O-STA

Petdeset prizorov išče publiko - in še 2 po predhodnem naročilu

Lutkovno gledališče Ljubljana je danes predstavilo tretjo v seriji nizkoproračunskih produkcij iz projekta mladih gledaliških ustvarjalcev BiTeater, avtorski projekt v režiji Jaka Andreja Vojevca ROBINSON.

BiTeater je zastavljen kot platforma, ki nudi mladim ustvarjalcem možnosti za razvoj in kreativno delo ter njihov potencial predstavlja uveljavljenim gledališčem.

BiTeater je kot enega redkih prostorov ustvarjalne svobode in mesto, ki omogoča eksperimentiranje, izpostavil tudi režiser Vojevec, ki je nato podrobneje orisal delo pri aktualni produkciji. Za izhodišče so z ekipo, ki jo med drugimi sestavljajo še dramaturginja Simona Hamer, igralec Klemen Janežič ter Blaž Završnik, vzeli interakcijo z gledalci, naslovnega junaka romana Daniela Defoeja pa razume režiser kot metaforo za igralca - ujetnika na odru, katerega cilj je, najti pot do gledalcev.

Predstava nima zacementirane dramaturgije, marveč jo sestavlja nabor petdesetih prizorov, iz katerih gledalci po principu "Želeli ste - poglejte!" izbirajo te, ki jih želijo videti odigrane. Tako se predstava vsakič znova sestavi v neponovljivo celoto - vsaka ponovitev je pravzaprav nova premiera. Dva prizora, poimenovana Vse najboljše! in Rudi Carrell, pa je preko strani na Facebooku potrebno naročiti vnaprej, saj zahtevata posebne priprave.

Predstava z rabo različnih oblik performativnosti širi meje klasičnega gledališča, gledalca pa nagovarja k aktivi participaciji. Od slednje je odvisno tudi njeno trajanje. Ker se vsakič začne ob devetih zvečer, se znajo gledališki užitki v Kulturnici tako podaljšati dolgo v noč.

Prva premiera: petek, 26. april 2013, ob 21h

Ponovitve: 27. in 28. april ter 6. in 7. maj ob 21h

KJE? Kulturnica LGL, Židovska steza 1

Za vse dodatne informacije se, prosim, obrnite na 041 787 267 (Anja Golob) ali na anja9olob@gmail.com.

Prijazen pozdrav iz LGL!

Anja Golob
Odnosi z javnostmi

Lutkovno gledališče Ljubljana