O-STA

Srebro in dva brona slovenskih dijakov na 45. mednarodni kemijski olimpijadi

Od 15. do 24. julija 2013 so bili v Moskvi v Rusiji zbrani mladi kemiki, ki so svoje znanje kemije preizkusili na 45. mednarodni kemijski olimpijadi. Slovensko ekipo so sestavljali Nejc Čeplak, Patrik Gubeljak, Samo Roškar (vsi II. gimnazija Maribor) in Matic Proj (Gimnazija Škofja Loka). Spremljala sta jih dr. Andrej Godec in dr. Darko Dolenc s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Nejc Čeplak se s kemijske olimpijade vrača s srebrno medaljo, velik uspeh pa sta dopolnila še Patrik Gubeljak in Matic Proj z bronastima medaljama.

Na 45. mednarodni kemijski olimpijadi je nastopilo skoraj 300 tekmovalcev iz 77 držav. Največ znanja kemije je pokazal Kitajec Yuyang Dong, organizatorji pa so skupno podelili 34 zlatih, 64 srebrnih in 94 bronastih medalj.

Zahtevana znanja na olimpijadi presegajo učne načrte za srednje šole, zato organizatorji vsako leto sodelujočim državam razdelijo pripravljalne naloge, s pomočjo katerih udeleženci dobijo vpogled v tip in težavnost nalog na olimpijadi. Predstavnike Slovenije se izbere na podlagi priprav in testov, ki jih organizirajo in izvajajo v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju s predavatelji Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. V izbor za olimpijsko ekipo se uvrstijo najboljši z državnega tekmovanja iz kemije v organizaciji ZOTKS, med katerimi na podlagi priprav in različnih teoretičnih testov izberejo štiri udeležence olimpijade, ki se nato še praktično usposabljajo za tekmovanje.

Več o letošnji kemijski olimpijadi je na voljo na spletni strani http://icho2013.chem.msu.ru/. Prihodnje leto bo 46. mednarodno kemijsko olimpijado gostila prestolnica Vietnama, Hanoi.

Fotografija slovenske ekipe z leve proti desni: dr. Andrej Godec, Matic Proj, Patrik Gubeljak, Nejc Čeplak, Samo Roškar in dr. Darko Dolenc (foto: dr. Andrej Godec).

Program ZOTKS sofinancirajo: Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Urad Republike Slovenije za mladino, Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije ter drugi.