O-STA

Premiera Sovjega gradu

Za konec sezone - oživljena redka dragocenost iz zapuščine mojstra Klemenčiča

Lutkovno gledališče Ljubljana v ponedeljek in torek zvečer predstavlja prav posebno premiero: režiser Matjaž Loboda s sodelavci oživlja v Kulturnici na Židovski stezi Sovji grad Franza Pozzija, kakor ga je leta 1936 postavil oče slovenskega lutkarstva Milan Klemenčič. Predstava, ki je bila prvič oživljena pred dobrimi dvajsetimi leti, se tokrat vrača z novimi kopijami originalnih lutk, slednje pa bodo svoj prostor našle v lutkovnem muzeju. LGL je nosilec razvoja tega projekta, ki bo domoval na ljubljanskem gradu, v njegovem sklopu pa se predvideva tudi manjša dvorana za uprizarjanje marionetnih predstav.

Mojster Milan Klemenčič je svojo prvo predstavo, Reccardinijevega Mrtveca v rdečem plašču, pripravil 22. 12. 1910 v domači dnevni sobi v Šturjah pri Ajdovščini. Vse lutke in sceno zanjo je izdelal sam, gledališki list k predstavi pa prinaša tudi pričujoči zanimivi zapisek o vlogah: "Igralci: Milan Klemenčič, Pepca Klemenčič - govorila je Betino, streljala in rožljala z verigami." Ostalih 13 vlog je odigral mojster sam.

Sovji grad je zgodba o v sovo začaranem vitezu, ki mu mora, da bi spet zadobil prvotno podobo, nekdo izpuliti vsa peresa, peresa pa izpolnjujejo želje. Naleti na Gašperčka Larifarija, ki ima, kot nalašč, obilico želja, med njimi tudi, da bi postal minister. V dogodivščinah, ki sledijo, rešujejo Gašperčka sovja peresa iz številnih zagat, na koncu pa ostane brez vsega, kar pritiče ministrskemu položaju, oženi pa se vendarle.

Prestava spada v Klemenčičevo zrelo obdobje, v katerem je, bo besedah režiserja Lobode, "vse postavil na absolutno avtorsko osnovo, pomagali so mu le prijatelji in družina, predstave so igrali zastonj, dobili pa neodvisnost, da se stvari lotijo, kakor želijo in kakor so v mojstru dozorele v vsem tem času."

Sovji grad predstavlja nadaljevanje dela na Klemenčičevi dediščini, ki se je začelo z oživitvijo Doktorja Fausta ter se nadaljevalo s prvim Sovjim gradom leta 1990. Nato je bil posnet kratek portret Milana Klemenčiča, leta 2011 pa izdana monografija Milan Klemenčič, iskalec lepote in pravljičnih svetov.

Sovji grad je druga v celoti ohranjena Klemenčičeva predstava in predstavlja živi del njegove dediščine. Lutkovno gledališče Ljubljana jo s ponosom uvršča v svojo Lutkoteko, ki zdaj vsebuje že štiri žlahtne bisere - poleg Sovjega gradu še Doktorja Fausta, Žogico Marogico in Zvezdico Zaspanko.

Spletna prodaja vstopnic
Twitter
Facebook

Blagajna je odprta od ponedeljka do petka med 9. in 19. uro,
ob sobotah med 9. in 13. uro ter uro pred predstavo.
Na voljo je brezplačna telefonska številka 080 2004