O-STA

Znane osebnosti so danes, na slovenski dan krvodajalstva, podprle akcijo "Daruj energijo za življenje!"

Znane osebnosti so danes, na slovenski dan krvodajalstva, podprle akcijo "Daruj energijo za življenje!"

Vseslovenska krvodajalska pobuda "Daruj energijo za življenje!" tudi letos s podporo Petrola poteka s sloganom "Zate bi dal kri".

Ljubljana, 4. junij 2013 - Danes, na slovenski dan krvodajalstva so znane osebnosti na novinarski konferenci, ki je potekala v prostorih Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, podprli nacionalno krvodajalsko akcijo "Daruj energijo za življenje!". Akcija vzpodbujanja krvodajalstva in zavedanja pomembnosti dajanja krvi letos poteka že tretje leto zapored, s podporo družbe Petrol v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije (RKS) in Zavodom RS za transfuzijsko medicino (ZTM). Marko Potrč, Manca Špik, Ana Marija Mitič, Urška Majdič, Vinci V. Anžlovar, Branko Djurić - Đuro, Gušti, 6 Pack Čukur in Nika Marolt Čukur so s svojo izkazano podporo, nekateri pa tudi z javnim darovanjem krvi, opozorili na pomembnost krvodajalstva v Sloveniji kot na eno izmed najbolj plemenitih altruističnih gest, ki jih lahko stori posameznik.

"Nacionalna krvodajalska pobuda "Daruj energijo za življenje!" je v preteklosti doživela izjemno pozitiven odziv javnosti, zato so se njeni pobudniki odločili, da z njo nadaljujejo tudi letos. Največji dosedanji uspehi akcije so zagotovo večja informiranost javnosti o pomenu krvodajalstva in uravnaranje zalog krvi, pridobitve novih krvodajalcev in velikega števila vpisanih potencialnih krvodajalcev v krvodajalsko bazo, kar omogoča nemoteno preskrbo s krvjo. . V prvem letu skupnih aktivnosti, leta 2011, je bilo s krvodajalsko pobudo "Daruj energijo za življenje!" zabeleženo navječje število krvodajalcev v zadnjih desetih letih", je dejal Tomaž Berločnik, predsednik uprave družbe Petrol.

Tokrat so pobudniki akcije in njeni slavni podporniki na pomen krvodajalstva opozorili na slovenski dan krvodajalstva, saj ta datum v letošnjem letu zaznamuje tudi okrogla obletnica 60 let prostovoljnega, anonimnega in neplačanega krvodajalstva v Sloveniji pod okriljem Rdečega križa Slovenije. S tem so vsi podporniki akcije želeli še posebej izpostaviti pomen in dolgoletno tradicijo, ki ga ima krvodajalstvo v Sloveniji. Po podatkih Rdečega križa Slovenije v zadnjih letih, kljub socialni in gospodarski krizi v državi, beležimo vedno več krvodajalcev.

Letos se akcija nadaljuje v duhu širjenja pozitivne energije in zavedanja o pomenu krvodajalstva. Zasnovana pa je tako, da v njej lahko sodelujejo prav vsi, tudi tisti, ki zaradi kakršnih koli razlogov ne morejo ali ne želijo darovati krvi.

Akcija se tokrat odvija na Facebooku, pod sloganom ZATE BI DAL KRI, in tu lahko vsakdo preko aplikacije simbolično podari kri. Tako bomo skupaj ustvarili virtualno omrežje podpornikov krvodajalstva.

Na tak način želimo prikazati, da smo vsi prijatelji, vsi med seboj povezani in odvisni drug od drugega. In če pomagamo drug drugemu, smo močnejši in uspešnejši.

Letošnja novost na področju krvodajalstva je aplikacija Daruj kri za mobilne telefone, ki jo je Zavod RS za transfuzijsko medicino in Rdeči križ Slovenije izvedel v okviru mednarodnega projekta BESSY. Krvodajalci lahko preko aplikacije spremljajo svoj krvodajalski koledarček, stanje zalog krvi, lokacije in termine krvodajalskih akcij ... njen namen je pritegniti mlade h krvodajalstvu in jih obdržati. Aplikacija "Daruj kri"je za enkrat na voljo za telefone z operacijskim sistemom android, namestite pa si jo lahko s spletne strani daruj-kri.si, Facebook strani Daruj kri, google play-a, facebook strani RKS ter spletnih strani.

Krvodajalci so vsekakor neopazni heroji, ki vsakodnevno rešujejo življenja. Podpornik akcije, družba Petrol., z iniciativo "Daruj energijo za življenje!" v sodelovanju z ZTM in RKS že tretje leto vabi k obisku uradne spletne strani www.daruj-kri.si, ki vsakodnevno prikazuje skupno stanje zalog v Sloveniji, omogoča pa vam tudi vpis v bazo krvodajalcev. Na vsakodnevni ravni lahko akciji "Daruj energijo za življenje!" sledite prek Facebook strani: www.facebook.com/daruj.kri in Twitterja: #darujkri.

Ob slovenskem dnevu krvodajalstva se pobudniki akcije "Daruj energijo za življenje!", Petrol, transfuzijska služba in RKS iskreno zahvaljujemo vsem posameznikom, ki anonimno, prostovoljno in nesebično darujejo kri ter jim čestitamo. S tem izjemnim dejanjem podarijo del sebe in omogočajo zdravljenje nekomu, ki to zares potrebuje. Ne pozabimo, da vsak delovni dan potrebujemo okoli do 400 krvodajalcev za pokritje dnevnih potreb zdravstva po krvi. Več informacij na www.daruj-kri.si.