O-STA

Lutkovno gledališče Ljubljana v okviru poletne mojstrske delavnice z naslovom Marionete - med tradicijo in sedanjostjo gosti evropske izdelovalce lutk

Od 4. do 14. julija poteka v Lutkovnem gledališču Ljubljana mojstrska delavnica z naslovom: Marionete - med tradicijo in sedanjostjo. Delavnica, katere namen je povezovanje in izmenjava lutkovnih znanj med izdelovalci lutk (konstruktorji, oblikovalci, tehnologi ...), je del projekta EPKE (European Puppetry Knowledge Exchange) in je podprta s strani evropskega sklada Kultura.

Načrtovana je kot enajstdnevni praktični vodnik oblikovanja marionet s poudarkom na horizontalnem vodilu ter mimičnih glavah, oblikovanih iz silikona. Lutke predstavljajo razvoj trenutne lutkovne produkcije Alica v čudežni deželi, katere premiera bo septembra in nastaja v koprodukcijskem sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor.

Mentorji delavnice so lutkovni tehnologi Mitja Ritmanič, Zoran Srdić in Gregor Lorenzzi, udeleženci po so oblikovalci lutk iz Estonije, Češke, Francije/Palestine in Slovenije. Na delavnici sodelujejo tudi študenti oblikovanja iz Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, katerim Lutkovno gledališče Ljubljana nudi brezplačno strokovno izobraževanje.

Trenutno v delavnici nastajajo notranji mehanizmi za premikanje oči in ust ter drugih delov lutkinih glav, v naslednjih dneh bodo lutke dobile še trup, do konca tedna pa bodo navezane na nitke že pripravljene za animacijo.

Delo na delavnicah poteka skozi ves dan, večerne ure pa so namenjene različnim predstavitvam marionetnih predstav ter strokovnih del posameznih udeležencev.

Izdelovalec lutk je v Evropi deficitarni poklic, saj ne obstaja dovolj specializiranih študijev s področja izdelave lutk, ki bi omogočali izmenjavo in sistematično raziskovanje tovrstnih znanj. V Sloveniji izdelovalci lutk največkrat prihajajo iz vrst likovnih in gledaliških akademij ter drugih tehničnih univerzitetnih smeri, običajno pa se znanje o izdelavi lutk od skice do končne izvedbe, ki prenaša od starejših lutkovnih mojstrov na mlajše kolege znotraj posameznih ustanov.

Spletna prodaja vstopnic
Twitter
Facebook

Blagajna je odprta od ponedeljka do petka med 9. in 19. uro, ob sobotah med 9. in 13. uro ter uro pred predstavo.
Na voljo je brezplačna telefonska številka 080 2004