O-STA

Socialni praktikum za dijake 2. letnika Škofijske klasične gimnazije

Od srede, 24. aprila 2013, do petka, 26. aprila 2013, bo letos že tretje leto potekal socialni praktikum za vse dijake 2. letnika Škofijske klasične gimnazije.

Namen socialnega praktikuma je, da si dijaki pridobijo izkušnjo srečanja z osebami, ki jih v njihovem vsakdanjem življenju običajno nimajo priložnosti spoznati, to so starostniki, mladostniki in odrasli z lažjo ali težjo motnjo v duševnem razvoju, osebe v azilu, bolni otroci, vrstniki iz socialno ogroženih okolij in brezdomci). S tem spoznavajo širšo okolico, se učijo novih veščin komunikacije in pristopa k osebam s posebnimi potrebami ter razvijajo osebno odgovornost do njih.

Ustanove, s katerimi sodelujemo, so: Univerzitetni klinični center Ljubljana, Center za usposabljanje in dnevno varstvo Dolfke Boštjančič Draga (enote Ig, Šiška, Fužine), Dom starejših občanov Šiška, DEOS Center starejših Trnovo, Dom starejših občanov Preddvor-Naklo, Dom upokojencev Center (enoti Tabor, Poljane), Dom Janeza Krstnika v Trnovem, Zavod sv. Martina v Bohinju, Dom Matevža Langusa v Radovljici, Mladinski dom Malči Beličeve, Azilni dom v Ljubljani, Društvo za usposabljanje invalidnih oseb Želva in Vincencijeva zveza dobrote - Dnevni center za brezdomce.

Prvi dan bo program potekal na šoli. Dijaki se bodo na krajšem uvodnem predavanju in delavnicah seznanili z ustanovo, kjer bodo opravljali socialni praktikum, z delom v njej in uporabniki, ki v njej bivajo. Posamezne ustanove bodo večinoma prišli predstavit tudi tamkajšnji zaposleni.

Kdaj?Kaj?Kje?
Sreda: 7.45-8.30Uvodno srečanje Predstavitev socialnega praktikuma (nagovor g. ravnatelja, dijakinje na invalidskem vozičku in mentoric socialnega praktikuma)Dvorana v Zavodu sv. Stanislava
Sreda: 8.35-10.10Motivacijske delavnice - dijaki bodo razdeljeni glede na izbrano ustanovoV učilnicah gimnazije
Sreda: 11.05-11.55Še vedno vozim, vendar ne hodim- predavanje predstavnikov Zavoda vozim (društvo paraplegikov Slovenije)Dvorana v Zavodu sv. Stanislava
Sreda: 12.00-13.30Predstavitev ustanovV učilnicah gimnazije

Drugi in tretji dan pa bodo dijaki po ustanovah opravljali različne oblike praktičnega dela. Dejavnosti bodo predvidoma potekale v času pouka, od 8.00 do 14.00. Dijaki bodo pisali tudi dnevnik, kjer bodo izrazili svoja razmišljanja in poročali o izkušnjah, ki so jih obogatile.

Prisrčno vabljeni v sredo, 24. 4. 2013, v Zavodu sv. Stanislava!

Po predhodni najavi na enega od spodnjih kontaktov je možen tudi obisk na nekaterih ustanovah v četrtek, 25. 4. 13 ali petek, 26. 4. 13.

Več informacij pri: Marjeti Prašnikar (marjeta.prasnikar@guest.arnes.si), tel: 031 596 538 ali Bojani Tomc (bojana.tomc@guest.arnes.si), tel: 041 335 527.