka s sodobno vrhunsko diagnostiko do zdravljenja. A vsaka od teh oblik boja proti raku in za preživetje bolnikov zahteva ogromno raziskovalnega dela - brez znanosti torej ni boja z rakom.

Več informacij o mednarodni konferenci o eksperimentalni in translacijski onkologiji lahko najdete na spletni strani: http://www.ceto.si. O mednarodni podiplomski šoli ISS 2013 na spletni strani www.iss-piran.com. O projektu COST Action TD1104 pa na spletni strani (http://www.electroporation.net/).

Za organizatorje:

Prof. dr. Tamara Lah Turnšek

Prijave na novinarsko konferenco in vse ostale informacije o desetdnevnem strokovnem srečanju: helena.koncar@nib.si

Novinarska konferenca bo:

v ponedeljek, 22. aprila, ob 14.00,

v Grand hotelu Bernardin, Portorož,

dvorana Adria, 11. nadstropje.

Govorci na novinarski konferenci bodo:

prof. dr. Janko Kos (Fakulteta za farmacijo, Univerza v Ljubljani, Institut Jožef Stefan),

prof. dr. Tamara Lah Turnšek (Nacionalni inštitut za biologijo),

prof. dr. Gregor Serša (Onkološki Inštitut Ljubljana).

Iskreno upamo, da se boste odzvali našemu vabili in se udeležili novinarske konference, po novinarski konferenci pa vas vabimo na skupno kosilo v hotelu Bernardin.

Za poročanje o dogodku se vam najlepše zahvaljujemo, saj se zavedamo, da imajo mediji pomembno vlogo pri ozaveščanju posameznikov in celotne družbe.