O-STA

Znani zmagovalci druge generacije TSstartup

Ljubljana, 17. junija - Telekom Slovenije je letos februarja ponovil razpis za podjetniški pospeševalnik TSstartup, prvi program v Sloveniji, ki udeležencem nudi vse potrebno za intenziven razvoj in pripravo poslovanja na področju telekomunikacij. K sodelovanju je povabil mlada podjetja in razvijalce, ki si želijo priložnosti za uspešen nastop na trgu z lastno idejo ali rešitvijo iz Slovenije in širše regije. Danes je enajst finalistov svoje delo in napredek preteklih štirih mesecev predstavilo strokovni komisiji. Ta je v sestavi Sašo Savič, Simon Furlan, Aleš Spetič, dr. Marko Jaklič in dr. Mark Pleško nagradni sklad v vrednosti 30.000 evrov tudi tokrat razdelila med dve ekipi. Nagradi sta prejeli ekipi Confidly (20.000 evrov) in Tee.LT (10.000 evrov).

Po uspešno izpeljani prvi generaciji projektov pod okriljem podjetniškega pospeševalnika TSstartup je Telekom Slovenije z letos ponovljenim razpisom še enkrat ponudil možnost za razvoj in sodelovanje domačim ter tujim razvijalcem. Na razpis je pravočasno prispelo kar enainštirideset prijav, nato pa je strokovna komisija opravila pogovore z najbolj obetavnimi ekipami in izbrala enajst ekip za delo v okviru projekta TSstartup.

Ekipa Confidly, ki jo sestavljata Jelena Rašula in Matjaž Mrgole, je razvila mobilno aplikacijo, prek katere lahko posamezniki anonimno zaupajo svoje težave. Je vaša mobilna spoved in anonimni prijatelj, saj je vedno z vami na mobilnem telefonu, ko potrebujete pogovor. Na vaše vprašanje vam odgovorijo drugi uporabniki, ki so pripravljeni pomagati in z vami deliti svoje izkušnje. Jelena in Matjaž sta pokazala, da sta sposobna v treh mesecih izpeljati celoten poslovni cikel od spremembe ideje do vstopa na trg.

Miha Grešak in Nejc Vivod sta z zanimivo mobilno igro Tee.LT za učenje poštevanke z nagibom naprave združila učenje, zabavo in spretnost. Cilj igre je zgolj z nagibom tablice poiskati pravo rešitev oz. odgovor. Igra Tee.LT bo najprej dostopna na tabličnih računalnikih iPad in bo v svoji polni izvedbi plačljiva. Zasnova igre pa omogoča nadaljnje prilagajanje na druge učne vsebine in tudi nadgrajevanje igralnih možnosti v skladu s posameznimi ciljnimi skupinami.

V drugi generaciji podjetniškega pospeševalnika TSstartup je skupno sodelovalo enajst ekip z izjemno zanimivimi in raznolikimi rešitvami:

 • Beezinga: Beezinga je sistem za analizo in zgodnjo obveščanje o dogajanju v čebelnjakih. Pridobivanje podatkov je avtomatizirano, čebelarji pa lahko stanje spremljajo prek mobilne in spletne aplikacije ter s tem optimizirajo svojo proizvodnjo.
 • CallWith.Me: CallWith.Me je VoIP-platforma, ki spletnim uporabnikom omogoča glasovne in slikovne pogovore v raznolika omrežja naravnost iz brskalnika.
 • Dropmedia: Grafična vodna zavesa pretvarja računalniške slike, vzorce in napise v vodne kreacije. SMS-modul prejeto sporočilo SMS pretvori v vodne kapljice ter doda novo dimenzijo interakcije z napravo.
 • Confidly (prej emoowe): Emoowe je socialno omrežje za globalni trg, kjer vrednotimo vsebine z vidika čustev. Omogoča kvalitativno analizo spletnih vsebin.
 • Facility: Facility je aplikacija, ki temelji na računalništvu v oblaku in je namenjena optimizaciji notranje organizacije hotelov ter različnih ustanov.
 • FAST: FAST Digital Publisher je spletno orodje za ustvarjanje in objavljanje elektronskih publikacij na tabličnih napravah ter pametnih telefonih.
 • food IO je mobilna aplikacija za vodenje gospodinjske zaloge brez tipkanja in opravljanje nakupov.
 • Naymit: Naymit deluje kot DNS za lokacije. Uporabnik označi kraj na zemljevidu in ga poimenuje. Kraj lahko potem kdor koli najde po imenu.
 • ShowMeAround je spletna platforma, ki omogoča domačinom, da turistom s podobnimi interesi ponudijo zanimive aktivnosti v obiskanem kraju.
 • Tee.LT je večigralski kviz za mobilne naprave, ki poteka v realnem času. Preverjanje znanja z nagibom telefona in množica možnih odgovorov za vsako vprašanje.
 • Wellioo je spletna in mobilna aplikacija, ki rešuje težave rezervacije na storitev in optimizira komunikacijo z uporabniki in zaposlenimi.

Telekom Slovenije želi kot prvi telekomunikacijski operater ustvariti spodbudno okolje za tehnološko in poslovno inovativnost, z možnostjo uporabe obstoječe infrastrukture družbe, kjer izmenjava mnenj, znanj in izkušenj prinaša vidne rezultate. Za sodelovanje v projektu se lahko prijavijo podjetja, ekipe in posameznike, ki se ukvarjajo z razvojem spletnih, mobilnih in telekomunikacijskih storitev. Pri tem imajo razvijalci, ki sodelujejo v projektu, še dodatne priložnosti promocije ter možnost prodaje svojih rešitev prek kanalov Telekoma Slovenije, vendar zaradi sodelovanje v projektu nimajo nobenih obveznosti.

Več informacij o podjetniškem pospeševalniku TSstartup in ekipah, ki so v njem sodelovale, je na voljo na www.tsstartup.si.